Eddie Pepperell
Justin Rose en Eddie Pepperell in 2018
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 19

7 mei 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

9 – 12 mei, European Tour, Betfred British Masters, Hillside GC, Southport, Engeland. Prijzengeld: £ 3.000.000 Leaderboard

9 - 12 mei, AT&T Byron Nelson, Trinity Forest Golf Club, Dallas. Prijzengeld: $ 7.900.000 Leaderboard

9 - 12 mei, Challenge Tour, Prague Golf Challeng, Prague City Golf, Tsjechië. Prijzengeld: € 200.000 Leaderboard  

9 - 11 mei, Symetra Tour, IOA Invitational, Atlanta National Golf Club, Milton, Georgia. Prijzengeld: $ 150.000 Leaderboard

9 – 11 mei, Alps Tour, Alps de Las Castillas, Golf Valdeluz, Guadalajara, Spanje. Prijzengeld: € 48.000 Leaderboard

10 – 12 mei, ProGolf Tour, EXTEC Trophy 2019, Ypsilon Golf Resort, Liberec, Tsjechië. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

11 mei, Amateurs, NGF Competitie. Zevende speeldag Hoofdklasse. Uitslagen en programma: Dames: Poule D1Poule D2. Heren: Poule H1Poule H2.

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 


9 – 12 mei, European Tour, Betfred British Masters, Hillside GC, Southport, Engeland. Prijzengeld: £ 3.000.000 

Wie van linksgolf houdt komt deze week volop aan zijn trekken. Het Betfred British Masters wordt namelijk gespeeld op de Hillside Golfclub, een pareltje van een baan aan wat ook wel ‘Englands Golf Coast’ wordt genoemd. Hillside ligt in het plaatjes Southport, en binnen een kwartiertje rijden van elkaar liggen topbanen als Formby, Hesketh, Southport & Ainsdale en natuurlijk Royal Birkdale, de buurman van Hillside, waar het Brits Open tien keer is gespeeld.

Backnine

Hillside is aan de korte kant (6356 meter) maar met wat wind er bij blijft het natuurlijk een serieuze test. Vooral de tweede negen heeft een aantal fantastische holes. Greg Norman, zei ooit: ‘de back nine holes are the best in Britain.’ Daar valt over te twisten, maar prachtholes zijn het. De eerste negen holes zijn vrij vlak, op de backnine liggen veel holes tussen hoge zandheuvels die een ideale natuurlijke tribune vormen. Er wordt voor woensdag veel regen voorspeld, de dagen erna wordt het weer steeds beter – droog en zon - maar op donderdag en vrijdag kan de wind serieus tekeer gaan.

Wedkantoor

Southport, een kilometer of 25 van Liverpool, is ook de geboorteplaats van Tommy Fleetwood. Logisch dat langharige Tommy deze week de gastheer is van het toernooi. Van 2009 t/m 2014 werd de British Masters niet gespeeld vanwege het ontbreken van een sponsor. Met de steun van Sky Sports keerde het toernooi in 2015 terug op de kalender. Justin Rose, Ian Poulter, Luke Donald en Lee Westwood droegen hun steentje bij door als gastheer op te treden. Even dreigde de British Masters weer van de kalender te verdwijnen omdat Sky Sports zich terugtrok als sponsor. De European Tour redde het toernooi – in het verleden gewonnen door grote namen als Tony Jacklin, Greg Norman, Seve Ballesteros, Bernhard Langer en Ian Woosnam - door zelf garant te staan voor het prijzengeld en later werd wedkantoor Betfred gestrikt als titelsponsor.

Luiten 3x

Joost Luiten speelde dit toernooi drie keer eerder, in 2008 (cut gemist), 2015 (33ste) en 2016 (45ste). Vorig jaar miste Luitenh et toernooi vanwege de blessure aan zijn pols. Titelverdediger is Eddie Pepperell die vorig jaar won op Walton Heath, een totaal ander type golfbaan. Toch moet Eddie deze week tot de grote favorieten gerekend worden want hij deed het de afgelopen periode prima in de VS, vooral de derde plaats is The Players was uitstekend. Maar bovenal is Pepperell een erg goede linksgolfer: vorig jaar zesde in The Open op Carnoustie en hij won al een keer bijna het Schots Open en het Iers Open op linksbanen. 

