Loading the player...
Beelden van dag 1 van het Saudi International
Bron: Ziggo Golf

Goede start Luiten in Saoedi-Arabië

31 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is het Saudi International begonnen met een ronde 66 (-4). Hij is met die score gedeeld achtste en staat drie slagen achter op de leider, Thomas Pieters.

Joost Luiten startte donderdag vroeg op hole 10 van Royal Greens Golf & Country Club. Hij maakte zowel op zijn eerste als zijn tweede negen drie birdies en een bogey. De tweede bogey van de dag maakte hij op de par-4 negende, zijn slothole van de dag. De 33-jarige Nederlander is met vier onder par gedeeld achtste. 

'Een vroege starttijd hier is vaak een voordeel, want de wind trekt vaak aan in de middag', zei Luiten na zijn ronde. 'Op mijn eerste hole, de tiende, mis ik net de putt voor birdie van 3 meter maar op 12 maakte ik hem na een goede ijzer 6 die op 3 meter van de vlag eindigde. Op 14 moest ik helaas een bogey noteren nadat ik vanuit de fairwaybunker in de greenside bunker terecht kwam. Op 15 pak ik die bogey gelijk terug na een goede drive en een gapwedge op 4 meter.' 

'Op de mooie maar lastige par-3 16de sloeg ik een mooie ijzer-6 op 3 meter maar die putt gleed er helaas naast. Op 17 viel ie wel, van 5 meter, en op 18 moest ik vechten voor een par nadat ik op deze par 5 moest opleggen en de bal met mijn wedge in de greenside bunker pushte. Ik maakte een goede up and down voor par.' 

'Op hole 1 mis ik van 3 meter voor birdie maar op 4, een par 5, viel de birdieputt van 4 meter wel', aldus Luiten. 'En ook op 6 viel ie na een goede ijzer-6 op 2,5 meter. Op 8 sloeg ik wederom een goede ijzer-6 - op een meter of 5 - en ook die putt viel erin. Op dat moment was ik 5 onder. Helaas moest ik een bogey noteren op de negende. Nadat ik de fairway had gemist, sloeg ik een flyer uit de rough met mijn ijzer 5 en nog 188 meter te gaan. De bal eindigde over de green in een bunker en ik had een heel lastig schot over. Door de verkeerde clubkeuze moest ik helaas een bogey opschrijven op de laatste hole, maar -4 is zeker niet slecht. Morgen iets meer fairways raken zou mooi zijn.' 

Luiten werd twee weken geleden derde in het Abu Dhabi HSBC Championship. Vorige week in de Dubai Desert Classic miste hij de cut. Op de wereldranglijst bezet de Nederlander de 78ste plaats, in de Race to Dubai is hij nummer acht.

Pieters aan kop

Thomas Pieters is na een ronde 63 (-7) de leider. De Belg maakte zeven birdies op de baan in Saoedi-Arabië, een ontwerp van European Golf Design dat in 2017 is geopend. 

Patrick Reed uit de VS ging donderdag rond in 67 slagen, hij is gedeeld 16de. Landgenoot Dustin Johnson, nummer drie van de wereld, maakte 68 en is gedeeld 31ste. De Amerikaan Brooks Koepka (nummer twee in de world rankings) en de Spanjaard Sergio Garcia zijn na een ronde 69 gedeeld 46ste en Justin Rose, de nummer 1 op de wereldranglijst, staat met 70 slagen op de gedeelde 65ste plaats. 

Leaderboard. Race to Dubai.

Lees ook Wie speelt waar? Week 5.

De Britse YouTube-golfer en teaching pro Mark Crossfield daagde Joost Luiten in Dubai uit voor een matchplay-potje over drie holes:


Een samenvatting van de eerste ronde van Thomas Pieters: