Loading the player...
Beelden van dag 4 van het Abu Dhabi Championship
Bron: Ziggo Golf

Twee eagles en derde plaats Luiten

19 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Dankzij een geweldige laatste ronde in 65 slagen is Joost Luiten derde geworden in het Abu Dhabi HSBC Championship. De winst ging naar de Ier Shane Lowry.

Joost Luiten is het golfjaar 2019 geweldig begonnen. Na acht holes in de laatste ronde van het Abu Dhabi HSBC Championship was hij gelijk par met een birdie, een bogey en zes pars. 

Niets wees op dat moment op een spectaculaire ronde. Dat veranderde op de 417 meter lange par-4 9de hole. Van grote afstand sloeg Luiten zijn bal in de hole voor een onwaarschijnlijke eagle. Birdies op hole 10 en 11 - na een lange putt met de vlag in de hole - volgden en opeens stond de 33-jarige golfer in de top-5 van het met zeven miljoen dollar gedoteerde Rolex Series toernooi.

Na pars op de volgende drie holes sloeg Luiten op hole 15 zijn ijzer-9 op ruim een meter van de hole voor weer een birdie. Nog was de koek niet op. Na prima pars op 16 en 17 besloot de winnaar van zes toernooien op de European Tour met een putt van een meter of zeven voor eagle op de par-5 18de. Luiten tekende voor 65 slagen, de beste score van de dag.

Met zijn totaal van -15 legt hij in zijn eentje beslag op de derde plaats. De cheque van ruim 384.000 euro is de grootste in zijn loopbaan en in de Race to Dubai staat Luiten nu op de zesde plaats. Ook op de wereldranglijst zal Luiten maandag een flinke sprong maken, van nu 118 naar waarschijnlijk een plek rond de 75ste plaats. 

Rust en vertrouwen

Luiten was uiteraard opgetogen. 'Dit is een heel lekker begin van het jaar, precies waar je op hoopt. Ik speelde goed en het zat ook een paar keer erg mee vandaag. Op hole 9 lag ik na een mindere drive rechts in het zand en ik sla vervolgens een streep van een ijzer-6 die zo de hole in rolt voor eagle, dat was een bonus natuurlijk. Op hole 18 sloeg ik een geweldige drive en daarna misschien een nog wel betere 3-wood op een meter of zeven en die putt voor eagle maak ik ook. Dan word je opeens derde in een Rolex Series toernooi en doe je erg goede zaken voor de Race to Dubai en de wereldranglijst. Dit resultaat in de eerste wedstrijd van het jaar geeft rust en vertrouwen voor de rest van het seizoen. Mijn spel voelt ook gewoon heel goed. Morgen een dagje rusten en dan hopelijk meer van hetzelfde komende week in Dubai.'

Na 6 minuten komt de eagle van Luiten op 18 in beeld:


Lowry wint

De winst in Abu Dhabi ging naar Shane Lowry. De Ier die de laatste dag was begonnen met een voorsprong van drie slagen op Richard Sterne moest er wel heel hard voor werken. Lowry leek de zege te verspelen maar dankzij een aantal birdies op de tweede negen en de hulp van Sterne die bogeys maakte op hole 14 en 16, knokte hij zich terug. Na 17 holes stonden Lowry en Sterne gelijk op -17. Op hole 18 kwam Sterne niet verder dan een par terwijl Lowry wel de birdie wist te maken en met -18 de zege greep. 

Voor Lowry is het de vierde zege op de European Tour. Hij verdiende in Abu Dhabi ruim een miljoen euro en komt weer terug in de top-50 van de wereld. De Belg Thomas Pieters kende een teleurstellend slot van zijn ronde en kwam niet verder dan de gedeelde zestiende plaats.

Rolex Series: 7 miljoen dollar

Voor Luiten was het toernooi op de Abu Dhabi Golf Club de eerste wedstrijd van het seizoen 2018-2019. Het Abu Dhabi HSBC Championship heeft dit jaar de status gekregen van een Rolex Series toernooi. Het prijzengeld was opgetrokken naar zeven miljoen dollar en het veld was daarom sterk. In zeven eerdere optredens op de Abu Dhabi Golf Club eindigde Luiten twee keer als zesde (2013 en 2014) en in 2016 werd hij vijfde. En in zeven keer Abu Dhabi HSBC Championship miste de beste golfer van Nederland geen enkele keer de cut.

Joost Luiten speelt met een nieuwe driver; lees meer.

Leaderboard. Race to Dubai.

Lees meer over

Joost Luiten