Topgolf

Wie speelt waar? Week 27

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

4 - 7 European Tour, Dubai Duty Free Irish Open, Lahinch Golf Club, Lahinch, Ierland. Prijzengeld: $7.000.000 Leaderboard

4 - 7 PGA Tour, 3M Open, TPC Twin Cities, Blaine, Minnesota. Prijzengeld: $6.400.000 Leaderboard

4 - 7 LPGA Tour, Thornberry Creek LPGA Classic, Thornberry Creek, Oneida, Wisconsin. Prijzengeldd: $2.000.000 Leaderboard

4 - 7 Challenge Tour, D+D REAL Slovakia Challenge, Penati Golf Resort, Senica, Slowakije. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

4 - 7 Alps Tour/LET Access Series, Saint-Malo Golf Mixed Open, Saint-Malo Golf Resort, Le Tronchet, Frankrijk. Prijzengeld: €45.000 Leaderboard

4 - 6 Amateurs, International Dutch Senior Open, Golfclub De Gelpenberg Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

4 - 7 European Tour, Dubai Duty Free Irish Open, Lahinch Golf Club, Lahinch, Ierland. Prijzengeld: $7.000.000

Vier jaar geleden verbond Rory McIlroy zijn naam aan het Iers Open om dit toernooi meer aanzien te geven. We kunnen gerust zeggen dat dit gelukt is, want anno 2019 geldt het als een van de grotere toernooien op de Europese golfkalender en maakt het bovendien onderdeel uit van de Rolex Series. Missie geslaagd, en dus heeft McIlroy het stokje doorgegeven. 

De rol van host gaat de komende jaren rouleren, te beginnen met Paul McGinley. De voormalig captain van het Europese Ryder Cup-team heeft op verschillende manieren geprobeerd zijn stempel op het toernooi te drukken. Zo heeft hij er mede voor gezorgd dat de breedte van de fairways, de hoogte van de rough en de snelheid van de greens op de Lahinch Golf Club zoveel mogelijk zullen lijken op die over twee weken, als op Royal Portrush in Noord-Ierland The Open wordt gespeeld.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE QUALIFYING RONDES

'St Andrews van Ierland'

Dat laatste heeft McGinley ook aan de spelers verteld, in de hoop een mooi startveld bij elkaar te krijgen. En hoewel het Iers Open wat betreft spelersnamen nog altijd niet kan tippen aan het Schots Open van volgende week, staan er een aantal gevestigde namen aan de start. Een greep uit de deelnemers: Louis Oosthuizen, Jon Rahm, Matthew Fitzpatrick, Rafa Cabrera Bello, Tyrrell Hatton, Lee Westwood en Danny Willett. Titelverdediger Russell Knox is uiteraard ook van de partij.

Ook Joost Luiten zal er de gehele 'links swing' bij zijn de komende drie weken, te beginnen op de baan die ook wel het 'St Andrews van Ierland' wordt genoemd. De Bleiswijker speelde het Iers Open al vaak, met een gedeelde tweede plek in 2013 als beste resultaat. Naast in vorm komen voor The Open, kan Luiten in het met 7 miljoen dollar gedoteerde toernooi tevens goede zaken doen in de Race to Dubai. Op de jaarranking staat hij momenteel op de 22ste plek.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 11:30 - 19:30, za en zo 13:00 - 18:00

Shane Lowry won het toernooi in 2009 als amateur. In deze video blikt hij terug op die week.

4 - 7 PGA Tour, 3M Open, TPC Twin Cities, Blaine, Minnesota. Prijzengeld: $6.400.000 

Ook deze week begeeft de PGA Tour zich op relatief onbekend terrein. Voor het eerst maakt het 3M Open dit jaar deel uit van de kalender. Dit toernooi is de opvolger van het toernooi op de PGA Tour Champions, dat de naam van dezelfde hoofdsponsor droeg en 25 keer georganiseerd werd. Op de trofee van dat toernooi prijkten de namen van mannen als Bernhard Langer, Tom Kite, Kenny Perry en Hale Irwin.

Na 50 jaar afwezigheid keert de Amerikaanse tour weer eens terug naar Minnesota voor een regulier toernooi. In de staat, en dan vooral op Hazeltine een klein uurtje verderop, zijn verder wel verschillende majors gespeeld en recentelijk nog de Ryder Cup. Uit het Europese team dat in 2016 met 11-17 ten onder ging staat deze week geen enkele speler aan de start, van de Amerikaanse equipe vijf: Patrick Reed, Phil Mickelson, Jimmy Walker, Brooks Koepka en Ryan Moore. Zij gaan zich mengen in de strijd om de hoofdprijs van meer dan een miljoen dollar. Makkelijk zal het niet worden, want op de startlijst voor het toernooi op de door Arnold Palmer ontworpen baan zijn ook de namen van spelers als Bryson DeChambeau en Jason Day terug te vinden.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr: 20:00 - 00:00, za en zo 19:00 - 00

4 - 7 LPGA Tour, Thornberry Creek LPGA Classic, Thornberry Creek, Oneida, Wisconsin. Prijzengeldd: $2.000.000

Anne van Dam heeft in haar eerste seizoen als volwaardig speelster op de LPGA Tour nog altijd geen absolute topklassering te pakken. Ook vorige week niet, toen ze in Arkansas de cut miste. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Deze week verplaatst het LPGA-circus zich noordwaarts naar Wisconsin. In 'The Badger State' staat namelijk de derde editie van de Tornberry Creek LPGA Classic op het programma. Mocht Van Dam dit weekend willen winnen, zal ze ongetwijfeld laag moeten gaan. Vorig jaar won de Koreaanse Sei Young Kim met een score van -31, op liefst 9 slagen van de nummer twee.

Leaderboard

Advertorial

4 - 7 Challenge Tour, D+D REAL Slovakia Challenge, Penati Golf Resort, Senica, Slowakije. Prijzengeld: €200.000

De Slovakia Challenge keert na twee jaar afwezigheid weer terug op de Challenge Tour-kalender. In 2014 werd dit toernooi, dat toen het eerste toernooi op deze tour was in Slowakije, voor het eerst gehouden. In 2016 was de Noor Espen Kofstad de laatste winnaar. Daan Huizing, Darius van Driel, Rowin Caron, Max Albertus, Lars van Meijel en Wil Besseling gaan dit weekend proberen hun naam als vierde aan de erelijst toe te voegen.

Leaderboard

4 - 7 Alps Tour/LET Access Series, Saint-Malo Golf Mixed Open, Saint-Malo Golf Resort, Le Tronchet, Frankrijk. Prijzengeld: €45.000

We zien deze week een bijzondere samenwerking in het internationale golf. De Alps Tour en de LET Access Series slaan namelijk de handen ineen en organiseren een gemixt toernooi. In het noord-oosten van Frankrijk gaat een deelnemersveld van 72 mannen en evenveel vrouwen de strijd met elkaar aan. Zo zullen Pasqualle Coffa en amateur Mayke Hoogeboom de degens gaan kruisen met in ieder geval drie andere - mannelijke - landgenoten: Davey Porsius, Lars Keunen en Vince van Veen.

Leaderboard