Topgolf

Wie speelt waar? Week 19

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

12 – 15 European Tour, Betfred British Masters hosted by Danny Willett, The Belfry, Sutton Coldfield, Engeland. Prijzengeld: £1.850.000 Leaderboard

13 – 16 PGA Tour, AT&T Byron Nelson, TPC Craig Ranch, McKinney, Texas. Prijzengeld: $8.100.000 Leaderboard

13 – 16 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Westlake Golf Club, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

14 – 16 Symetra Tour, Symetra Classic, River Run Country Club, Davidson, North Carolina. Prijzengeld: $175.000 Leaderboard

13 – 16 Challenge Tour, Range Servant Challenge, Hinton Golf Club, Malmö, Zweden. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

12 – 15 Amateurs, Portugese International Ladies’ Amateur Championship, Montado Golf Resort, Palmela, Portugal. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

12 – 15 European Tour, Betfred British Masters hosted by Danny Willett, The Belfry, Sutton Coldfield, Engeland. Prijzengeld: £1.850.000 

Toen het eenmalige ISPS Handa UK Championship in augustus van vorig jaar achter de rug was, was het nog maar de vraag wanneer de Tour weer terug zou keren op The Belfry. Het antwoord: eerder dan verwacht, voor het British Masters. Sinds het toernooi in 2015 terugkeerde op het speelschema, is telkens een bekende Engelse speler gastheer. De eer is deze week aan Danny Willett, die daarmee in de voetsporen treedt van Ian Poulter, Luke Donald, Lee Westwood, Justin Rose en Tommy Fleetwood. Op de baan waar onder meer vier Ryder Cups zijn gespeeld wordt voor de verandering al op woensdag gestart in de week voorafgaand aan het PGA Championship.

Besseling, Van Meijel & Van Driel

Op de Brabazon Course, gekenmerkt door geonduleerde fairways en greens die om creativiteit vragen, keert Wil Besseling terug na zijn coronabesmetting op Gran Canaria.  Joost Luiten had het British Masters ook in zijn planning staan, maar hij voelt zich nog niet wedstrijdfit. En dus is het aantal Nederlanders drie, want ook Darius van Driel en Lars van Meijel hebben de trip naar de West Midlands gemaakt. Nog enkele bekende namen op de startlijst zijn die van Robert MacIntyre, Bernd Wiesberger, Martin Kaymer, Matthias Schwab, Thomas Bjørn en Rasmus Højgaard. Die laatste weet hoe je hier moet winnen, dat deed hij vorig jaar immers.

Televisie: Ziggo Sport Golf: wo en do 14:30-19:30, vr 14:30-19:00, za 13:30-18:00

Leaderboard

13 – 16 PGA Tour, AT&T Byron Nelson, TPC Craig Ranch, McKinney, Texas. Prijzengeld: $8.100.000 

Het is alweer bijna tijd voor de tweede major van het jaar. Volgende week wordt op Kiawah Island het PGA Championship betwist, maar eerst is er nog het AT&T Byron Nelson. De baan waar dit kampioenschap de laatste jaren werd afgewerkt was niet heel populair bij de spelers en dus is er van de coronabreak gebruik gemaakt om over te stappen naar TPC Craig Ranch. Deze baan, ontworpen door The Open-winnaar Tom Weiskopf, is voor de komende vijf jaar de thuishaven van het toernooi. 

Hideki terug na presidentieel onthaal

In Texas zal Hideki Matsuyama voor het eerst zijn opwachting maken na het winnen van The Masters. Na de triomf op Augusta is de Japanner teruggegaan naar zijn thuisland, waar hij onder meer een ontmoeting had met de minister-president. Heeft Matsuyama ondanks alles de topvorm weten vast te houden in aanloop naar het PGA Championship? Verder is er nog een pak aan toppers dat het AT&T Byron Nelson als opstapje gebruikt naar South Carolina. Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Jordan Spieth, Jon Rahm, Sergio Garcia en Lee Westwood zijn allemaal van de partij. Verdedigend kampioen Sung Kang, winnaar in 2019, is hier toevallig member en Thomas Pieters heeft een sponsors exemption ontvangen.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:30-00:30, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

13 – 16 Ladies European Tour, Investec South African Women’s Open, Westlake Golf Club, Kaapstad, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €200.000

Niet veel Europese circuits hebben langer moeten wachten op het begin van het nieuwe seizoen dan de Ladies European Tour. De Australische ‘double header’ die voor februari gepland stond werd geschrapt en dus werd de start met nog eens drie maanden uitgesteld. Deze week is het dan eindelijk zover met het South African Women’s Open en over anderhalve maand zal de LET voor het eerst in zes jaar weer ons land aandoen met het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche Golfclub.

Meekers & Coffa

Twee speelsters die we ook op de Rosendaelsche zullen gaan zien, zijn neo-prof Romy Meekers en Pasqualle Coffa. Het Oranje-duo heeft op de Sunshine Ladies Tour de voorbije weken al wat wedstrijdritme opgedaan en mag deze week in een relatief sterk veld de krachtmeting aangaan met gevestigde LET-namen als Marianne Skarpnord, Lee-Anne Pace en Caroline Hedwall.

Leaderboard

Een bericht gedeeld door Romy Meekers (@romymeekers)

14 – 16 Symetra Tour, Symetra Classic, River Run Country Club, Davidson, North Carolina. Prijzengeld: $175.000 

De zesde stop op de ‘Road tot he LPGA’ brengt de ambitieuze speelsters van de Symetra Tour naar North Carolina. Ook de dertiende editie van dit kampioenschap wordt weer over drie dagen gespeeld, met een cut na 36 holes en ruim 26 duizend dollar voor de uiteindelijke winnares. Uiteraard gaat Dewi Weber ook weer voor haar kans, al zal River Run Country Club bij veel concurrenten nog wat verser in het geheugen zitten. Door een quarantaineverplichting moest de Nederlandse het Symetra Tour Championship afgelopen najaar namelijk laten schieten, dat voor één keer naar deze baan was uitgeweken.

Leaderboard

13 – 16 Challenge Tour, Range Servant Challenge, Hinton Golf Club, Malmö, Zweden. Prijzengeld: €200.000 

Op de Challenge Tour spelen deze week voor de verandering eens geen Nederlandse golfers mee. Het tweede Europese niveau verblijft de komende twee weken in Zweden voor een paar laat aan de kalender toegevoegde toernooien. Daan Huiizing en Robbie van West staan vooralsnog wel op de startlijst voor het Dormy Open in de buurt van Stockholm, maar laten het eerste toernooi in Malmö dus schieten na het Zuid-Afrikaanse drieluik. 

Leaderboard

12 – 15 Amateurs, Portugese International Ladies’ Amateur Championship, Montado Golf Resort, Palmela, Portugal

Net als de LET-start (zie hierboven), zou ook het 91ste Portugese International Ladies’ Amateur Championship eigenlijk al in februari gespeeld worden. De situatie liet het toen nog niet toe, maar nu mogen de vrouwelijke amateurs dan toch naar de Portugese westkust afreizen. Op een klein uurtje rijden van hoofdstad Lissabon dingen deze week zes Nederlandse mee naar de titel: Lauren Holmey, Lizzy Peeters, Anouk Sohier, Nikki Hofstede, Danique Stokmans en Daphne van Son. De eerste drie dagen loopt er tegelijk met het individuele klassement ook nog een wedstrijd tussen kleine landenteams mee.

Leaderboard

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september