Topgolf

Wie speelt waar? Week 9

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

4 – 7 LPGA, LPGA Drive On Championship, Golden Ocala Golf & Equestrian Club, Ocala, Florida. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

4 – 7 PGA Tour, Arnold Palmer Invitational, Bay Hill Club & Lodge, Orlando, Florida. Prijzengeld: 9.300.000 Leaderboard

3 – 7 Amateurs, Spanish International Amateur Championship, Real Club de Golf El Prat, Spanje Leaderboard

3 – 7 Amateurs, Spanish International Ladies' Amateur Championship, Real Club Sevilla Golf, Sevilla. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

4 – 7 LPGA, LPGA Drive On Championship, Golden Ocala Golf & Equestrian Club, Ocala, Florida. Prijzengeld: $1.500.000

Na de Gainbridge LPGA die voor veel speelsters de eerste stop van het jaar was, trekt de LPGA-karavaan nu een uurtje noordwaarts in Florida. Op de Golden Ocala Golf & Equestrian Club wordt alweer het derde Drive On Championship gehouden, een reeks van toernooien die in het leven zijn geroepen om de leegtes die corona soms achterliet op de kalender op te vullen. Zo zou er nu bijvoorbeeld een Asian Swing bezig moeten zijn.

Kopieën van bekende holes

Golden Ocala Golf & Equestrian Club klinkt niet alleen luxe, dat is het ook. Een reguliere green fee is hier dan ook niet te krijgen, enkel op uitnodiging van een member mag je een rondje lopen. De kenmerkende holes van Golden Ocala zijn holes die nagebootst zijn van andere iconische banen. Zo is 11 een kopie van de iconische par-3 12de op Augusta, inclusief Hogan Bridge en azalea’s in de lente, en heeft 12 erg veel weg van de par-5 13de in Georgia. Verder zullen speelsters die ooit op St. Andrews, Royal Troon of Muirfield (de Schotse) hebben gespeeld de nodige punten herkennen.

Flashbacks voor Ko

Anne van Dam opende haar seizoen met een 31ste plaats en geeft ook hier natuurlijk acte de présence. Landgenote Dewi Weber slaagde er jammer genoeg niet in kwalificatie af te dwingen op maandag. In het veld vinden we zeven mondiale top-10 speelsters terug. Eén deelnemer die uiterst goede herinneringen aan Golden Ocala heeft is Lydia Ko. De Nieuw-Zeelandse werd hier in 2015 op 17-jarige leeftijd voor het eerst nummer 1 van de wereld.

Leaderboard

Een bericht gedeeld door Anne van Dam (@annievdam)

4 – 7 PGA Tour, Arnold Palmer Invitational, Bay Hill Club & Lodge, Orlando, Florida. Prijzengeld: 9.300.000

De Florida Swing is in volle gang en het Players Championship staat al om de hoek. Eerst doen de golfers van de PGA Tour echter nog Bay Hill aan voor de Arnold Palmer Invitational. The King kan er inmiddels alweer wat jaren niet meer bij zijn, toch leeft de geest van de winnaar van zeven majors en eigenaar van de baan nog altijd voort op Bay Hill. Op zondag krijgt de kampioen een rood vest om de schouders gehangen dat Palmer graag droeg. Voordat de golfwereld door de pandemie stil kwam te liggen, was deze Invitational het laatste event met een volle bezetting aan fans. Deze week zal worden geëxperimenteerd met 25% van de capaciteit, wat neerkomt op zo’n achtduizend toeschouwers per dag.

'Buitenlanders' ruiken kans

Het mag dan wel de generale repetitie voor The Players zijn, toch hebben veel wereldtoppers besloten Bay Hill over te slaan en zich op een andere manier voor te bereiden. Tyrrell Hatton wil dit kampioenschap voor geen goud missen, hij denkt ongetwijfeld nog met veel plezier terug aan vorig jaar toen hij hier zijn eerste win op de PGA Tour pakte. Andere publiekstrekkers zijn Rory McIlroy, Viktor Hovland, Patrick Reed, Bryson DeChambeau, Lee Westwood en Tommy Fleetwood. De ‘buitenlanders’ zullen hun kans ruiken, want de laatste vijf jaar won er telkens geen Amerikaan.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 20:00-00:00, za en zo 18:30-00:00

Leaderboard

3 – 7 Amateurs, Spanish International Amateur Championship, Real Club de Golf El Prat, Barcelona, Spanje

Ook de amateurs mogen zich deze week weer eens gaan laten gelden. Dat doen zij in het Spaans Amateur, dat op een halfuurtje van Barcelona wordt betwist. Onder de in totaal 90 golfers die gaan strijden om de Koningscup zijn zeven Nederlanders: Nordin van Tilburg, Benjamin Reuter, Kiet van der Weele, Bob Geurts, Dario Antonisse, Sjors den Ambtman en Thom Hoetmer. Zij zullen in Catalonië worden bijgestaan door bondscoach Maarten Lafeber, die in 1997 zelf Sergio Garcia klopte in de finale. Ook Joost Luiten, Reinier Saxton, Jeroen Krietenmeijer en het meest recent Koen Kouwenaar wisten zich in dit kampioenschap al eens tot winnaar te kronen. Bij de vrouwen in Sevilla is enkel Anouk Sohier van de partij om de Nederlandse driekleur te verdedigen.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Alps Tour en de andere circuits.

• Challenge Tour: 22 april, Limpopo Championship
• Symetra Tour: 18 maart, Carlisle Arizona Women's Golf Classic
• Alps Tour: 23 maart, Springt Series Italy 1
• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• PGA Tour Latinoamérica: 25 maart, Mexican Open
• Pro Golf Tour: April, Egypte
• Kalender LET Access nog niet bekend

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september