Vraag het aan GOLFNL

Vraag aan GOLF.NL: 'Gaan er golfbanen failliet?'

Elke week komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over de impact van de coronacrisis op de financiƫle gezondheid van de golfbanen, Tiger Woods, Joost Luiten en een nieuwe regelvraag. Heb je ook een golfvraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

"Er waren allerlei alarmerende verhalen over golfbanen die failliet zouden gaan vanwege de coronacrisis. Gaat dat gebeuren of valt de schade mee nu er weer gespeeld kan worden?" - Rene Jansen via redactie@golf.nl
 
Meerdere bezoekers van GOLF.NL stelden de afgelopen tijd vragen over de situatie op golfbanen vanwege de noodgedwongen sluiting en wat de gevolgen zouden zijn. We vroegen Jeroen Stevens, directeur van de NGF, de vraag te beantwoorden. 
 
"Het is nog te vroeg om precies aan te geven hoe groot de financiële schade is voor de golfmarkt, maar het omzetverlies kan zo maar oplopen tot dertig miljoen euro. Dat is heel erg fors, maar het nachtmerriescenario van een groot aantal banen dat omvalt lijkt er voor zover we nu kunnen beoordelen gelukkig niet te komen.

Toen de banen half maart moesten sluiten, was de paniek terecht groot. Er was nog veel onduidelijk over corona, niemand wist hoe lang de banen noodgedwongen dicht zouden blijven. Acht weken geen greenfees kunnen verkopen en nog eens twee weken extra de horeca dicht, dat slaat natuurlijk enorme gaten in de begroting. Zeker bij banen die voor de omzet grotendeels afhankelijk zijn van gastspelers en de horeca is de financiële schade groot, maar tot op heden krijg ik geen signalen van banen die op omvallen staan. Zoals gezegd, aan het einde van het jaar kan de balans pas echt opgemaakt worden.

Laat ik daarnaast ook zeggen dat ik op dit moment veel positieve geluiden hoor uit de markt. Het is erg druk op de banen. Ik ken voorbeelden waar van 11 mei (de dag van de heropening, red) tot 31 mei een omzet is gedraaid die zelfs groter is dan wat in de jaren daarvoor in een volle maand mei werd gedaan. Op veel clubs is er ook opvallend veel belangstelling om lid te worden. Hopelijk kan een deel van de opgelopen schade daarmee goedgemaakt worden, maar dat gaat natuurlijk nooit helemaal lukken. De bedrijfsdagen, een belangrijke inkomstenbron op veel banen, zijn veelal tot 1 september geannuleerd, dat verlies ga je niet meer compenseren. De hoop en de verwachting is dat veel Nederlanders in juli en augustus niet met vakantie naar het buitenland gaan, dat biedt kansen, de zomer is ideaal om in eigen land te golfen. Veel banen hebben daar al op ingezet met aantrekkelijke zomeracties. Als NGF zetten we samen met de banen ook in op het verlengen van het golfseizoen. In de hoofden van golfers houdt het seizoen eind oktober wel zo’n beetje op, van dat idee moeten we af. Zeker als het weer een beetje meezit, kan er in november en december prima gegolft worden. 2020 zal hoe dan ook een heel moeizaam jaar zijn voor de golfmarkt, maar ik ben een stuk optimistischer dan een maand geleden."

"Ik las dat er binnenkort weer gespeeld gaat worden op de verschillende tours. Is het speelschema van Joost Luiten al bekend?" - Cor Viskil, Zwijndrecht

Die vraag kan Joost het beste zelf beantwoorden:

"Ik weet het echt nog niet. Nu bekend is dat voor deelname aan de majors dit jaar de positie op de wereldranglijst geldt toen golf half maart vanwege corona werd stilgelegd, kan ik in principe het US PGA spelen (6-9 augustus, Harding Park, San Francisco, red). Dat is een major en die wil je eigenlijk nooit missen, maar of ik voor één toernooi twee weken in quarantaine wil… Ook als de quarantaine-eis voor topsporters wordt opgeheven, weet ik niet zeker of ik naar San Francisco zal gaan. Het US PGA valt midden in de UK swing van de European Tour (klik hier voor een artikel over het nieuwe schema van de European Tour), en ik wil een aantal van die toernooien graag spelen. Het is lastig keuzes maken, maar ik hoef nu nog niet te beslissen."

"Wanneer speelt Tiger Woods weer?" - Eric Johansen via Facebook

"We hebben Tiger even gebeld om het te vragen maar hij nam helaas niet op… Woods maakt helaas meestal pas heel laat bekend welke toernooien hij gaat spelen. De PGA Tour herstart komende donderdag met de Charles Schwab Challenge in Texas. Dat toernooi heeft een heel sterk deelnemersveld (de top 5 van de wereld komt aan de start), maar de naam Woods staat niet op de entry list. Wellicht dat hij in actie komt in de RBC Heritage (18-21 juni) maar dat toernooi heeft Woods pas één keer gespeeld, in 1999. Het meest waarschijnlijk is dat Woods pas half juli voor het eerst weer verschijnt, in The Memorial (16-19 juli), het toernooi dat hij vijf keer wist te winnen."

Gerard Louter, GOLF.NL

"Indien je niet zeker bent dat de bal in de hindernis ligt, mag je een provisional slaan. Maar nu wil ik wel eens weten, aangezien we sinds januari 2019 alles doen om het spel te versnellen: de bal ligt net wel of net niet in een penalty area. Je mag een provisionele bal spelen, maar wat als de eerste bal wordt teruggevonden in de penalty area, en eventueel speelbaar? Is het niet zo dat de provisionele bal automatisch de bal in het spel is en dat je met die bal verder moet?" - Kylan Bosch via Facebook

"Als een speler twijfelt of de bal in de hindernis ligt mag de speler inderdaad een provisionele bal spelen. Als de bal gevonden wordt binnen de hindernis, dan moet de speler met die bal verder (spelen of de hindernisregel toepassen). Dit was ook zo vóór 2019 en is niet veranderd!" 

Christine Saxton, Teammanager Regels & Handicap NGF