Topgolf

Wie speelt waar? Week 32

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

6 – 9 Majors, US PGA Championship, TPC Harding Park, San Francisco, Californië. Prijzengeld: $11.000.000 Leaderboard

6 – 9 European Tour, English Championship, Hanbury Manor Marriott Hotel & CC, Ware. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

6 – 9 LPGA Tour, Marathon Classic, Highland Meadows GC, Sylvania, Ohio. Prijzengeld: $1.700.000 Leaderboard

4 – 6 Pro Golf Tour, Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten 2020, Golfclub St. Pölten, St. Pölten, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

6 – 9 Korn Ferry Tour, WinCo Foods Portland Open, Pumpkin Ridge GC, North Plains, Oregon. Prijzengeld: $800.000 Leaderboard

6 –8 European Mid-Amateur Championship Men and Women Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

6 – 9 Majors, US PGA Championship, TPC Harding Park, San Francisco, Californië. Prijzengeld: $11.000.000 

Eigenlijk zouden we in de eerste week van augustus al drie van de vier majors achter de rug moeten hebben. Niet in dit abnormale jaar. Het US PGA Championship is het eerste van de grote toernooien, over ruim een maand staat (alweer in het nieuwe Amerikaanse seizoen) het US Open op het programma en later dit jaar (12 t/m 15 november) wordt de Masters gespeeld. De man op wie vanaf donderdag, samen met natuurlijk Tiger Woods, de meeste ogen gericht zijn is Brooks Koepka. Hij kan de eerste speler in 54 jaar worden die één major drie jaar achter elkaar wint. Peter Thomson was de laatste die de trilogie voltooide in het Brits Open, sindsdien ‘faalden’ spelers als Jack Nicklaus, Tiger Woods en Koepka zelf. Afgelopen weekend toonde Koepka al in goede vorm te verkeren toen hij pas in de slotfase van het World Golf Championship in Memphis boog voor de nieuwe aanvoerder van de wereldranglijst Justin Thomas. Ook die strijd gaat in San Francisco verder.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

Afmeldingen

Het PGA Championship wordt vaak de moeilijkste major om te winnen genoemd. Dit jaar hebben we om de bekende redenen echter te maken met een sterk uitgedund veld. Wie er allemaal niet bij is? J.B. Holmes, Charles Howell III, Francesco Molinari, Padraig Harrington, Paul Waring, Lee Westwood, Y.E. Yang, Vijay Singh, Shugo Imahira, Thomas Pieters en Eddie Pepperell. Ook de markante ex-kampioen John Daly meldde zich af, vanwege het feit dat in Californië de laatste tijd zeer veel nieuwe coronabesmettingen zijn en hij zelf als diabeticus in een risicogroep zit. 

Luiten: 'Deze keer is totaal anders'

'Dit wordt mijn achtste US PGA, maar deze keer is de sfeer zonder publiek natuurlijk totaal anders' zegt Luiten over het PGA Championship. 'Alleen al bij de oefenronden in een major zijn er duizenden toeschouwers, nu is het heel erg stil op de baan. Spelen zonder publiek was ik al een beetje gewend na de afgelopen toernooien op de European Tour, maar hier op Harding Park voelt het toch heel anders. Ook zonder toeschouwers merk je dat dit een heel groot en belangrijk toernooi is. Er is meer media, er zijn veel tv-mensen en alle toppers zijn er natuurlijk bij. De baan is geprepareerd zoals je kunt verwachten in een major. Harding Park is een openbare baan, de fairways zijn normaal gesproken lekker breed. Voor dit US PGA toernooi zijn de fairways op veel holes heel smal gemaakt en de rough is hoog. Je moet echt de ballen op de fairways zien te krijgen om hier een kans te hebben. 
 
Vorige week in het Hero Open waren te veel onderdelen van mijn spel niet goed genoeg en miste ik de cut. Dat was lang geleden, maar het weekend een keer niet halen kan een keer gebeuren. Ik wil nooit de cut missen, maar het voordeel was wel dat ik eerder naar San Francisco kon vliegen en dus meer tijd heb gehad om aan het tijdverschil te wennen en me voor te breiden op dit toernooi. 
 
In Engeland was ik vooral van de tee minder goed, in de downswing was ik iets te gehaast, dat is een fout die er af en toe insluipt. Daar heb ik aan gewerkt en de gewichtsverdeling van mijn driver heb ik ook een klein beetje aangepast. Tijdens de oefendagen sloeg ik de driver weer heel goed en dat is nodig ook want op deze baan heb je zeker lengte nodig van de tee. 
 
Ik zit in een hotelletje op een kwartier van de baan. Als ik in de ochtend naar de baan rij is het prachtig, zonnig weer. Aangekomen op Harding Park is het opeens een stuk koeler.  Er hangt ook vaak nevel boven de baan die komt opzetten vanaf Lake Merced, het meer dat grenst aan de baan. De baan is door die nevel vrij zacht, je krijgt weinig rol op de fairways.  De bal vliegt in die koele en zware lucht ook een stuk minder ver, met 6630 meter voor een par-70 speelt de baan daarom serieus lang. 
 
