Topgolf

Van Meijel pakt kaart European Tour!

Nederland heeft voor het eerst sinds 2014 weer drie spelers op de Europese Tour! Lars van Meijel, aan het begin van het seizoen niet eens in het bezit van een kaart voor de Challenge Tour, was in de beslissende ronde van de Qualifying School bestand tegen de druk en mag net als Darius van Driel promotie vieren.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Een primeur voor Lars van Meijel: hij is voor het eerst volwaardig lid van de European Tour. En dat terwijl hij aan het begin van dit seizoen niet eens speelrecht had voor de Challenge Tour. Dankzij de hulp van The Dutch Futures kreeg hij een aantal invites en die benutte hij ten volle. De Brabander, verbonden aan het topgolf-initiatief GolfTon, won het Open de Provence en knokte zich omhoog tot nummer 19 op de jaarranking. Goed voor spelen in een aantal kleine toernooien op de European Tour volgend jaar, maar hij aasde op meer tijdens de Qualifying School in het noordoosten van Spanje. 'Ik ben heel erg blij dat het is gelukt', aldus Van Meijel vanuit Spanje. 'Het was ontzettend zwaar, zes dagen lang een emotionele rollercoaster. En dat het dan zo spannend wordt aan het einde en uiteindelijk toch goed afloopt, het is fantastisch.'   

Toch nog even billenknijpen

Op de banen van de Lumine Golf Club had Van Meijel zichzelf dankzij vijf prima rondes, met een uitschieter afgelopen zondag, met -11 al een uitstekende uitgangspositie verschaft voor promotie. Hij behield dat goede spel ook heel lang op de zenuwslopende slotdag, waarvan in het verleden gebleken is dat bij de ontknoping nog de gekste dingen kunnen gebeuren. Van Meijel leek het makkelijk te redden, na 14 holes was hij -4 voor de ronde, geen vuiltje aan de lucht. Toen kwamen de bogeys, drie op rij zelfs, waardoor de gevreesde 26ste plek angstig dichtbij kwam. 
Van Meijel: 'Op hole 15 had ik pech met een ongelukkige kick via een heel dun boompje, maar op 16 ging ik erg in de fout. Ik sla daar door de spanning de slechtste wedge van het jaar, bal het water in en bogey. Op 17 (par-3) sla ik wel een goede bal maar die pakte net een slope, rolt weg van de hole en met drie putts weer een bogey.'

Met de druk er nu echt vol op wist Van Meijel zich heel knap te herpakken. 'Ik dacht op de tee van 18 (par-5), Lars, dit kan toch niet, je gaat het niet weggooien. Daarna sloeg ik een heel goede drive.' 

De bal van Van Meijel lag keurig op de fairway, ongeveer tweehonderd meter van de hole. 'Met Martijn (caddie) heb ik even aan ijzer-9 en een wedge gedacht om op zeker te gaan want we dachten dat par voldoende zou zijn, maar al snel besloten we gewoon voor de green te gaan. Ik focuste me op een goed ritme, de bal lekker doorslaan en vervolgens sla ik de beste ijzer-5 uit mijn leven, op vijf meter van de hole.' De putt voor eagle viel net niet, maar de birdie en de Tourkaart waren binnen. Van Meijel kon opgelucht ademhalen. 'Oh man, wat waren die laatste holes zwaar en wat ben ik hier blij mee!'

Mogelijk kan Van Meijel zijn debuut als 'member' op het hoogste niveau, hij deed al wel drie keer mee aan het KLM Open, volgende week al maken. Het is echter nog niet bekend of hij het Alfred Dunhill Championship op het befaamde Leopard Creek kan spelen omdat het Hong Kong Open dat in diezelfde week plaatsvindt vanwege de onrust daar is uitgesteld en spelers die in Hong Kong zouden spelen nu wellicht naar Zuid-Afrika gaan.  


Reactie Lars van Meijel na het behalen van tourkaart European Tour


Besseling valt uit top-25

Wil Besseling, de enige van de drie landgenoten die al eens in het bezit was van een tourkaart, redde het na een teleurstellende slotronde niet. De 33-jarige golfer begon de dag nipt aan de goede kant van de streep en ging met een birdie op 2 goed van start. Vervolgens noteerde hij dubbel-bogey en birdie om uit te gaan met zijn beginscore van -9. Omdat de mannen om hem heen wel slagen wonnen, liep 'het veld' weg bij Besseling. Toen hij op zowel 10 als 11 inleverde, wist de ervaren Noord-Hollander dat het vrijwel onmogelijk zou worden om die schade nog te repareren en dat bleek. Hij sloot wel nog in stijl af door met birdie terug te gaan naar level voor de dag om uit te komen op -9. Daarmee eindigt hij als 39ste.

Voor Besseling volgt dus weer een jaar Challenge Tour, met een aantal uitstapjes naar kleinere toernooien op de European Tour waarvan hij zich met zijn ranking dit seizoen al verzekerd had. Hij speelde op Lumine nog om in een hogere categorie te komen en zodoende meer uitnodigingen te krijgen. Dat recht hadden Van Meijel en Daan Huizing ook, maar die laatste besloot vanwege aanhoudende rugklachten niet in Spanje te blijven na het slottoernooi van de Challenge Tour.

Ook Van West redt het niet

Robbie van West verscheen op de tee in de wetenschap dat hij één slag goed moest maken op de top-25. Hij bewoog echter al snel de verkeerde kant op. Bogeys op 4 en 9 maakten het uitzicht op een kaart voor de Nederlander al vrij kansloos met nog een halve ronde te spelen. Na de turn kon hij de opgelopen achterstand niet meer goedmaken, al bracht hij de score voor zijn ronde met drie birdies en een bogey wel nog terug naar level par voor -8.

Van West mag het nu gaan laten zien op de Challenge Tour, waar hij met de vorm van de afgelopen weken zeker potten moeten kunnen breken. Daarvoor had hij dankzij een sterk seizoen op de Pro Golf Tour, met o.a. een overwinning in Duitsland, al speelrecht verdiend. Het feit dat hij de laatste fase van Q-School mocht spelen was al winst voor Van West. Via een play-off verdiende hij het voorlaatste ticket tijdens de Second Stage, 25 minuten verderop aan de Spaanse kust.

Beetje Nederlander

Wie wél promotie naar de European Tour heeft afgedwongen, is Johannes Veerman. De 27-jarige Amerikaan, die een Nederlandse vader heeft en ook in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, speelde de laatste drie dagen indrukwekkend. Hij finishte de marathon op -14 ruim binnen de top-25. De 'winnende' score staat achter de naam van de Deen Benjamin Poke. Zijn -24 was zeven slagen beter dan een drietal achtervolgers, met daarbij onder meer de ervaren Grégory Havret en Alejandro Cañizares. 

Lees meer over
Topgolf European Tour