New York

Het deelnemersveld valt helaas nogal tegen met Tommy Fleetwood op een zestiende plaats als de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst. Volgende week staat het (US) PGA Championship  op het programma en als voorbereiding op die major een week linksgolf spelen in Europa is natuurlijk niet ideaal. Wat in ieder geval wel helpt: de European Tour heeft een charter geregeld die spelers, caddies en officials zondagavond al naar New York vliegt. En het toernooi eindigt zondagmddag al lekker vroeg.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:30 - 14:30 en 16:30 - 19:30 za 14:00 - 18:30 zo 11:30 - 16:00 

Leaderboard

Bekijk hier beelden van vorig jaar met o.a. de spectaculaire hole-in-one van Eddie Pepperell

   


9 - 12 mei, AT&T Byron Nelson, Trinity Forest Golf Club, Dallas. Prijzengeld: $ 7.900.000 

Door de veranderingen van de speelkalender wordt het Byron Nelson nu een week voor een major gespeeld. Dat zorgt niet voor een topveld. Uit de top-10 van de wereld komt alleen Brooks Koepka opdraven. Thomas Pieters staat ook op de startlijst. De Belg die volgende week dankzij zijn positie in de top-100 van de wereld ook het PGA Championship kan spelen, heeft een invitatie gekregen. 

Nelson 11x

Het toernooi is vernoemd naar Byron Nelson, de legendarische golfer uit Texas die een record op zijn naam heeft staan dat ongetwijfeld nooit meer verbeterd gaat worden: Nelson won in 1945 op de PGA Tour elf toernooien op rij. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do-vr 21:30 – 00:30 za-zo 19:00-24:00

Leaderboard

Zondag won Max Homa voor het eerst op de PGA Tour

9 - 12 mei, Challenge Tour, Prague Golf Challeng, Prague City Golf, Tsjechië. Prijzengeld: € 200.000

De Challenge Tour is twee weken achtereen in Tsjechië. Later in het jaar is er ook nog een toernooi van de European Tour in het toch nog altijd kleine golfland. Deze week komen er vijf landgenoten aan de start: Daan Huizing, Wil Besseling, Darius van Driel, Maarten Lafeber en Reinier Saxton. 

Leaderboard

Anne van Dam / LPGA 

De LPGA ligt even stil. Het volgende toernooi is het Pure Silk Championship (23-26 mei). Een week later staat het US Open op het programma. 

LPGA Speelkalender

11 mei, Amateurs, NGF Competitie Hoofdklasse. Zevende speeldag. 

De dag die je wist dat zou komen is daar. Op zaterdag 11 mei gaat bepaald worden welke teams in de Hoofdklasse van de NGF-competitie doorgaan naar de kruisfinales (weekend van 25 en 26 mei) op Stippelberg. De nummers 1 en 2 in de poules plaatsen zich voor het finaleweekend, de nummers 6 en 7 zakken af naar de eerste klasse. 

Programma 11 mei:  

D1 op Noordwijk

Amelisweerd 1 - Almeerderhout 1;  Eindhovensche 1 - De Pan 1;  Rosendaelsche 1 - Houtrak 1

D2 op Wouwse Plantage 

Eindhovensche 2 - Noord Nederlandse 1; Noordwijkse 1 - Koninklijke Haagsche 1; Princenbosch 1 - De Semslanden 1

H1 op De Gelpenberg

Princenbosch 1 - Rosendaelsche 1; De Hoge Kleij  - Houtrak 1; De Pan 1 - Noord Nederlandse

H2 op Grevelingenhout

Broekpolder 1 - Eindhovensche 1; Goyer 1 - Noordwijkse 1; The Duke 1 -Amelisweerd 1

Dames: Poule D1Poule D2. Heren: Poule H1Poule H2.


Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!