Topgolf

Van Dam net als 't weer: beroerde dag

Anne van Dam had vandaag in het Evian Championship een beroerde dag. Wat dat betreft liep haar ronde synchroon met het slechte weer in de Franse Alpen. Na een ronde in 75 slagen eindigt ze laag in het klassement over de laatste twee dagen.
Beeld: Tristan Jones (LET)

Beeld: Tristan Jones (LET)

De slagregens zorgden in Evian al voor een late start van de slotronde. Het was allesbehalve droog toen Van Dam om klokslag twaalf uur als een van de eersten de baan inging. Op de eerste vier holes noteerde ze al twee bogeys, maar net voor de turn poetste ze die weg met back-to-back birdies. Maar op haar tweede negen (de eerste negen holes van de baan) ging het alsnog goed fout. De par op de eerste hole was nog bemoedigend - want haar beste score in vier dagen op die voor haar lastige hole - maar daarna reeg Van Dam de bogeys aaneen. Vijf in zes opeenvolgende holes om precies te zijn, waardoor ze van een plek nabij de top-30 bijna dertig plaatsen duikelde. Op de slothole slaagde Van Dam er nog wel in om een birdie te maken. Met een score van 75 (+4) kwam haar totaal op 216 slagen, waarmee ze bij binnenkomst net buiten de top-50 stond. Uiteindelijk werd ze 52ste. Daarmee verbeterde ze niet haar beste prestatie (37ste in 2018) in deze major.

'De regen maakte de baan nog wel lastiger dan-ie al was', zei Van Dam na afloop. Maar daar wilde ze zich niet achter verschuilen. 'Ik speelde simpelweg niet goed genoeg. Met name mijn ijzers naar de green waren niet zo scherp als de eerste drie ronden. het was jammer om zo te eindigen.'

Een aantal topspeelsters liet zich overigens kritisch uit over de lay-out van de baan, die in hun ogen te oneerlijk was. Van Dam nam daar in elk geval afstand van. 'Veel speelsters hebben kritiek op deze baan. Te lastig, te extreme slopes, hoge rough, greens te snel en lastige pins om bij te komen, noem maar op. Maar het is een major, die moet lastig zijn. Als je het niets vindt, moet je niet meedoen en je plek afstaan aan iemand die wel van zo'n uitdaging geniet', aldus Van Dam, die deze week al heel snel de knop omzet. 'Nu voorbereiden op het Brits Open, de volgende uitdaging.'

Koreaans feestje

De winst in Evian ging naar de Koreaanse Jin Young Ko, die ook als leider aan de laatste dag begon. Met een slotronde in slagen behield ze haar voorsprong. Ze wordt deze week ook de nieuwe nummer één van de wereld. Het leek vandaag in eerste instantie op een waar Koreaans feest uit te draaien in het Evian Championship, maar daar staken de Amerikaanse Jennifer Kupcho en de Chinese Shanshan Feng een stokje voor. Met de beste ronde van de dag (66) steeg Kupcho met stip van 8 naar de tweede plaats, waar uiteindelijk ook de Koraanse Hyo Joo Kim eindigde.4,1 miljoen dollar

Van Dam deed voor het derde jaar op rij mee in Evian. Bij haar debuut in 2017 miste de Arnhemse de cut, waarna ze het vorig jaar met een gedeelde 37ste plek een stuk beter deed. Het prijzengeld dit jaar bedraagt 4,1 miljoen dollar, daarmee heeft de major de op twee na hoogste prijzenpot in het vrouwengolf. Voor Van Dam zijn dit belangrijke weken. Volgende week staat er weer een major (Brits Open) op het programma en de week erna het Schots Open. Dat is het laatste toernooi dat meetelt voor de Solheim Cup Ranking, waarin Van Dam een heel goede uitgangspositie inneemt.

Lees meer over het toernooi in de rubriek Wie speelt waar?

Eindstand


Beeld: Golfsupport.nl
Tours

LPGA Tour

De LPGA Tour in de Verenigde Staten is het belangrijkste wedstrijdencircuit in vrouwengolf. Na Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel kwalificeerde Anne van Dam zich eind 2018 als derde Nederlandse speelster ooit voor deze tour.
Lees meer
Beeld: Getty Images
Zelf Golfen

Hoe ver slaat de recreatiegolfer?

Hoe ver slaat de gemiddelde golfer? Data van het GPS-systeem Game Golf geven een antwoord op de vraag. Vergelijk jezelf met golfers in dezelfde handicap- en leeftijdscategorie.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET