Nederland sluit ELTK goed af

Door een nipte overwinning tegen Oostenrijk heeft Nederland in het ELTK op de Hilversumsche Golfclub beslag gelegd op de vijfde plaats. De Europese titel ging naar Duitsland. De Nederlandse vrouwen eindigden in Zweden op plaats 10.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Vrijdag won Nederland met de hakken over de sloot van Denemarken, een dag later in de partij om de vijfde en zesde plaats tegen Oostenrijk draaide het weer uit op een razend spannende ontknoping. Nordin van Tilburg en Bob Geurts wonnen op hole 17 knap de foursome van het Oostenrijkse duo Paul Kamml en Christoph Bleier: 2 & 1. Kiet van der Weele, tegen de Denen nog de gevierde held, verloor zijn single van Maximillian Lechner: 3 & 1. De uitkomst van de tweede single tussen Jerri Ji en Niklas Regner ging bepalen wie er vijfde werd in dit ELTK.

 

"Come on!"

 

Ji die in Amerika golf en studie combineert, stond met drie holes te spelen 2 up, maar hij verloor hole 16 en, na een slordige 3-putt, ook 17. Hole 18 werd met par gehalved. Op de eerste extra hole, de par-5 eerste van de Hilversumsche, sloeg Ji zijn bal vanuit de bunker links van de green bijna in de hole voor eagle, maar ook de birdie was na een knappe putt van een meter of anderhalf voldoende om Oranje de vijfde plaats te bezorgen. “Come on!”, toonde Ji zijn emoties toen zijn bal in de hole ging.

'Je speelt hier voor je land, dan wil je er alles aan doen om te winnen”, sprak Ji. “Ik maak het mezelf heel moeilijk door hole 16 en 17 te verliezen. Gelukkig wist ik het op hole 19 toch af te maken. Dit soort partijen spelen, met het publiek er bij, daar doe je het voor. We kwamen hier niet voor een vijfde plaats, maar we hebben ons na het verlies tegen de Italianen goed herpakt.”

 

Schouders

 

“Vijfde worden is zeker niet slecht”, sprak bondscoach Maarten Lafeber die weer intens meeleefde in de baan. “Na het verlies donderdag tegen Italië waren de jongens echt down, voor je gevoel is het toernooi dan klaar. We wilden in dit ELTK een top-3 plaats, als je dan maximaal nog vijfde kunt worden is dat een grote teleurstelling maar in matchplay, en zeker als er maar drie partijen worden gespeeld, kan alles gebeuren. Het team heeft er knap de schouders onder gezet en van Denemarken en Oostenrijk, twee heel solide landen, gewonnen. Ik denk dat we daarom best trots op deze vijfde plaats mogen zijn.”

 

Winst Duitsland

 

De finale van het ELTK tussen Duitsland en Zweden kende ook een spannende ontknoping. Beide landen wonnen een single, de foursome werd pas op hole 18 in het voordeel van de Duitsers beslist.

Duitsland kampioen ELTK Hilversumsche 2020

 

Scores

 

Oranje Dames

 

In Zweden bij het ELTK voor dames verloor Nederland de partij om winst van de B-Flight tegen Tsjechië met 2-1. Danielle Modder en Lauren Holmey wonnen de foursome, maar zowel Romy Meekers als Anne-Sterre Den Dunnen verloor de single op de Upsala Golfclub. 

 

Scores 

Lees meer over
Jerry Ji NGF Topgolf