Nieuws

'Er ligt een naaktslak in mijn lijn!'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over een slak op de green. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

'Recent lag er een naaktslak op de green, precies in mijn putting lijn. Wat zeggen de regels hierover?' - Matthieu van Bilsen via redactie@golf.nl

Een naaktslak is (net als een worm of een insect) een los natuurlijk voorwerp, en dat betekent dat je deze dus mag wegnemen (regel 15.1a en definitie los natuurlijk voorwerp).

Als er een gevaarlijk dier in het spel is (die je niet 1, 2, 3 kan wegnemen, bijvoorbeeld rode mieren of die vervelende eikenprocessierups) dan is er een andere regel die van toepassing is:

16.2 Situatie met gevaarlijke dieren ontwijken

a Wanneer ontwijken is toegestaan

Er is sprake van een “situatie met gevaarlijke dieren” wanneer door de aanwezigheid van een gevaarlijk dier (zoals giftige slangen, agressieve bijen, alligators, rode bosmieren of beren) in de nabijheid van een bal de mogelijkheid bestaat dat een speler ernstige fysieke verwondingen oploopt als hij die bal zou spelen zoals hij ligt.
 
Een speler mag een situatie met gevaarlijke dieren ontwijken volgens Regel 16.2b, ongeacht waar op de baan zijn bal ligt. Echter ontwijken is niet toegestaan wanneer:

  • Het spelen van de bal zoals hij ligt duidelijk onredelijk is vanwege iets anders dan een situatie met gevaarlijke dieren (bijvoorbeeld wanneer de speler geen slag kan doen door de ligging van de bal in een struik).
  • De belemmering alleen maar bestaat doordat de speler een club, stand, swing of speelrichting kiest die onder de gegeven omstandigheden duidelijk onredelijk is.

Myrte Eikenaar, Teammanager Regels & Handicap NGF