Topgolf

Drie uit vier Down Under

Vier Nederlanders startten donderdag aan het ISPS Handa Vic Open en daarvan zijn er in het weekend nog altijd drie over. Met name Lars van Meijel (-9) en Wil Besseling (-8) hebben uitzicht op een mooie klassering, terwijl ook Anne van Dam (-3) in het weekeinde nog van zich wil laten horen. Van Darius van Driel nemen we afscheid.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Na een late starttijd op de openingsdag, mocht Darius van Driel vandaag al vroeg de baan in op de Beach Course van 13th Beach Golf Club. De Zuid-Hollander wist dat hij birdies moest maken en daar begon hij goed mee, maar vanaf de bogey op 4 ging het vooral bergaf. Toen hij bogey-bogey-bogey-dubbel bogey maakte rond de turn, wist Van Driel dat het vrijwel onmogelijk was om zijn week nog te verlengen. Daar konden ook de drie birdies op zijn laatste vijf holes niets meer aan veranderen: level par na twee dagen en de promovendus mist ook in zijn tweede toernooi van 2020 de cut.

Lage scores

Ondanks dat er meer wind stond dan een dag eerder, slaagden veel spelers er toch in laag te gaan. Dat deed Wil Besseling niet helemaal, maar zijn uitgangspositie voor het weekend blijft met -8 goed. Besseling, die vanwege zijn ranking op de Challenge Tour afgelopen seizoen een paar van de minder grote events op de European Tour mag spelen, kende een bewogen start met enkele birdies en bogeys die elkaar opvolgden. 'Down the stretch' stelde de Nederlander die gisteren aangaf de afgelopen dagen niet geheel fit te zijn geweest orde op zaken. Dankzij drie birdies staat hij halverwege 21ste met -8. 'Een  goede start', concludeerde Besseling zelf. 'In het weekend maar proberen om op het leaderboard te stijgen. Moet iets meer werken aan het putten en als het lange werk zo staedy blijft als het nu is, komen de mooie dingen vanzelf.'

Van Meijel dankzij ijzersterk begin op -9

Eén landgenoot doet het na 36 holes nog een slag beter: Lars van Meijel. De Brabander startte in de allerlaatste groep aan zijn ronde op de Creek Course en liet op de tweede negen direct van zich horen. Bij de drie birdies die hij in zijn eerste vier holes geslagen had kwam nog een vierde, waardoor hij de turn maakte op -8. Nadat hij vervolgens ook bogeys twee en drie van de week moest noteren, trapte Van Meijel het gaspedaal nog even in voor een goed slotakkoord. Nog twee ballen verdwenen in de hole voor birdie en zo nestelt Van Meijel zich in zijn eerste toernooi van het nieuwe jaar net buiten de top-10 op plaats 13. 'Er vielen een paar putts meer dan op de eerste dag', aldus de Brabander. 'Ik sla de ballen goeds, ook op de green en hoop op meer van hetzelfde in het weekend.'

Van Dam met hakken over de sloot door

Voor Anne van Dam was het iets spannender of zij haar verblijf in de buurt van Melbourne nog mocht verlengen. De longhitter noteerde al gauw drie birdies op haar kaart en consolideerde haar score van -4 daarna lange tijd. Daarmee had ze een marge ten opzichte van de cutlijn, maar uiteindelijk bleek na een late bogey op de par-5 17de ook -3 genoeg. Liefst 18 vrouwen kwamen na twee dagen uit op die score en dat waren niet de minsten: onder meer Inbee Park, Hannah Green en de Belgische Manon De Roey.

Het ISPS Handa Vic Open is een uniek event op de kalender, waarin de mannen en de vrouwen simultaan een toernooi afwerken op dezelfde banen en voor evenveel prijzengeld. Bij de vrouwen van de LPGA is Madelene Sagstrom vooralsnog het verhaal van de week. Zij gaf haar -8 van een dag eerder een goed vervolg en gaat met -13 nog altijd aan de leiding, met de gehele top-20 binnen vijf slagen. Dat is net zo bij de mannen, waar met Robin Sciot-Siegrist een relatief onbekende speler aan de leiding gaat op -14. De 26-jarige Fransman legde hetzelfde traject af als Lars van Meijel. Hij eindigde op de Challenge Tour vorig jaar op de gevreesde 16de plaats, om via Qualifying School dan nog zijn tourkaart te bemachtigen.

Leaderboard mannen
Leaderboard vrouwen