Topgolf

Van Dam klimt beetje omhoog

Dankzij een ronde in 69 slagen heeft Anne van Dam vandaag een sprong gemaakt in klassement van het Evian Championship.
Beeld: Tristan Jones (LET)

Beeld: Tristan Jones (LET)

Van Dam begon op haar eerste hole (de tiende) met een birdie. Na zeven keer een par volgde een nieuwe birdie op 18. Daarna struikelde ze voor de derde keer deze week over de par-4 eerste hole van de Evian Golf Resort Course. Na dubbel bogey op donderdag en bogey gisteren, liet ze vandaag opnieuw daar een bogey noteren. Maar op de lastige baan in de Franse Alpen speelde Van Dam steady en goed pakte ze op de par-5 zevende hole weer een slag terug. Op de afsluitende hole par-5 maakte ze een par waardoor ze haar ronde met -2 (69 slagen) eindigde en daarmee vooralsnog een tiental plaatsen opschoof in het klassement en richting de top-30 klom. Van Dam staat met een tussentotaal van 212 slagen (-1) gedeelde 37ste.

Aan kop is het voorlopig een Koreaans feestje. Hyo-Joo Kim gaat aan de leiding met -15, op een slag gevolgd door haar landgenote Sung Hyun Park. De derde plek wordt gedeeld door Jin Young Ko en Inbee Park. Dat tweetal heeft een achterstand van vier slagen op Kim.

4,1 miljoen dollar

Van Dam doet voor het derde jaar op rij mee in Evian. Bij haar debuut in 2017 miste de Arnhemse de cut, waarna ze het vorig jaar met een gedeelde 37ste plek een stuk beter deed. Het prijzengeld dit jaar bedraagt 4,1 miljoen dollar, daarmee heeft de major de op twee na hoogste prijzenpot in het vrouwengolf. Voor Van Dam zijn dit belangrijke weken. Volgende week staat er weer een major (Brits Open) op het programma en de week erna het Schots Open. Dat is het laatste toernooi dat meetelt voor de Solheim Cup Ranking, waarin Van Dam een heel goede uitgangspositie inneemt.Lees meer over het toernooi in de rubriek Wie speelt waar?

LeaderboardEK Amateur

Op European Ladies' Amateur Championship hebben de Nederlandse golfsters teleurstellend gepresteerd. Slechts Anouk Sohier plaatste zich op Parkstone GC in het Engelse Poole voor het weekend, maar in de slotronde kon ze geen progressie boeken. Na een ronde in 77 slagen eindigde ze als 59ste. Zhen Bontan, die heeft aangekondigd aan het eind evan dit seizoen professional te worden, Romy Meekers en Danielle Modder haalden ruimschoots niet de cut.

Leaderboard

European Young Masters

Op de European Young Masters in Tsjechië is de Nederlandse afvaardiging als team op een derde plaats geëindigd. Op Golf & Spa KunΔ›tická Hora kon de derde en laatste speeldag niet helemaal worden uitgespeeld vanwege het slechte weer, waardoor de eindstand werd opgemaakt aan de hand van twee speelronden. Op vrijdag had het team juist dankzij goede prestaties een reuzensprong gemaakt naar plek drie. In het individuele klassement leverde dat ook enkele mooie plekken op. Bij de meisjes begon Anne Sterre Den Dunnen als nummer drie aan de laatste ronde, maar leek die positie in de slotronde te moeten prijsgeven. Maar omdat ook bij de individuele scores de laatste dag werd geschrapt, eindigde ze als derde. Lauren Homey bleef daardoor in de top-10 (9de).Bij de jongens sloot Benjamin Reuter het toernooi af met een zesde plek, Nick Slobbe werd 22ste.

Scores


Beeld: Golfsupport.nl
Tours

LPGA Tour

De LPGA Tour in de Verenigde Staten is het belangrijkste wedstrijdencircuit in vrouwengolf. Na Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel kwalificeerde Anne van Dam zich eind 2018 als derde Nederlandse speelster ooit voor deze tour.
Lees meer
Beeld: Getty Images
Zelf Golfen

Hoe ver slaat de recreatiegolfer?

Hoe ver slaat de gemiddelde golfer? Data van het GPS-systeem Game Golf geven een antwoord op de vraag. Vergelijk jezelf met golfers in dezelfde handicap- en leeftijdscategorie.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET