Topgolf

Luiten level na mindere tweede negen

Een mindere tweede negen heeft ervoor gezorgd dat Joost Luiten niet onder par is begonnen aan het voorlaatste toernooi van het seizoen. In de Zuid-Afrikaanse zon deed hij 72 slagen over de eerste rondgang in de Nedbank Golf Challenge, gelijk aan het baangemiddelde. Na 18 hole staat hij daarmee gedeeld 29ste.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de eerste negen van de Gary Player Country Club  hield Joost Luiten knap de kaart schoon. Wel maakte de nummer 29 van de Race to Dubai twee birdies: op de één na gemakkelijkst spelende 2de hole en de één na moeilijkste 8ste. Een tegenvaller was voor Luiten ongetwijfeld dat hij op de twee par-5's die volgden geen winst kon pakken. Met -2 stond hij er in het veld van 63 spelers desondanks prima bij in de top-20. 

Terwijl de wind verder aantrok in Sun City noteerde Luiten nog drie pars waarna hij op 14, de langste hole van de baan, dan ook de eerste bogey moest incasseren. In het restant van de ronde leek het erop dat de Bleiswijker op die score van -1 bleef staan, tot daar op 18 een nieuwe bogey was. Met level par staat hij halverwege het veld op de 29ste plaats. 

Wervelwind Oosthuizen

De wind liet zich gelden en ook de kikuyu-roughs maakten het er zoals gewoonlijk niet makkelijker op, maar daar trok met name Louis Oosthuizen zich niets van aan. De Zuid-Afrikaan kent de baan als zijn broekzak en dat bleek. Hij naderde het baanrecord van Lee Westwood tot op één slag met een sublieme 63 (-9). Thomas Detry is op -6 voorlopig zijn grootste belager.

Drievoudig kampioen Ernie Els - hij pakte in 2002 voor het laatst de titel - begon met een 68 (-4) ook ijzersterk aan het Rolex Series-toernooi waar op zondag 7,5 miljoen dollar verdeeld zal worden. Met Zander Lombard (ook -4), Richard Sterne en George Coetzee (-3) staan er naast hen nog twee Zuid-Afrikanen in de top-10. Lee Westwood, één van de drie andere spelers die het toernooi driemaal won, heeft zich met -4 ook een prima uitgangspositie verschaft in de jacht op de hoofdprijs van 2,5 miljoen dollar. 

Leaderboard