De Callaway Magna golfbal is net iets groter dan een normale golfbal.
De nieuwe 'Magna' van Callaway is een fractie groter dan een normale golfbal.
Beeld: Callaway Golf

Grotere golfbal: Callaway Magna

28 mei 2019 Redactie GOLF.NL
Callaway lanceert dit jaar een bijzondere nieuwe golfbal: de Magna, een grotere golfbal, die het spel makkelijk en leuker moet maken.

Hoe maak je het spel makkelijker met het aanpassen van het materiaal, zonder dat je daarbij iets doet wat niet mag van de R&A en USGA? Callaway denkt met de nieuwe Magna golfbal een bijdrage te leveren aan het spelplezier van de gemiddelde golfer. Hoe? Met een grotere golfbal. 

Een grotere golfbal is niet nieuw. Het merk Top Flite - in 2003 overgenomen door Callaway, maar inmiddels weer verkocht - lanceerde een flinke tijd geleden al een grotere golfbal onder de naam Magna.

De Magna in 2019  heeft een doorsnede van 4,39 centimeter, bij een 'normale' golfbal is dat 4,27 centimeter. Er zit geen maximum aan de afmeting van een golfbal. De enige regel is dat een golfbal niet kleiner mag zijn dan 4,2672 centimeter in doorsnee.

Hoe maakt een grotere golfbal het spel makkelijker? Volgens Callaway is het met een grotere golfbal makkelijker om de bal de lucht in te krijgen. Logisch: het is makkelijker om de bal onder het zwaartepunt (CG) te raken als deze groter is. Het principe lijkt erg op het slaan van een tee.  

De Magna is in elk ander opzicht - behalve het formaat - precies hetzelfde als de SuperSoft. Ondanks het grotere formaat is de bal nog steeds even zwaar en zijn ook het aantal dimples gelijk gebleven.

Wat vinden wij?

Callaway zegt dat ze met de Magna vooral mikken op beginnende golfers en spelers en speelsters met een minder hoge swingsnelheid. De Magna golfbal is slechts 3 procent groter dan een normale golfbal. Doorgaans creëert een grotere bal meer drag, en dat zorgt voor minder afstand. Callaway zegt dat dit verlies in afstand wordt gecompenseerd door beter contact. Wat ons betreft een hele logische gedachtegang en zeker het proberen waard voor spelers die de bal niet zo ver slaan, iets wat vaak het gevolg is van slecht balcontact.

Productinformatie

Callaway Magna: €22,99 (per dozijn, vanaf nu verkrijgbaar)

Meer weten en alle modellen bekijken? callawaygolf.com