Topgolf

Solheim Cup: Geweldig debuut voor Van Dam

Op de eerste dag van de Solheim Cup op Gleneagles maakte Anne van Dam een droomdebuut: de Nederlandse nam in de fourballs routinier Suzann Pettersen op sleeptouw naar een 4&2 zege op Danielle Kang en Lizette Salas.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In de ochtendsessie (foursomes) moest de 23-jarige professional nog even wachten, maar om 13:40 was het dan zover in de fourballs: de eerste partij van Anne van Dam in de Solheim Cup. Met de ervaren Suzann Pettersen aan haar zijde speelde ze tegen Danielle Kang en Lizette Salas. 

Het duurde misschien even voordat de partij op stoom kwam, maar Van Dam liet direct zien wat ze waard was met een keurige par op de par-4 1ste van de Centenary Course van Gleneagles. Het was genoeg voor een goede start en de winst van de eerste hole. Hole 2 ging met een birdie van Lizette Salas naar Team USA. Pettersen, die gister worstelde met een verkoudheid en met een wildcard de grote verrassing was in Team Europe, liet zich ook zien met een hele mooie birdie op de par-3 4de. Terug naar 1 up.   

Zoals het hoort in een goede fourball nam Van Dam het stokje vervolgens weer over met prachtige birdies op 6,7 en 9 om met 4 up door de turn te gaan. Na het publiek flink te hebben opgezweept met de ene geweldige bal na de andere (Van Dam had haar ijzers uitstekend onder controle en ze lag met haar drives regelmatig meer dan 50 meter verder dan de andere speelsters), bleef de stand een paar holes ongewijzigd. De Amerikanen wisten het tij niet te keren door te profiteren van de kleine foutjes van Van Dam en Pettersen. Met een nieuwe vierde birdie op 16 - het gevolg van een uitstekende lange bunkerslag - besliste Van Dam de partij: 4&2. 

Van Dam: 'Dit was fantastisch!'

Wat zei de ontketende Van Dam zelf over haar indrukwekkende debuut in de Solheim Cup? Bekijk het interview:

Europa op voorsprong: 4.5 - 3.5

Na de ochtendsessie stond het 2.5 - 1.5 in het voordeel van Europa. Na de middagsessie bleef het verschil - mede dankzij een paar hele goede putts van Team USA op de 18de voor twee halves - gelijk: 4.5-3.5 voor Europa.  

Van Dam morgen als eerste van start

De Nederlandse 'rookie' mag dankzij haar goede spel zaterdag als eerste aantreden. Samen met Anna Nordqvist speelt ze in de eerste foursome (09:10) tegen Morgan Pressel en Marina Alex.

Later meer

Over de Solheim Cup 2019

De 16de editie van de Solheim Cup wordt gespeeld op de Centenary Course van Gleneagles. De par-72-baan was in 2014 ook het strijdtoneel voor de Ryder Cup (die Europa won met 16,5 - 11,5). Anne van Dam - momenteel de nummer 99 op de wereldranglijst - kwalificeerde zich via de ranking van de Ladies European Tour. 

Christel Boeljon was de eerste Nederlandse speelster in de geschiedenis die uitkwam voor Europa. De inmiddels gestopte Nederlandse won in 2011 op Kileen Castle (Ierland) met 15-13 van Team USA.

Van de 15 ontmoetingen won Amerika er 10. In de laatste twee edities (Des Moines 2017 & St. Leon Rot 2015) was Amerika te sterk voor Europa. Het is de derde keer dat de Solheim Cup in Schotland wordt gespeeld, de vorige twee edities (Loch Lomond 2000 & Dalmahoy 1992) werden gewonnen door Europa.

Volg GOLF.NL op Twitter voor live updates vanuit Gleneagles.