Topgolf

Luiten zesde na vliegende start

Joost Luiten is op ijzersterke wijze begonnen aan het Turkish Airlines Open. Nederlands beste golfer heeft met een openingsronde van 67 (-5) de basis gelegd voor wat een mooie week moet gaan worden bij het eerste van drie slottoernooien, dat tevens tot de Rolex Series behoort. Daarmee staat hij gedeeld zesde.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten kende een vliegende start op de tweede negen van Montgomerie Maxx Royal. Hij wist zijn winst in de eerste ronde met name te boeken op de par-5's. Op de par-4 10de bleek de putter meteen warm toen een putt van acht meter in de hole verdween. Op de lange hole die volgde, haalde de Zuid-Hollander net niet de green in twee, maar dat bleek ook niet nodig want de chip viel voor eagle. Ook op de volgende par-5 sloeg Luiten toe. Dankzij een goede up & down was hij -4 na vier holes. Een hole later was ook de eerste bogey van de week een feit, maar op de 510 meter lange slothole pakte hij deze slag alweer terug. Halverwege de openingsronde was zijn -4 goed voor de derde plek.

Luiten vervolgde zijn ronde met drie pars, voordat hij weer begon te scoren op 4. Een par-5, hoe kan het ook anders, en de putt leek zelfs eventjes te gaan vallen voor eagle. Wat volgden waren opnieuw drie pars, want de lange putt op 6 bleef enkele centimeters links van de hole liggen. De afslag op de korte zevende was enkele minuten later om door een ringetje te halen, waarmee de nummer 28 van de Europese jaarranglijst een nieuwe birdie afdwong voor -6. Die score kon hij helaas niet binnenbrengen. Met zijn tweede slag vanuit de rough raakte Luiten helaas vol de boom een paar meter verderop. Zijn derde mocht er daarna wel weer zijn en na een chip en een goede putt hield hij de schade dan toch beperkt met bogey. De 67 leverde de Bleiswijker de gedeelde zesde plaats op.

VIDEO Joost Luiten op dag 1:

Loading the player...


Schwab en Lewis delen koppositie

Het Turkish Airlines Open heeft dit jaar een mooie bezetting, met zeven spelers uit de top-10 van de Race to Dubai aanwezig. Het was echter Tom Lewis die dankzij een fenomenaal einde van zijn ronde aan de leiding gaat met -7. Die plaats bovenaan het leaderboard deelt de Engelsman met Matthias Schwab. Slecht nieuws voor Lewis en zijn Oostenrijkse concurrent: de leider na dag 1 won nog nooit het toernooi dat sinds 2013 georganiseerd wordt en vanaf de introductie van de Rolex Series in 2017 onderdeel is van deze lucratieve toernooiserie. Voor de winnaar ligt op zondag niet minder dan 2 miljoen dollar klaar!

Na 18 holes staat Justin Rose er van de absolute wereldtoppers het beste voor op dezelfde score als Luiten. Francesco Molinari, Patrick Reed en lijstaanvoerder Bernd Wiesberger openden ook onder par (allen -1). Dat lukte Open-kampioen Shane Lowry niet. De Ier noteerde 'slechts' één birdie en één bogey voor level par.