Banen & Clubs

Dikke pluim voor greenkeepers

De hoop dat het verlossende woord snel wordt uitgesproken neemt toe. De golfbanen zijn er meer dan klaar voor, zegt greenkeeper Martin Vrieze van golfbaan Voortwisch in Winterswijk
Beeld: Gerard Schoenaker

Beeld: Gerard Schoenaker

Ze kwamen de afgelopen weken in veelvoud voorbij: mooie foto's en filmpjes van gemanicuurde greens, heerlijk gemaaide fairways en zonovergoten golfbanen. Zelfs fairways met gemaaide teksten om zorgmedewerkers te eren. De banen waren alleen helaas niet te bespelen. Nu gelukkig wel, maar nog slechts door een beperkte groep, jeugd tot en met 18 jaar. Het wachten is op het verlossende woord van hogerhand.

Onderhoud

Op golfbaan Voortwisch in Winterswijk - en op bijna alle andere golfbanen in Nederland - was de afgelopen weken wel de nodige bedrijvigheid. Greenkeepers werkten hard door en ook andere medewerkers zetten in voor (groot) onderhoud op golfcomplexen. Zo ook Martin Vrieze, greenkeeper op Voortwisch. 'In het begin hebben we het team in koppels op de baan laten werken. Een paar dagen na de algehele sluiting van golfbanen werd duidelijk dat de greenkeeping kon doorgaan. Vanaf dat moment besloten we om in vaste tweetallen te werken. Op de baan is het makkelijk om niet dicht bij elkaar te komen. In onze ruime kantine is dat ook prima te doen, maar dat voelde eerst wel ongemakkelijk.'

Martin Vrieze greenkeeper Voortwisch Winterswijk

In Winterswijk werd alles grondig aangepakt. Hole voor hole, green voor green. Vrieze: 'De laatste jaren vestigen zich meer goede grassoorten in onze greens en neemt het straatgras in de meeste greens af. Daardoor komen we met minder heftige schimmelaantastingen het jaar door. Zo bereiden wij de baan voor op de terugkeer van de golfers.' Die is, hoopt Vrieze, snel aanstaande.

Voor GOLF.NL hield Martin Vrieze een dagboek bij over zijn werk op Voortwisch. Bovenstaande is een fragment uit dat dagboek. Het hele verhaal kun je lezen in de extra online editie van GOLF.NL magazine, die je ten behoeve van de steunactie  #supportervangolf voor golfbanen en -clubs voor 1,50 euro kunt downloaden.

Klik hier voor de webshop waar je het magazine kunt downloaden

 

In de webshop kun je ook een exclusieve Footjoy-polo bestellen, waarmee jij je profileert als #supportervangolf. En er volgen nog meer items in het kader van de steunactie.

Lees meer over
Banen