Topgolf

Wie speelt waar? Week 38

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

17 – 20 Major, US Open, Winged Foot GC, Mamaroneck, New York. Prijzengeld: $12.500.000 Leaderboard

17 – 20 European Tour/Challenge Tour, Open de Portugal, Royal Óbidos Spa & Golf Resort, Óbidos, Portugal. Prijzengeld: €500.000 Leaderboard

17 – 20 LPGA, Cambia Portland Classic, Columbia Edgewater CC, Portland, Oregon. Prijzengeld: $1.750.000 Leaderboard

16 – 18 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Prague City Golf, Zbraslav, Tsjechië. Prijzengeld: €37.500 Leaderboard

17 – 19 Alps Tour, Toscana Alps Open, GC Toscana, Grosseto, Italië. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

17 – 19 Ladies European Tour, Lacoste Ladies Open de France, Golf Du Medoc, Le Pian-Médoc, Frankrijk. Prijzengeld: $200.000 Leaderboard

15 Amateurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Super Senioren Dames Leaderboard

15 Amateurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Super Senioren Heren Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

17 – 20 Major, US Open, Winged Foot GC, Mamaroneck, New York. Prijzengeld: $12.500.000 

 

Drie maanden later dan oorspronkelijk gepland, is het deze week dan eindelijk tijd voor het 120ste US Open. Plaats van spelen is de imposante Winged Foot, op een uurtje rijden van New York. Op de West Course zullen vanwege ‘daylight concerns’ niet de traditionele 156, maar 144 spelers gaan strijden om het zilverwerk. Dat maakt dit het kleinste veld in bijna negentig jaar. Het US Open op Winged Foot is het eerste van zes majors die de komende tien maanden gespeeld gaat worden, en met óók nog de olympische wedstrijd in Tokyo én de Ryder Cup heeft de golfliefhebber voorlopig niets te klagen.

Trauma Mickelson

De wereldtoppers worden deze week op de proef gesteld, zoveel mag duidelijk zijn als we naar de lay-out kijken. De in 2017 gerenoveerde West Course speelt lang  (7.477 yards) dus fairways raken wordt essentieel, en wanneer ze dan eindelijk de greens bereikt hebben wacht een hele nieuwe test. De USGA houdt van snelle, geonduleerde greens en dat zal dit keer niet anders zijn. De laatste keer dat het US Open te gast was op Winged Foot was in 2006, toen Geoff Ogilvy zijn eerste en enige major won. De Australiër won toen met +5 en we moeten niet gek opkijken als we deze week met soortgelijke scores te maken krijgen. Phil Mickelson hield aan 2006 een blijvend trauma over. Hij dubbel-bogeyde de 72ste hole en finishte uiteindelijk één slag achter Ogilvy. Inmiddels heeft hij elk major binnen en is hij in dit toernooi al zes keer runner-up geweest, maar die dekselse US Open-titel mist nog altijd.

Volgende hoofdprijs 'DJ'?

Dé speler naar wie iedereen vanaf donderdag kijkt is natuurlijk Dustin Johnson. De kersvers FedEx Cup-winnaar verkeert in ongekende bloedvorm en een tweede major (US Open, 2016) zou een logische volgende stap zijn. Vorig jaar was Gary Woodland de beste. Op Pebble Beach eindigde hij drie slagen voor Brooks Koepka, de winnaar van de twee edities ervoor. Koepka ontbreekt in het veld vol sterren vanwege een knieblessure, Tiger Woods is wel van de partij. De levende legende is gebrand op revanche na het missen van het Tour Championship en gaat op voor zijn zestiende major.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 18:00-01:00, zo 19:00-00:00

 

Leaderboard

17 – 20 European Tour/Challenge Tour, Open de Portugal, Royal Óbidos Spa & Golf Resort, Óbidos, Portugal. Prijzengeld: €500.000 

Het tweede toernooi van de ‘double header’ in Portugal is een van de kleinere events op de European Tour-kalender. De voorbije twee jaar was het Open de Portugal dan ook enkel onderdeel van de Challenge Tour, maar de wereldwijde situatie heeft daar verandering in gebracht. Het kampioenschap is nu dual-ranking en de prijzenpot is gevuld met ‘slechts’ vijf ton, naast het US Open een van de aannemelijke oorzaken voor het niet bijster sterke deelnemersveld. 

We zijn dit seizoen verwend met de grote Nederlandse inbreng op het hoogste Europese circuit, dus de twee van deze week voelt ineens als heel weinig. Door de afwezigheid van Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel staan de oranje spotlights vol op Daan Huizing en Robbie van West. Althans, spotlights… Camera’s zijn er helaas niet bij aan de Portugese westkust.

 

Leaderboard

17 – 20 LPGA, Cambia Portland Classic, Columbia Edgewater CC, Portland, Oregon. Prijzengeld: $1.750.000 

Van de Mexicaanse grens tot aan Washington in het noorden, grote delen van de westelijke staten worden momenteel geteisterd door hevige bosbranden. Ook in Portland (Oregon) ontkomen ze niet aan de gevolgen hiervan. In ‘the City of Roses’ was de luchtkwaliteit aan het begin van de week zo slecht, dat wereldtopper Brooke Henderson al heeft besloten niet te komen. De Canadese wereldtopper die afgelopen weekend de play-off verloor bij de ANA Inspiration, had op de Columbia Edgewater Country Club al twee keer gewonnen en gold nu ook als één van de grote favorieten. Eén concurrent minder dus voor Anne van Dam. De Nederlandse werd hier vorig jaar 26ste.

 

Leaderboard

16 – 18 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Prague City Golf, Zbraslav, Tsjechië. Prijzengeld: €37.500 

Het Flumserberg Ladies Open was met een gemiste cut en twee klasseringen buiten de top-40 geen groot succes voor de Nederlandse speelsters twee weken geleden. Vanaf woensdag een nieuwe kans in Tsjechië. Voor Pasqualle Coffa en Zhen Bontan dan, Romy Meekers (a) is er ten zuiden van Praag niet bij. Hierna staan er nog maar drie toernooien op de flink uitgedunde kalender van de LET Access Series.

 

Leaderboard