Topgolf

Goede start Luiten en Besseling in Dunhill

Joost Luiten en Wil Besseling hebben allebei voor prima openingsrondes getekend bij het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. De Nederlanders, op de eerste dag allebei spelend op de beroemde Old Course van St. Andrews, kwamen tussen de wereldsterren respectievelijk tot rondes van 69 (-3) en 68 (-4).
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Wil Besseling en Ruud Gullit, zijn partner deze week in de Pro-Am, mochten vanochtend als allereerste afslaan op de iconische Old Course. De 33-jarige golfer uit Hoorn, die normaliter één niveau lager speelt maar zijn ticket naar Schotland veiligstelde met een top-10 klassering in het KLM Open, begon voortvarend aan zijn eerste Dunhill Links-ervaring. Hij begon met vier scores van par en dook vervolgens onder par met birdies op achtereenvolgens 5 en 6. Een onnodige bogey op 9 zorgde er echter voor dat hij met -1 aan de tweede negen moest beginnen.

Bij een lichte wind vergeleken met de voorbereidingsdagen aan de Schotse oostkust slaagde Besseling er weer in om naar -2 te gaan, toen hij holes 12 tot 14 in birdie-bogey-birdie liep. Maar de nummer 37 van de Challenge Tour had misschien nog wel het beste voor het laatst bewaard. Hij maakte op zowel 17, de beruchte Road Hole, als de naar Old Tom Morris vernoemde 18de birdie voor een ronde in 68 slagen en -4. Daarmee staat hij in de top-30, een uitstekende uitgangspositie voor zijn tweede ronde op Carnoustie - de moeilijkste baan van de drie.

Luiten opent met 69

Joost Luiten startte zijn openingsronde op zijn beurt vanaf de tiende tee, samen met sponsor Wijnand Pon. Het begin van de Bleiswijker zijn ronde verliep vergelijkbaar met die van zijn landgenoot. Luiten maakte namelijk eveneens twee birdies op rij op zijn eerste negen, om na een latere bogey op de Road Hole de turn te maken in -1. Ook de zesvoudig winnaar op de Europese won in het tweede gedeelte van zijn eerste rondgang nog wat terrein, alleen net niet zoveel als Besseling. Luiten drukte in de slotfase nog even het gaspedaal in en finishte met birdies op twee van zijn drie laatste holes. Op -3 staat hij na 18 holes net buiten de top-50. Ook voor Nederlands beste golfer verplaatst het toernooi zich nu naar Carnoustie.

Duo's in achterhoede

Waar Besseling dus goed is begonnen aan zijn eerste Dunhill Links, staan hij en Gullit nog niet al te hoog in het teamklassement. Maar dat zal de pret niet drukken. 'Het is zo'n eer om hier te zijn', zei de voormalig speler van o.a. Chelsea en AC Milan, en Europees kampioen van 1988 gisteren. 'Het geeft altijd een ongelofelijk gevoel om de Dunhill te spelen.' De twee staan met een gezamenlijke score van -4 op het randje van de top-100 duo's, Luiten en Pon doen het net één slag beter. 

Bij binnenkomst van dat laatste koppel deelden zes teams de leiding op -11. Naast Gullit in het veld qua celebrities: Bill Murray, Wladimir Klitschko, Luis Figo, Jamie Redknapp, Kevin Pietersen, Andriy Shevchenko en dé grote blikvanger deze week Justin Timberlake.

Fenomenale Walters

In het reguliere toernooi werd op de eerste dag meteen zeer laag gescoord, met name op de Old Course. Justin Walters maakte op de helft van zijn holes birdie tegenover geen enkele bogey voor -9, waarmee hij voorlopig alleen aan de leiding gaat. Hij wordt wel op de hielen gezeten door Victor Perez en Jordan Smith op -8. Ook goed begonnen: Matthew Southgate (-7), Tommy Fleetwood (-6), Tony Finau en titelverdediger Lucas Bjerregaard (beiden -5) en Justin Rose (-4). Rory McIlroy begon met -2 op Carnoustie, de baan waar Lee Westwood (-3) op zijn voorlaatste hole een hole-in-one wist te maken.

Leaderboard