Topgolf

Luiten in top-5 na 18 holes op Wentworth

Op Wentworth is Joost Luiten uitstekend begonnen aan het BMW PGA Championship, het vlaggenschiptoernooi van de European Tour. In zijn eerste ronde van dit toernooi, onderdeel van de lucratieve Rolex Series, schoot de Nederlander uit de startblokken, om uiteindelijk te tekenen voor een 68. Op -4 staat de Nederlander vijfde.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten begon geweldig aan zijn eerste rondgang op de West Course van Wentworth. Al gauw bewoog de 33-jarige Bleiswijker in het Engelse zonnetje de goede kant van het leaderboard op, met birdies op 3, 4 én 5. Zo leek de extra tijd die hij de voorbije dagen op de oefengreens heeft doorgebracht - op het KLM Open was Luiten vorige week niet tevreden over zijn putts - zich meteen uit te betalen. Na een nieuwe birdie op 8 en een goede par op de lastige negende maakte hij de turn in -4. Op dat moment was hij met een gedeelde derde plaats de beste speler in de baan.

De Nederlander ging prima verder, terwijl meerdere spelers zich bij hem voegden. Tot daar voor Luiten op de par-5 12de, de één na makkelijkst spelende hole van de baan, de birdie was voor -5. Na 14 holes gespeeld te hebben kon ook hij echter niet voorkomen dat op 15 de eerste bogey van zijn golfweek een feit was. Even later ging de par-putt van drie meter op 16 onder de hole door, waardoor hij op -3 begon aan de afsluitende par-5s. Op 18, de kortste par-5 van de baan, won hij nog één keer een slag, waardoor hij de dag met -4 dan toch in de top-5 afsloot. Hij deelt de vijfde positie met liefst acht spelers, waaronder Paul Casey, Danny Willett en good old Ernie Els. 

Wallace subliem

Het veld moest al vanaf de ochtend in de achtervolging op Matt Wallace. De Engelse nummer 4 van de Race to Dubai, die vorige week in Amsterdam al zijn vorm toonde op zaterdag en zondag, stond na drie birdies en een eagle gemaakt te hebben op -5 na zes holes. Dat bouwde hij in het restant van zijn ronde nog uit naar een bogeyvrije -7, zo bleek later de leidende score na dag 1. Een tweetal Europese toppers volgt Wallace op één slag: Henrik Stenson en Jon Rahm.

McIlroy in de problemen

De ronde van Rory McIlroy was allerminst foutloos te noemen. Hij bevond zich na vijf holes op -3, maar kon dit niet lang volhouden. De nummer 2 van de wereld maakte veel fouten en kwam met +1 bij de tee van 17 aan, waar het pas echt mis begon te gaan. Op die par-5 raakte hij zijn bal kwijt met dubbel-bogey als gevolg. Ook op 18 moest McIlroy nog eens afslaan. Hier slaagde de winnaar van 2014 erin de schade tot bogey te beperken, maar met +4 is morgen een goede ronde gevraagd om er in het weekend nog bij te zijn en aanspraak te kunnen maken op zijn tweede zege op Wentworth.

Leaderboard