Equipment

Putten in golf altijd ter discussie

Over putten in golf raken we nooit uitgepraat. Ieder zijn ding en putter, maar je hebt je wel aan een aantal regels te houden. Terecht of niet?
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Op de Amerikaanse PGA Tour laaide de discussie over hoe je een putter wel of niet mag vasthouden weer hoog op, afgelopen week. Billy Horschel, zesvoudig winnaar op de PGA Tour, vindt dat er een verbod moet komen op 'arm lock' putten, de methode die gebruikt wordt door spelers als Bryson Dechambeau en Matt Kuchar. Moeten de regels voor putten inderdaad strenger? Horschel gooide in elk geval 'de putter in het hoenderhok'. “Ik weet dat niet iedereen blij gaat worden van wat ik nu ga zeggen, maar ik vind dat arm lock putten verboden zou moeten worden.”

Wat is de Arm Lock-methode?

Bij de arm lock methode zet de speler de grip van de putter vast tegen de onderarm (zie foto boven). Dit helpt om de handen zo passief mogelijk te houden en rotatie van het clubhoofd tegen te gaan. De methode is volgens de huidige golfregels toegestaan, maar Horschel vindt dat onterecht. Volgens de Amerikaan, recent winnaar van het WGC Matchplay, is arm lock feitelijk de putter verankeren tegen het lichaam en dat is sinds 1 januari 2016 verboden door de R&A en de USGA, wereldwijd de regelgevers in golf.

Rule 14-1b Anchoring the Club
In making a stroke, the player must not anchor the club, either “directly” or by use of an “anchor point.”

De R&A en de USGA kwamen tot die regelwijziging nadat in de jaren daarvoor Keegan Bradley, Ernie Els, Webb Simpson en Adam Scott majors hadden gewonnen door het uiteinde van hun extra lange putter – de belly putter of de nog langere bezemsteel - tegen het lichaam te verankeren. Het gebruik van een ankerpunt werd na 1 januari 2016 dus niet langer toegestaan, maar er kwam geen verbod op langere modellen putters. Voor een putter geldt dat-ie ten minste een lengte moet hebben van 18 inch (45,72 cm), er geldt geen maximumlengte zoals voor de driver (48 inch).

Legaal

Arm lock is dus volkomen legaal, tot teleurstelling van Horschel en veel golfpuristen. Zij vinden dat een methode als arm lock indruist tegen de essentie van golf omdat er geen sprake meer is van 'free swinging' van het clubhoofd. Onder druk, als de handen kunnen gaan bibberen, geeft het vastzetten van de putter tegen de onderarm oneigenlijke hulp die je niet hebt als de putter alleen met de handen mag worden aangeraakt en daardoor vrij van het lichaam swingt.

Bezemsteel

Arm lock putten wint aan populariteit en het staat door de kritische opmerkingen van Horschel nu volop in de schijnwerpers, maar het is niet iets van de laatste jaren. Op topniveau doet Matt Kuchar het al sinds 2011 en Webb Simpson stapte na het verbod op verankeren over van de bezemsteel naar arm lock. Bryson Dechambeau zweert bij de methode en Will Zalatoris, de jonge Amerikaan die achter Hideki Matsuyama tweede werd in de Masters, is ook een fervent arm locker. Dat zullen die mannen zo goed als zeker kunnen blijven, want het is heel onwaarschijnlijk dat de R&A en de USGA gehoor gaan geven aan Horschels oproep en tot een nieuwe regelwijziging besluiten.

De mening van de puttergoeroe

Rob Mouwen, de puttcoach van Joost Luiten, vindt dat de regelgevers in 2016 een kans hebben gemist. “Er is toen helaas een halfslachtig besluit genomen. Ik ben voorstander dat de putter alleen contact mag hebben met de handen, 'free swinging' van het clubhoofd hoort bij de charme van het spel. Arm lock is in mijn ogen toch een soort trucje.”

Alsnog verbieden dus?
“Nee, daar ben ik niet voor. Heel jammer dat de R&A en de USGA in 2016 niet hebben doorgepakt, maar nu weer de regels veranderen zou ik een slecht signaal vinden en ook unfair naar de spelers die zich arm lock eigen hebben gemaakt nadat verankeren werd verboden.”

Moet iedereen die meer putts wil holen overstappen op arm lock?
“Putten is en blijft heel persoonlijk, wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Bij langere putts vind ik arm lock lastiger, je mist toch het gevoel omdat de beweging minder vrij is. Maar als je veel korte putts mist kan arm lock zeker helpen, voor sommige van mijn leerlingen bleek het een uitkomst.”

Wat vinden de Nederlanders op de European Tour?

Darius van Driel
“Ik vind arm lock wel een soort verankeren, dus aan de ene kant ben ik wel voor verbieden. Als je dat niet doet, dan moet het verankeren van lange putters tegen het lichaam eigenlijk ook weer worden toegestaan, want dat komt min of meer op hetzelfde neer. Ik denk dat arm lock vooral voor de oudere spelers misschien wat spanning uit de handen neemt. Ik heb het ook geprobeerd, maar ik miste het gevoel bij de lange putts. Putten blijft gewoon lastig en uit de statistieken blijkt niet dat arm lock voor meer succes zorgt.”

Lars van Meijel

“Goeie vraag of arm lock verboden moet worden. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, het lijkt me dat je er heel weinig gevoel mee hebt. Je ziet wel steeds meer spelers die het doen, maar het is niet zo dat je er alles mee gaat holen, anders zou iedereen het gaan doen. Ik denk wel dat toen golf bedacht werd, dat men niet in gedachten had dat mensen op die manier konden gaan putten. Aan de andere kant vind ik het wel wat hebben, al die verschillende grips en methodes die bedacht worden om beter te putten, dat maakt golf ook leuk.”

Joost Luiten
“Het is raar dat je de putter niet mag verankeren tegen de borst, maar wel mag vastzetten tegen de onderarm. Ik zou arm lock afschaffen en een maximum lengte instellen voor putters, dan is er meteen duidelijkheid. Ik vind die lange putters er trouwens ook niet uitzien.”

Wil Besseling
“Ik ben totaal niet bezig met de discussie over arm lock en heb er ook geen moeite mee want iedereen heeft de mogelijkheid om zo te putten. Als het echt zo veel beter is, zouden veel meer spelers het doen, toch? Topsporters zoeken altijd naar manieren om zich te verbeteren, ik heb vorig jaar de arm lock tijdens trainingen geprobeerd, maar het is bij experimenteren gebleven.”


Lees meer over
Instructie Equipment