Golfsport

Hoe ga je om met de wintertijd?

De dagen dat je tot een uur of negen 's avonds kon golfen, zijn al een tijdje voorbij. Maar nu de klok een uur achteruit is gezet en de wintertijd is ingegaan, zijn er nog minder golfuren in een dag. Hoe ga je daar als golfer mee om?

Het debat over het al dan niet afschaffen van de wintertijd komt elk voor- en najaar langs. Sinds enkele jaren doet de Europese Commissie een poging om het halfjaarlijkse ritueel af te schaffen, maar het lijkt er nog niet op dat op korte termijn consensus wordt bereikt. Als het aan veel golfers ligt, wordt de wintertijd afgeschaft zodat het ook in de winter na werktijd langer licht blijft maar vooralsnog zijn we weer gewoon een uur teruggegaan. De komende dagen kun je maar tot ongeveer 17.30 uur spelen en dit tijdstip zal steeds eerder op de dag liggen. Voor vroege vogels onder golfers betekent de wintertijd wel dat je een tijdje eerder de baan in kan. De kortste dag is bij midwinter, dit jaar op zondag 22 december. Het goede nieuws is dat hierna de daglengte snel toeneemt. 

Maar hoe kom je als golfer de wintertijd door? De meeste zullen alleen in het weekend aan golf toekomen. Wat kun je doordeweeks doen als je alleen in de avonden vrij hebt?

Spelen op een verlichte golfbaan

Als je in de winter wil blijven spelen, dan moet je naar een baan die 's avonds verlicht is. De Haarlemmermeersche heeft sinds dit voorjaar een volledig verlichte par-3-baan. Ook de negen par-3-holes van Amstelborgh-Borchland hebben lampen waardoor je er in de avond kunt spelen.

Oefenen op verlichte golffaciliteiten

Op veel banen zijn de oefengreens en drivingrange 's avonds verlicht. Oefenen in de winter kan dus prima want het kan ook in de avonden. Op sommige ranges, bijvoorbeeld die van Seve in Rotterdam en Prise d'Eau in Tilburg, kun je zelfs met het swinganalysesysteem TrackMan aan de slag. (Lees ook: Driving ranges met extra's) De winter is ook de ideale tijd om lessen te nemen en aan een nieuwe swing te werken, in het voorjaar ben je klaar voor een nieuw seizoen. 

Spelen op een golfsimulator

Een ronde op een golfsimulator spelen lijkt nog het meest op een ronde in de baan. Je kunt terecht bij een simulator in de buurt of je kunt er eentje kopen voor thuis. Lees hier meer over een golfsimulator voor thuis en wat er voor nodig is.

Bezoek een indoor golfcentrum

Er zijn in Nederland heel wat indoor golfcentra waar bijna ook altijd een simulator staat. Je kunt er bovendien in een aangenaam warme omgeving chips en putts oefenen. Veel centra hebben een slagkooi waar je volle swings kunt maken. Klik hier voor een overzicht van indoor golfcentra.

Thuis oefenen

Thuis je golfspel naar een hoger niveau tillen? Het kan. Controleer tijdens het koken de polspositie in de top van de backswing, voorkom onder de douche die vliegende rechterelleboog die voor zo veel problemen zorgt in de swing, een poef is ideaal voor het oefenen van de juiste impactpositie, een pedaalemmer helpt je de swing mooi op links te eindigen, pak een kussentje van de bank voor de goede heupdraai of train die heupdraai met de hulp van twee stoelen. 

Wintergreenfees en -lidmaatschappen

Er zit ook een voordeel aan de winter: de greenfees zijn beduidend lager. Dus als het je toch lukt de baan in te gaan, betaal je niet de hoofdprijs. De lagere tarieven gelden meestal vanaf 1 of 15 november en gelden ook als er 'gewoon' op zomergreens gespeeld wordt. Veel banen geven (extra) korting als er door vorst of sneeuw wintergreens zijn (de gewone greens worden beschermd door de vlaggen op tijdelijke greens op de fairway te zetten). Let ook op speciale winterarrangementen, bijvoorbeeld een ronde golf gecombineerd met een lunch of diner. November is voor de golfbanen traditioneel de tijd om met winteracties te beginnen.

Ook bieden banen aantrekkelijk geprijsde winterlidmaatschappen aan (gemiddeld tussen 200 en 300 euro), meestal in de periode tussen 1 november tot 1 april. Als winterlid kun je meestal onbeperkt spelen, de oefenfaciliteiten gebruiken en meedoen aan de winterwedstrijden. Sommige banen hebben winter-rittenkaarten. Je kunt dan bijvoorbeeld vijf keer negen holes spelen voor 100 euro. 

Golfclinicreizen

En als je er gewoon genoeg van hebt, kun je natuurlijk altijd je vlucht nemen naar het buitenland. Regel zelf een golftrip of kijk bij golfreisbureaus en golfscholen op Nederlandse banen naar aanbiedingen voor wintercursussen in zonnige oorden. Vooral in de maanden januari, februari en maart staan er altijd wat clinicreizen op het programma.