Luiten in 2015 in de Masters
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten in grote toernooien in 2019?

22 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten werd afgelopen zaterdag derde in het sterk bezette Abu Dhabi HSBC Championship. Door die geweldige prestatie heeft Luiten opeens zicht op deelname aan de grote toernooien de komende maanden.

Een toernooi winnen is natuurlijk het allermooiste, maar de derde plaats van Joost Luiten in het Abu Dhabi HSBC Championship was in veel opzichten ook goud waard. Luiten verdiende het lieve sommetje van 384.690 euro, zijn grootste cheque ooit, en op de wereldranglijst maakte hij een reuzensprong van plek 118 naar 75. En daarmee komt deelname aan de grote toernooien de komende weken en maanden opeens een heel stuk dichterbij.

Eind februari wordt het Mexico Championship gespeeld, een World Golf Championship met $ 10.250.000 prijzengeld en veel punten te verdienen voor de wereldranglijst. Luiten kan zich op twee manieren voor dat toernooi kwalificeren: een plek in de top 50 van de wereld op 11 of 18 februari, of op 11 februari in de top 10 staan van de Race to Dubai. Vooral dat laatste is met zijn huidige zesde plaats heel goed haalbaar.

Opeenstapeling grote toernooien

Dit jaar zijn de kalenders van de PGA Tour en de European Tour serieus op de schop gegaan. The Players, ook wel de vijfde major genoemd, wordt niet meer in mei maar in maart gespeeld. Het US PGA Championship, traditioneel de laatste major van het jaar, is verhuisd van augustus naar mei. Dat betekent vier majors – Masters in april, US PGA in mei, US Open in juni en het Brits Open in juli – in vier maanden tijd. Eind maart wordt in Austin, Texas ook nog het Dell Technologies Match Play gespeeld, een World Golf Championship. Een opeenstapeling van grote toernooien dus in de VS in de eerste helft van het jaar. 

43 plaatsen

Veel Europese topspelers (Rory McIlroy, Francesco Molinari) hebben al aangegeven de eerste zes maanden van 2019 in principe alleen in Amerika te spelen. De toernooien van de European Tour zullen in die periode relatief zwak bezet zijn. Dat vergroot natuurlijk de kans om een toernooi te winnen, maar voor Luiten is deelname aan de grote toernooien veel belangrijker. Hoe sterker een toernooi is bezet, hoe meer punten je kunt verdienen voor de wereldranglijst (hoe werkt de wereldranglijst?). Toen Luiten vorig jaar won in Oman steeg hij 22 plaatsen op de wereldranglijst, van negentig naar 68. De derde plaats in Abu Dhabi was goed voor een sprong van 43 plaatsen.

Groene jasje?

Luiten beseft natuurlijk als geen ander dat zijn prestaties in de eerste toernooien van 2019 cruciaal zijn voor zijn speelschema de komende maanden. Wordt het meedoen met de grote jongens in de toptoernooien, of veroordeeld zijn tot spelen in veel kleinere toernooien van de European Tour? Er moet natuurlijk nog heel wat gebeuren, maar na de droomstart in Abu Dhabi is dat eerste een heel stuk dichterbij gekomen. Voorzichtigjes durven wel zelfs al weer te hopen dat Luiten in april ook om het groene jasje van de Masters kan gaan spelen.

De voor Luiten meest relevantie criteria voor spelen in de majors en de World Golf Championships in 2019

WGC-MEXICO CHAMPIONSHIP, 21-24 februari

Top 10 Race to Dubai op 11 februari of top 50 wereldranglijst op 11 of 18 februari

THE PLAYERS CHAMPIONSHIP, 14 – 17 maart

Top 50 wereldranglijst op 4 maart

WGC-DELL TECHNOLOGIES MATCH PLAY, 27-31 maart

Positie in de top 64 van de wereldranglijst op 18 maart (door afzeggers zal het zeker nog een aantal plaatsen opschuiven)

De MASTERS , 11 -1 4 april

Top 50 wereldranglijst op 31 maart

PGA CHAMPIONSHIP, 16 – 19 mei

Niet officieel maar al jaren mag de top 100 van de wereldranglijst (peildatum  5 mei) meedoen aan dit majorkampioenschap.

U.S. OPEN, 13 – 16 juni

Top 60 wereldranglijst op 20 mei of 10 juni

THE OPEN, 18 – 21 juli

Top 50 wereldranglijst op 27 mei

Top 5 (en ties) in de top 20 van de Race to Dubai die niet op een andere manier zijn gekwalificeerd op 23 juni

WGC-FEDEX ST. JUDE INVITATIONAL, 25 -28 juli

Top 50 wereldranglijst op 15 of 22 juli

}