Finale hoofdklasse NGF Competitie
De traditionele kampioensduik
Beeld: Ronald Speijer

De Pan loopt kruisfinales mis

11 mei 2019 Redactie GOLF.NL
Een grote verrassing in de laatste speelronde in de NGF Hoofdklasse was dat De Pan, runner-up in 2018, een plek in de kruisfinales liet glippen. Bij de heren gaat Rosendaelsche als een van de poulewinnaars naar de laatste vier. Noordwijkse plaatste zich nog op miraculeuze wijze voor de kruisfinales, die op 25 mei op De Stippelberg worden gespeeld. Een dag later worden de prijzen verdeeld. Dan wordt duidelijk wie dit jaar de kampioensduik voor hun rekening nemen.

Dames

D1

In Noordwijk kreeg poule D1 nog best een verrassende wending. Noordwijkse 2 moest als gastclub lijdzaam zien hoe andere teams voorbijstaken. Maar dat was niet de grootste sensatie. Wel Dat De Pan buiten de boot viel. Die ploeg trad in de laatste wedstrijd tegen Eindhovensche aan zonder kopvrouw Romy Meekers (speelde toernooi in het buitenland) en of juist dat de ploeg de kop kostte, blijft altijd de vraag uiteraard. Feit is wel dat De Pan pijnlijk onderuit ging tegen de Brabanders, die daarmee ook de tweede plaats in handen kregen, achter Houtrak, dat tegen Rosendaelsche geen fout maakte. Daardoor is er een finalist van 2018 niet bij: De Pan.

D2

In poule D2 verspeelde de Koninklijke Haagsche op de slotdag de tweede plaats. De club uit Wassenaar wist dat een goed resultaat tegen koploper Noordwijkse nodig was om die plek te verdedigen, want kaper op de kust Noord-Nederlandse had op papier een veel makkelijkere klus voor de boeg. Dat bleek ook in de praktijk. Noord-Nederlandse walste met 16-2 over het tweede team van Eindhovensche heen en omdat Noordwijk met 13-5 De Haagsche gaan Noordwijk en Noord-Nederlandse naar de kruisfinales.

'Supergaaf'

'Echt supergaaf dat we dit hebben bereikt', aldus een blije Willemijn Schonewille, de captain van de Noord-Nederlandse. 'Bij het begin van de competitie hadden we wel het idee dat we van alle teams in onze poule konden winnen want we hebben gewoon een heel sterk team. Maar de tegenstand was groot, we hebben ook twee poulewedstrijden verloren maar toch zijn we nu door, echt ongelooflijk.'

Nu de kruisfinale is bereikt wil Noord-Nederlandse ook de titel pakken. 'Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe sterk Houtrak is, maar we zullen ons heel goed voorbereiden op de kruisfinale. Uiteraard gaan we voorspelen op De Stippelberg en er alles aan doen om kampioen te worden.'

Uitslagen

Poule D1 (Noordwijkse)
Amelisweerd – Almeerderhout 10-8
Eindhovensche – De Pan 11-7
Rosendaelsche – Houtrak 5-13

Naar kruisfinales: Houtrak & Eindhovensche
Gedegradeerd: Rosendaelsche & Almeerderhout

Gedetailleerde uitslagen & stand D1

Poule D2 (Wouwse Plantage)
Eindhovensche 2 – Noord-Nederlandse 2-16
Noordwijkse – Koninklijke Haagsche 13-5
Princenbosch – De Semslanden 18-0

Naar kruisfinales: Noordwijkse 1 & Noord-Nederlandse 1
Gedegradeerd: De Semslanden 1 & Eindhovensche 2

Gedetailleerde uitslagen & stand D2

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Heren

H1

 In poule H1 bleef het heel lang spannend. De Rosendaelsche was al praktisch zeker van een plek in de kruisfinales, maar speelde nog wel een rol in de apotheose. De lijstaanvoerder nam het in de laatste groepswedstrijd op tegen Princenbosch, dat nog niet helemaal kansloos was voor plaatsing bij de laatste vier. Het uiteindelijk gelijkspel zou ook genoeg zijn geweest als Houtrak niet had gewonnen van De Hoge Kleij (8-10). En dat was kantje boord, want die ontmoeting werd pas in de laatste single – Berend van Holthuijsen won met 3&1 van Axel Andriesen – beslist.

H2

In poule H2 ging het er misschien nog wel gekker aan toe. Goyer was al een zekere kruisfinalist en Eindhovensche leek de beste kaarten op zak te hebben om mee te gaan naar de laatste vier. In de wedstrijd kwamen de Brabanders ook dankzij de foursomes op een 5-1 voorsprong tegen Broekpolder. Noordwijkse, de derde partij in het spel, keek op dat moment tegen een 4-2 achterstand aan tegen Goyer. Maar toen de singles in de baan waren veranderde alles. Noordwijkse won er vijf en trok daardoor vrij verrassend de partij tegen Goyer (12-6) naar zich toe en Eindhovensche verloor vijf van de zes singles en boog alsnog het hoofd tegen Broekpolder. Daardoor plaatste Noordwijkse - verliezend finalist van 2018 - zich op miraculeuze wijze voor de kruisfinales. 


Uitslagen

Poule H1 (Gelpenberg)
Princenbosch – Rosendaelsche 9-9
De Hoge Kleij – Houtrak 8-10
De Pan – Noord-Nederlandse 12-6

Naar kruisfinales: Rosendaelsche & Houtrak
Gedegradeerd: De Pan & Noord-Nederlandse

Gedetailleerde uitslagen & stand H1

Poule H2 (Grevelingenhout)
Broekpolder – Eindhovensche  11-7
Goyer – Noordwijkse 6-12
The Duke – Amelisweerd 13-5

Naar kruisfinales: Goyer & Noordwijkse
Gedegradeerd: The Duke & Amelisweerd

Titelverdediger bij de dames is Noordwijk, dat vorig jaar in een spannende finale op de Lage Vuursche won van De Pan. Bij de heren werd Houtrak kampioen door in de finale Noordwijk te kloppen.

Alle uitslagen in de NGF Competitie, ook van individuele partijen, zijn hier te vinden.


}