Topgolf

Solheim Cup: zware dag voor Van Dam

Anne van Dam kwam op dag 2 van de Solheim Cup op Gleneagles twee keer in actie. In de ochtend verloor ze de foursome na ruim op voorsprong te hebben gestaan. In de fourball in de middag vocht het Europese duo tot op de laatste hole tevergeefs voor een halve. Europa - USA: 8 - 8 
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Maar liefst 35 holes speelde de beste golfster van Nederland op de zaterdag van de Solheim Cup. Van Dam mocht na haar geweldige debuut op vrijdag een dag later gelijk als eerste van start in de foursomes. Samen met Anna Nordqvist uit Zweden speelde ze een bizarre partij tegen Morgan Pressel en Marina Alex. 

De start van Europa was furieus. Van Dam en Nordqvist wisselden elkaar perfect af. De Arnhemse had de ballen weer aan een touwtje en de ervaren Zweedse holede een paar goede putts. Na zes holes stond Team Europa zeer ruim voor: 4 up. 

Kanteling

Op hole 7 was er voor Anne & Anna een kans om naar 5 up te gaan, maar die kans werd gemist. Van Dam moest op de par-4 meerdere malen van haar bal weg stappen. De wind was flink toegenomen (volgens de lokale radio windstoten van 40 mph) en de Nederlandse was bang dat haar bal op de green bewoog. De putt voor par, na een paar keer te zijn weg gestapt, ging er uiteindelijk naast en dat luidde een kanteling in: de Amerikanen gingen beter spelen, terwijl Van Dam en Nordqvist foutjes begonnen te maken. De ballen naar de green werden gemist en de putts voor par om de score te redden gingen er niet in. Team USA won zeven holes van de volgende negen holes. 

Op de par-5 16de won Europa met birdie een hole terug (om van 3 naar 2 down te gaan), maar op de 17de viel het doek definitief nadat de afslag van Nordqvist op de par-3 flink te kort was. Door een bogey van Europa - en een keurige par van de Amerikanen - ging het punt en de partij met 2&1 naar Morgan Pressel en Marina Alex.    

Middag fourball

Van Dam had weinig tijd (40 minuten) om te lunchen of bij te komen van haar nederlaag, want ook in de middagsessie (fourballs) moest ze als eerste van start. Samen met Suzann Pettersen, de Zweedse routinier waarmee Van Dam gister haar eerste Solheim Cup punt wist te winnen, nam ze het op tegen Britanny Altomare en Annie Park. Na vijf holes - en een paar goede putts van de Amerikanen voor birdie op hole 5 en 6 - stond er snel een achterstand van 2 down op het bord. Vervolgens kwam Suzann Pettersen flink op stoom. De Noorse speelster noteerde birdies op 7, 8, 9, 11 & 12. Door het eveneens uitstekende spel van Altomare en Park leverde het echter geen voorsprong op en bleef de stand lang schommelen tussen all square en 1 up voor de Amerikanen. 

Terwijl het weer steeds slechter werd zorgde Van Dam op de korte par-4 14de voor een opleving door met een birdie de stand weer gelijk te trekken. Na een halve op 15 grepen Altomare en Park een hole later opnieuw de leiding dankzij een zwaarbevochten par op de par-5 16de - een hole die pal tegen de wind een enorme test was voor de wereldtoppers. 

Op de par-3 17de zorgde Van Dam er met een knappe up-and-down par voor dat de partij nog naar 18 ging, maar ook op die par-5 lieten de Amerikanen wederom geen steken vallen.  Een par was genoeg om de hole te halven, de wedstrijd met 1 up te winnen en het eerste punt voor Team USA op het bord te brengen.      

Van Dam: 'Heel zwaar'

Wat zei Van Dam over haar tweede dag in de Solheim Cup? Bekijk het interview:

8 -8 

In de overige partijen van de middagsessie, die Europa begon met een punt voorsprong, was het wederom spannend. Twee partijen gingen door tot hole 18 (inclusief die van Anne van Dam). Team USA toonde karakter in de barre omstandigheden. De dames van captain Juli Inkster sleepten 2.5 punt uit het vuur om de Solheim Cup na vier sessies in evenwicht te brengen. Met een stand van 8-8 belooft het een mooie zondag te worden. 

Opstelling zondag

Anne van Dam speelt haar single tegen Lizette Salas. Deze zevende single - van in totaal twaalf - start om 13:52 Nederlandse tijd.  

Over de Solheim Cup 2019

De 16de editie van de Solheim Cup wordt gespeeld op de Centenary Course van Gleneagles. De par-72-baan was in 2014 ook het strijdtoneel voor de Ryder Cup (die Europa won met 16,5 - 11,5). Anne van Dam - momenteel de nummer 99 op de wereldranglijst - kwalificeerde zich via de ranking van de Ladies European Tour. 

Christel Boeljon was de eerste Nederlandse speelster in de geschiedenis die uitkwam voor Europa. De inmiddels gestopte Nederlandse won in 2011 op Kileen Castle (Ierland) met 15-13 van Team USA.

Van de 15 ontmoetingen won Amerika er 10. In de laatste twee edities (Des Moines 2017 & St. Leon Rot 2015) was Amerika te sterk voor Europa. Het is de derde keer dat de Solheim Cup in Schotland wordt gespeeld, de vorige twee edities (Loch Lomond 2000 & Dalmahoy 1992) werden gewonnen door Europa.

Volg GOLF.NL op Twitter voor live updates vanuit Gleneagles.