Op de European Tour zit je vanwege corona tijdens de toernooien echt in een bubbel. Vorige week in Engeland konden we het terrein van Forest of Arden niet af, we mochten alleen op de baan en in het hotel komen. De European Tour is heel erg streng, hier bij het US PGA zijn natuurlijk ook controles op corona maar het is veel meer ontspannen. Ik heb een eigen auto en kan ’s avonds als ik zin heb naar een restaurantje om even wat te eten. 
 
Mijn beste klassering  in een major is een 21ste plaats, in het US PGA van 2012. Het zou heel mooi zijn als ik die prestatie deze week kan verbeteren. Zoals in ieder toernooi begint het met het halen van de cut, als dat lukt wie weet is er dan veel meer mogelijk dan een 21ste plaats. Ik sla donderdag om 12:41 lokale tijd af in de eerste ronde, dat is 21:41 in Nederland', aldus Luiten.

Bewijst Luiten Amerikanen ongelijk?

Toonaangevend sportmedium ESPN zette Luiten in de laagste categorie van kanshebbers, boven de club professionals van de PGA. ‘Deze spelers behoren niet tot de kanshebbers, tenzij er iets magisch gebeurt’, valt te lezen in een van de voorbeschouwingen. Laten we hopen dat er inderdaad iets magisch gebeurt en Luiten zondagavond met de Wannamaker Trophy in zijn handen staat.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr en za 22:00-04:00, zo 21:00-03:00

Leaderboard

6 – 9 European Tour, English Championship, Hanbury Manor Marriott Hotel & CC, Ware. Prijzengeld: €1.000.000 

De UK Swing gaat verder met het English Championship. Een speciaal voor de aangepaste agenda in het leven geroepen toernooi dat waarschijnlijk maar één keer gespeeld gaat worden. De Hanbury Manor Marriott Hotel & Country Club zal voor de meeste mannen onbekend terrein zijn. Alleen in de laatste jaren van de vorige eeuw werden een aantal toernooien van de European Tour afgewerkt op deze door de zoon van Jack Nicklaus ontworpen baan. 

Darius van Driel slaat een weekje over en Joost Luiten speelt zoals reeds vermeld in Amerika, wat betekent dat we donderdag drie Nederlanders aan de start zien. Lars van Meijel, Wil Besseling en Daan Huizing spelen het met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi. Verder aanwezig, om er maar een paar te noemen: Lee Westwood, Renato Paratore, Matthew Southgate, Andy Sullivan, Thomas Detry, Thomas Bjørn, Miguel Ángel Jiménez en Pablo Larrazábal. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 12:30-14:30 & 16:00-19:00, za en zo 14:30-19:00

Leaderboard

6 – 9 LPGA Tour, Marathon Classic, Highland Meadows GC, Sylvania, Ohio. Prijzengeld: $1.700.000 

Gelukkig voor Anne van Dam is de LPGA ook weer ‘in full swing’. De Arnhemse topper vervolgde haar seizoen met een fraaie elfde plaats in Ohio en mag deze week in diezelfde staat voor nog een mooi resultaat gaan. Nog geen twintig minuten verderop om precies te zijn. Eigenlijk zouden bij de Marathon Classic ook een aantal toeschouwers welkom zijn. Het was de bedoeling om onder meer zorgverleners en supermarktmedewerkers gratis toe te laten tot de Highland Meadows Golf Club, maar vanwege de toename in besmettingen is dit naar volgend jaar verschoven.

Leaderboard

4 – 6 Pro Golf Tour, Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten 2020, Golfclub St. Pölten, Sankt. Pölten, Oostenrijk. Prijzengeld: €30.000 

De meeste tours zijn – gelukkig – inmiddels weer op gang gekomen. Vanaf vorige week gold dat ook voor de Pro Golf Tour. Dit satellietcircuit hervatte het seizoen in Polen, waar Robin van Deutekom als enige Nederlander in het veld geen potten kon breken. Misschien is dat deze week anders, wanneer in het Oostenrijkse Sankt Pölten vijf golfers ons land vertegenwoordigen: Dylan Boshart, Berry Jole, Jim Vartak de Heij, Mitchell Schoorl en Max Albertus. Op de order of merit is die laatste de beste landgenoot met zijn 27ste plaats. 

Leaderboard

6 – 8 European Mid-Amateur Championship, Golf du Domaine Impérial, Zwitserland 

Dit toernooi wordt voor de tweede keer gespeeld. In 2019 won de Nederlandse Myrte Eikenaar van de Koninklijke Haagsche. We spraken haar kort voor vertrek: "Ik vind het lastig in te schatten of ik mijn titel kan verdedigen. Het is weer een beetje een ander veld dan vorig jaar. Er is zeker een aantal dames waar ik respect voor heb en naar uitkijk om mee te spelen. Ik probeer er niet teveel mee bezig te zijn. Het is een rare tijd geweest en boven alles is het super mooi dat we hier nu weer kunnen staan om een toernooi te spelen. Het is een goede baan, hij speelt lang, snelle greens, dus goed spel is zeker vereist. Ik heb in ieder geval weer zin om te gaan spelen!"

Leaderboard

Ladies European Tour - Alps Tour

Ook deze circuits moesten natuurlijk toernooien schrappen of uitstellen. Volgende week mogen zij als laatsten weer!

 

Ladies European Tour: Ladies Scottish Open, 13-16 augustus

Kalender Ladies European Tour

 

Alps Tour: Gosser Open, 13–15 augustus

Kalender