Topgolf

Grilligheid tekent ronde Van Dam

De eerste ronde bij de Saudi Ladies Invitational was voor Anne van Dam illustratief voor haar hele seizoen: te wisselvallig en met een aantal kostbare missers. Aan de 74 (+2) zal de Nederlandse geen goed gevoel overhouden.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Aan het gezelschap lag het niet voor Anne van Dam. Ze was voor de eerste ronde ingedeeld in een sterrenflight, samen met Solheim Cup-partners Anna Nordqvist en Charley Hull. Op de korte derde hole van de Royal Greens Golf & Country Club incasseerde de vijfvoudig winnares op de Ladies European Tour al vroeg een dubbel-bogey, maar door twee birdies snel daarna stond ze halverwege toch weer op level par. Tegen de tijd dat het drietal de turn maakte, had de toenemende wind een steeds grotere rol opgeëist aan de Rode Zee.

Tegenvallende back nine, bal in het water

De tweede negen was voor Van Dam alleen nog maar meer als een achtbaanrit. Een lange birdieputt viel op 10, waarna een nieuwe dubbel op een par-3 volgde. Een slechte afslag belandde in het zand, en een bunkerslag die te wensen overliet en drie putts later verscheen er opnieuw een onnodige 5 op de kaart. Op de par-5 13de kon Van Dam dan weer haar lengte in haar voordeel gebruiken, om op de volgende hole vanuit perfecte positie wederom een slag in te leveren vanuit de bunker. Op 16, de 'signature hole' van Royal Greens, leek de Arnhemse vervolgens weer naar gelijk par te gaan toen ze dicht bij een hole-in-one was, maar de korte birdie voor par was te hoog opgezet. Dat probleem herhaalde zich op de voorlaatste hole en zo was een 74 voor +2 en een plek halverwege het leaderboard het resultaat. Nadat ze de ronde in de zandbak afsloot met een te kort gelaten birdieputt, uitte ze haar ongenoegen door de bal in het water te gooien.

Hall toepasselijk aan kop

Na 18 holes gaat Georgia Hall aan de leiding. Dat is toepasselijk, want The Masters begint vandaag in het Amerikaanse Georgia en laat de Engelse daar net om die reden naar vernoemd zijn. De 24-jarige majorwinnares mocht vanochtend op 10 starten en dat bleek vanwege de ontwikkeling van de wind de meest gunstige loting te zijn. Hall maakte zes birdies op haar eerste negen en bleef bogeyvrij op weg naar een 65 en -7. Ze werd niet meer achterhaald, enkel naamgenoot Lydia Hall uit Wales naderde tot op één slag.

Livestream

De sterkbezette Saudi Ladies International is deze week elke dag live te volgen via een livestream op het YouTube-kanaal van de Ladies European Tour. Anne van Dam zat op de openingsdag in de 'featured group' en kreeg dus veel aandacht. Laten we hopen dat ze de komende dagen ook veelvuldig in beeld komt!

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf LET Anne van Dam