Topgolf

Alle Nederlanders onder par in Australië

De vier Nederlanders die in het zuiden van Australië aan het ISPS Handa Vic Open zijn begonnen, staan na 18 holes allemaal onder par. Wil Besseling deed de beste zaken met een 67 voor -5, op één slag gevolgd door Lars van Meijel. Anne van Dam en Darius van Driel speelden nipt beter dan het course average.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Drie van de vier landgenoten mochten hun toernooi beginnen op de Beach Course van 13th Beach Golf Club nabij Melbourne, waaronder Anne van Dam. Op de back nine vond zij al gauw twee birdies, maar iedere slag die de Arnhemse won leverde ze ook weer in. Aan het einde van de ronde brak ze met die trend. De birdie viel op 9 en Van Dam mocht tekenen voor een 71 (-1). Na 18 holes valt ze daarmee net buiten de top-60, dus morgen zal ze vermoedelijk minstens met iets soortgelijks moeten komen.

Bij de mannen opende Lars van Meijel de debatten wat betreft de Nederlanders. Hij kende een goede openingsdag met één smetje op de kaart op 9, de één na moeilijkste hole van de Beach Course. Daar zette de Brabander vijf birdies tegenover voor -4, en dan vertelde hij zelf dat veel putts nog niet eens vielen. 'Dit was een mooi begin! Mijn spel was in orde en ik sloeg goede ijzers. Mijn putts waren ook goed, ze gingen er nog net niet genoeg in maar dat komt wel.'

'Niet fitte' Besseling -5

Wil Besseling deed het op dag 1 nog iets beter. De geroutineerde golfer uit het Noord-Hollandse Schellinkhout hield 18 holes lang de bogeys van de kaart en sloeg tegelijkertijd drie birdies en een eagle, één van de drie op hole 2, om zodoende zijn plekje in de subtop in te nemen. Met een ronde 67 (-5) en de veertiende plek die hem dat vooralsnog oplevert, was Besseling erg tevreden. 'Hier ben ik heel blij mee. Ik speelde heel goed van tee tot green en ben niet in de problemen geweest. Ik was de laatste dagen niet fit en had moeite in het ritme te komen. Dan is het zeker fijn om de eerste dag zo te starten.'

Waar Besseling en Van Meijel dus vooral 'ups' kenden in zijn eerste ronde, kreeg Darius van Driel op de Creek Course ook met een paar 'downs' te maken. Met name op de tweede negen waar hij zijn toernooi begon. Van Driel was met dubbel bogey op 18 één van de slachtoffers van de moeilijkste hole van de baan. Die schade repareerde hij vervolgens met twee birdies op de front nine, waarna de Leidschendammer alsnog met een goed gevoel het clubhuis kon opzoeken. De promovendus staat met -1 momenteel 90ste en weet dat hij vrijdag nog de nodige plekken moet winnen om er in het weekend bij te mogen zijn. 

Al bijna in de dubbele cijfers

Het ISPS Handa Vic Open is een uniek event op de kalender, waarin de mannen en de vrouwen simultaan een toernooi afwerken op dezelfde banen en voor evenveel prijzengeld. Alejandro Cañizares liet zich 'Down Under' meteen gelden. Dankzij tien birdies gaat de ervaren Spanjaard, twee keer winnaar op de Tour, met -9 aan kop. Bij de LPGA-vrouwen bleven Madelene Sagstrom en Haeji Kang zonder bogeys voor -8. Ook icoon Laura Davies staat ondanks haar 56 jaar 'gewoon' in de top-10 met -6.

Leaderboard mannen
Leaderboard vrouwen