Topgolf

Luiten op drie slagen van leider

Van de twee Nederlanders die deze week de Saudi International spelen, staat Joost Luiten er na 18 holes het beste voor. Hij staat na een 67 (-3) net buiten de top-10, terwijl Darius van Driel halverwege het veld is terug te vinden na een 71 voor +1.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten begon in de voorlaatste van de ochtendflights en had geen enkele tijd nodig om op gang te komen. Met drie birdies op rij kende hij een vliegende start op de tweede negen van de Royal Greens Golf & Country Club. Dat de Zuid-Hollander op 13 vervolgens bogey noteerde was geen schande, aangezien deze lange par-4 op de openingsdag de moeilijkste hole van de baan was. Luiten ging dan ook niet bij de pakken neerzitten en ging na slagen gewonnen te hebben op 17 en 18 uit in 31 slagen voor -4, op dat moment ruim genoeg voor een plek bij de beste 10.

Tot aan hole 5 hield Luiten alles goed bij elkaar, al zal hij wel het gevoel gehad hebben dat er meer mogelijk was. Op zowel 4 als 5 waren zijn middellange putts goed, maar vielen deze net niet. Een hole later moest hij zijn tweede bogey van de ronde incasseren, toen de putt van twee meter die hij overhad na een slag vanuit de bunker niet in de cup verdween. Drie pars volgden en de 67 was een feit. Met die -3 zal hij wanneer iedereen binnen is net buiten de top-10 staan.

Van Driel net boven par

Ook voor Darius van Driel begon het laatste, en in zijn geval eerste, toernooi van de 'Desert swing' op de tiende tee. Dat deed hij iets minder succesvol dan zijn vier jaar oudere provinciegenoot, met bogey op 12. Die poetste hij op de net onder par spelende 17de weer keurig weg en maakte de turn met de score waarmee hij enkele uren eerder aan het toernooi gestart was. Van Driel reeg daarna de pars aan elkaar ondanks de toenemende wind aan de Rode Zee, maar aan die reeks kwam een einde toen hij een bogey 5 op zijn kaart moest zetten op 7. Zijn score van +1 levert hem vooralsnog de 67ste plaats op.

Maleisiër en Noord-Ier aan kop

Ondanks dat de verantwoordelijken in Saoedi-Arabië ook bij de tweede editie weer flink met de portemonnee gewapperd hebben, leek het er lange tijd niet op dat één van de majorkampioenen na 18 holes zou leiden. Aan het einde van de middag kreeg Gavin Green, de Maleisiër die als allereerste aan de ronde begon en tot -6 kwam, gezelschap van Graeme McDowell die sterk finishte met drie birdies. Zij hebben nu een minimale voorsprong op een groepje van drie met onder anderen Henrik Stenson. Dustin Johnson staat net als Luiten op -3 na één dag golfen. Phil Mickelson maakte op zijn tweede negen liefst zeven birdies voor -4, terwijl het voor Brooks Koepka bij level par bleef.

Leaderboard