KLM Open

Geen KLM maar Dutch Open

KLM zal dit jaar geen titelsponsor zijn van het Dutch Open. De vliegtuigmaatschappij blijft wel “in een meer bescheiden rol” verbonden aan het toernooi. Wat zijn de consequenties?

Dutch Open, dat wordt de officiële naam van het met een miljoen euro gedoteerde Europeaan Tour-toernooi dat van 16 t/m 19 september gespeeld gaat worden op Bernardus Golf in Cromvoirt. Het zal even wennen zijn want sinds 2004 gaat het grootste golftoernooi van Nederland door het leven als het KLM Open (van 1981 tot 1990 was KLM ook al titelsponsor).

Rol KLM aangepast

De aankondiging dat de geplaagde vliegtuigmaatschappij een stap terug doet komt drie maanden voor de start van het evenement als een verrassing, maar van de reden zal niemand opkijken. “Het KLM Open is een platform om in gesprek te gaan met klanten en zakenrelaties. Dat blijft zo, maar de rol van KLM is dit jaar aangepast en meer bescheiden, vanwege de situatie waarin we ons bevinden”, zegt Harm Kreulen, directeur KLM Nederland in een persbericht. Wat Kreulen met “de situatie” bedoelt moge duidelijk zijn: KLM is heel hard geraakt door de coronacrisis en wordt op de been gehouden met een staatslening van miljarden euro’s.

Begrip

Daan Slooter, toernooidirecteur van het Dutch Open, zegt alle begrip te hebben voor de beslissing van KLM. “Mede dankzij KLM is het Dutch Open uitgegroeid tot een van de meest succesvolle en best bezochte toernooien van de European Tour. Die kwaliteit blijven we nastreven, met al onze andere partners zoals ING en de NGF en KLM in een iets gewijzigde maar nog steeds heel belangrijke rol.”

Open 2021 gaat gewoon door

Slooter is vooral blij dat het toernooi in september gewoon doorgang zal vinden. “Het budget zal iets anders zijn, maar we gaan een heel mooi Open organiseren waar alle golfliefhebbers van Nederland veel plezier aan zullen beleven. Hoeveel toeschouwers we precies kunnen ontvangen is nog onduidelijk, dat hangt natuurlijk af van de ontwikkelingen met Covid-19. Maar gezien de aangekondigde verdere versoepelingen voor evenementen ziet dat er heel positief uit.”

Logo Dutch Open 2021

Aansprekende namen

Over het deelnemersveld kan Slooter nog weinig melden. “We zitten een week voor de Ryder Cup, welke spelers zich gaan kwalificeren is nu nog onduidelijk. Het voordeel voor het Dutch Open is in ieder geval dat golf in die periode volop in de schijnwerpers staat. Het is dus afwachten, maar we krijgen hoe dan ook weer een aansprekend deelnemersveld. Nederlanders zijn sowieso heel belangrijk voor het toernooi, daarom is het erg positief dat naast Joost Luiten, ook Darius van Driel, Lars van Meijel en Wil Besseling vaste gezichten zijn geworden op de European Tour.”

Prijzengeld gehalveerd

Vorig jaar werd het KLM Open vanwege corona geannuleerd. In 2019 bij de honderdste editie van het toernooi, gewonnen door Sergio Garcia (zie foto boven), bedroeg het prijzengeld twee miljoen euro, dit jaar is dat de helft. Slooter: “2019 was uitzonderlijk omdat we het eeuwfeest vierden en er om die reden in financieel opzicht meer armslag was. Door corona is de wereld sindsdien flink veranderd en dat ondervinden we nu ook bij het Dutch Open. Het belangrijkste is dat het toernooi doorgaat, partners zullen relaties ontvangen, de toeschouwers kunnen genieten van topgolf, de beleving zal in dat opzicht niet anders zijn dan in voorgaande jaren.”

Volgend jaar

Of er een mogelijkheid is dat het Dutch Open volgend jaar toch weer het KLM Open heet, daarover wil Slooter niet speculeren. “Het Open dit jaar tot een groot succes maken, daar richten we ons volledig op, daarna kijken we verder.”

 

 

 

 

Lees meer over
KLM Open Toernooien Topgolf