Topgolf

Luiten en Huizing in top-15 Iers Open

Een top-10 klassering zat er net niet in, maar Joost Luiten (-3) kan Noord-Ierland na een sterke afsluiting met een goed gevoel verlaten. Samen met flightgenoot Daan Huizing (-2) finishte hij het Iers Open in de top-15. John Catlin won zijn tweede toernooi in drie weken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Daan Huizing (-1) en Joost Luiten (level par) mochten voor de slotronde op Galgorm Castle samen de baan in. Dat gebeurde echter pas na enige uren oponthoud, aangezien de vorst in het kille Noord-Ierland ervoor had gezorgd dat de laatste ronde pas laat van start kon gaan. De spelers werden de baan ingestuurd vanaf de eerste én de tiende tee. Na 9 holes stond Huizing, die in 2013 het Noord-Iers Open won en eerder aangaf zich hier erg thuis te voelen, er nog het beste voor van de Nederlanders. Hij herstelde zijn bogey op de openingshole met twee birdies. Voor Luiten bleef het bij één birdie en een bogey.

Oppepper

Na de turn gemaakt te hebben trapte Luiten het gaspedaal in. De birdies volgden elkaar in rap tempo op en zo klopte hij plots op de deur bij de top-10. Ook de semi-lange putt op 16 viel. Gedecideerd haalde Joost zijn bal uit de cup, maar daarna moest hij helaas toch ook nog een laatste bogey toelaten. Daardoor zakte de Zuid-Hollander naar -3 en de elfde plaats, hoe dan ook een oppepper na problemen met zijn swing en een aantal mindere toernooien. Ook Huizing finisht in de top-15 door zijn afsluitende 69 (-1) voor een totaal van -2.

'Veel positieve dingen'

'Ik had graag in de top-10 geëindigd', aldus Luiten na de vierde ronde. 'Dat ik op 17 bogey maakte en op 18 vanuit het midden van de fairway geen birdie was een zuur einde, maar ik kan veel positieve dingen meenemen. Mijn ballstriking was veel beter dan de laatste toernooien, dat geeft vertrouwen voor de komende weken.'

Alle vijf de Nederlanders hadden zich in het Iers Open, vanwege het coronavirus geen onderdeel van de Rolex Series, geplaatst voor het weekend. Lars van Meijel, Wil Besseling en Darius van Driel hadden op moving day hun kansen op een goede klassering al verspeeld en maakten ook op de slotdag geen spectaculaire sprongen meer. Wel stegen ze allemaal één of meerdere plaatsen. Van Meijel deed dat door zijn enige ronde onder par te noteren (69) voor een totaal van +4, Besseling (+8) bracht level par mee naar het clubhuis en Van Driel eindigde als 60ste na een ronde 72 voor +8.

Nummer 2 voor Catlin

Drie-putts, gemiste up & downs, out of bounds… eventjes leek het erop dat geen enkele speler aanspraak wilde maken op de titel in het Iers Open. Uiteindelijk was het een speler uit de op twee na laatste flight die de hoofdprijs greep. John Catlin had een van de beste rondes van de week (64, -6) tot het laatst bewaard en zette het target op -10. Nadat Aaron Rai vanuit de rough op 18 geen birdie kon maken, hij kreeg de bal niet eens uit het hoge gras, moest de Engelsman als laatste uitdager de handdoek gooien. De 29-jarige Catlin mocht zijn tweede European Tour-triomf in drie weken vieren. Eerder won hij al de Andalucia Masters op Valderrama.

Leaderboard