Anne van Dam
Anne van Dam
Beeld: LET

Van Dam mist cut in US Open

1 juni 2019 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam is uitgeschakeld bij het US Women's Open. Een tweede ronde van 75 (+4) was nét niet genoeg voor het weekend in de tweede major van het jaar.

De 23-jarige Arnhemse moest vanochtend alweer vroeg uit de veren om zich te melden op de 17e van de Country Club of Charleston. Gistermiddag waren de speelsters die nog niet binnen waren namelijk van de baan gehaald vanwege dreigend onweer. Vanochtend was de opdracht duidelijk: in de twee resterende holes een birdie maken. Dat lukte niet, waardoor ze met +4 op een gedeelde 71e plaats eindigt. Eén slag buiten de cutline en er dus net als vorig jaar niet bij in de twee resterende rondes.

Van Dam legde op donderdag de basis voor een mooi US Women's Open met een ronde gelijk par, maar kon dat op vrijdag geen goed gevolg geven. Ze begon gistermiddag met een bogey op de openingshole, hield de schade in de volgende acht holes vervolgens beperkt met een birdie en een bogey, maar zakte op de tweede negen weg. Op de par-3 11e noteerde ze een dubbel-bogey en ook op de 14e - die haar een dag eerder ook al niet gunstig gezind was - moest ze een slag inleveren.

Japanse leider

Na 36 holes is de leiding in handen van Mamiko Higa op -6. De 25-jarige Japanse speelt pas in haar eerste US Women's Open, maar met name door een ijzersterke eerste ronde houdt ze een aantal gevestigde namen in het vrouwengolf achter zich. Zij staat daarom in poleposition voor de hoofdprijs van één miljoen dollar, al is er natuurlijk nog veel golf te spelen. Het US Women's Open is met een totale prijzenpot van 5,5 miljoen dollar het meest lucratieve toernooi van alle vijf de majors. 

Amateur in contention

Ook opvallend is de prestatie van de 19-jarige Gina Kim, die als amateur vierde staat op twee slagen van Higa. Vorige week leidde de tiener haar universiteit (Duke) nog naar de nationale titel, en in South Carolina speelde ze met name in de openingsronde bij vlagen fabuleus. Gisteren hield ze alles goed bij elkaar en met een goede moving day mag de amateur wellicht hopen op meer.

Televisie

Het US Women's Open wordt alle dagen live uitgezonden op Ziggo Sport Extra.

Leaderboard


Lees meer over

Anne van Dam Topgolf LPGA