Nieuws

Wat te doen met een golfbal in een schoen?

Niet elke bal die je op de golfbaan slaat, komt precies waar je hem hebben wil. Maar voor elke situatie is wel een golfregel. Wat te doen bij een golfbal in je schoen?

Een golfbal in je schoen? In het geval van Brooks Koepka ging het niet om zijn eigen schoen, maar om de reserveschoen van een cameraman die achter op een buggy stond. De bal die Koepka afgelopen weekend sloeg op de 16e hole van de Torrey Pines Golfclub tijdens de Farmers Insurance Open (PGA Tour), landde in deze (volgens Koepka niet geheel schone) schoen. "I ain't sticking my hand in there", zo reageerde hij. En tegen de cameraman: "You can grab it out of your nasty ass shoe".

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Koepka is niet de eerste die zijn bal in een kledingstuk zag verdwijnen. In 2016 sloeg de Schot Paul Lawrie op de BMW International in Duitsland zijn bal in het shirt van een toeschouwer. Gelukkig voor de toeschouwer in kwestie vloog de bal niet rechtstreeks zijn shirt in, maar na een stuit op de grond. Ook Rory McIlroy kan meepraten over dit onderwerp. In de tweede ronde van het Tour Championship 2014 ritselt zijn bal door de bomen en eindigt op miraculeuze wijze in de broekzak van een toeschouwer.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

En zo zijn er wel meer ongebruikelijke plekken waar golfers hun ballen hebben teruggevonden. Jason Day's tweede slag op de Masters van 2018 landde in een felbegeerde 'Augusta National patron's beer cup'. Tiger Woods sloeg zijn bal tijdens de World Golf Championship in 2006 op het dak van de Firestone Country Club. En Phil Mickelson wist tijdens The Barclays in 2014 twee dagen op een rij zijn approach op de 5de hole tussen de toeschouwers op het balkon van de hospitalitystand te slaan.

Maar wat zeggen de regels nu eigenlijk?

De cameraman, de man met de broekzak en de man met de beercup - ze mochten de bal helaas niet als souvenir mee naar huis nemen. Nadat zijn bal uit de vieze schoen was gevist mocht Brooks Koepka hier gewoon mee verder spelen zonder strafslag. Want dit zegt R&A regel 15.2a:

Wanneer een bal ergens op de baan in of op een los obstakel ligt, dan mag deze situatie zonder straf worden ontweken door de bal op te nemen, het losse obstakel te verwijderen en, behálve op de green, die bal of een andere bal te droppen. Voor het ontwijken van deze situatie geldt als referentiepunt het bij benadering vastgestelde punt recht onder de plek waar de bal in of op het losse obstakel stillag.

De afmeting van de dropzone is één clublengte gemeten vanaf het referentiepunt, de dropzone mag niet dichter bij de hole zijn dan het referentiepunt en moet in hetzelfde gebied van de baan zijn als het referentiepunt.

Het balletje kan raar rollen

Ook gewone stervelingen hebben hun bal teruggevonden op rare plaatsen. Of, in sommige gevallen, werden hun ballen later, of zelfs járen later, teruggevonden. Op de Eaton Club in Norwich werd bij het omkappen van een conifeer een golfbal gevonden, diep in de stam van de boom. De bal was waarschijnlijk jaren daarvoor in de takken of in de vork van de boom geslagen, waarna deze rond de bal is gegroeid.

Golfbal belandt op rare plek: ín de stam van een conifeer

Heb jij ooit jouw bal op een plek gevonden waar je 'm totaal niet had verwacht? Bijvoorbeeld in je golftas naast je banaan? Stuur ons gerust een mailtje via redactie@golf.nl.

Lees meer over
Golfregels