Joost Luiten wint in Oman
Joost Luiten
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 9

26 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

28 februari - 3 maart, European Tour, NBO Oman Open, Al Mouj Golf, Muscat, Oman. Prijzengeld: $ 1.750.000 Leaderboard

28 februari - 3 maart, PGA Tour, The Honda Classic, PGA National, Champion Course, Palm Beach Gardens, Florida, Prijzengeld: $ 6.800.000. Leaderboard

1 - 3 maart, Ladies European Tour, ActewAGL Canberra Classic, Royal Canberra Golf Club. Prijzengeld: AUSD 150.000 Leaderboard  

26 - 28 februari, Sunshine Ladies Tour, Supersport Ladies Challenge, Wild Coast Sun Country Club, Port Edward. Prijzengeld: Rand 400.000 Leaderboard

25 - 27 februari, Alps Tour, Red Sea Little Venice Open, Sokhna GC - Course A&B. Prijzengeld: € 40.000 Leaderboard

3 - 5 maart,  ProGolf Tour, Open Madaef, Pullman El Jadida Royal Golf & Spa,  El Jadida, Marokko. Prijzengeld: € 30.000 Leaderboard

24 - 27 februari, MENA Tour, Tournament 3, Ghala GC, Oman. Prijzengeld: $ 75.000 Leaderboard 

27 februari - 3 maart, Amateurs, Spaans Amateur, Dames Zaudin GC, Heren Las Colinas G&CC. Leaderboard Dames Leaderboard Heren

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!

15 - 18  European Tour, NBO Oman Open, Al Mouj Golf, Muscat, Oman. Prijzengeld: $ 1.750.000 Leaderboard 

Joost Luiten verdedigt deze week zijn titel in het Oman Open. Als Luiten, die volgens planning dinsdagavond vanuit Mexico in Oman zou arriveren, niet al te veel last heeft van die lange reis, kunnen we onze landgenoot zonder enige vorm van chauvinisme tot topfavoriet uitroepen. Hij is met zijn 66ste plaats op de wereldranglijst de hoogs geklasseerde speler in het veld en dat het met de vorm wel snor zit bewees de 33-jarige golfer met zijn fraaie tiende plaats in Mexico. Al Mouj, een ontwerp van Greg Norman, is een vrij open baan met een aantal holes die grenzen aan de Golf van Oman. De wind is doorgaans een belangrijke factor. In Oman slaat Luiten in de eerste ronde om 12.00 lokale tijd (09:00 in Nederland) af in een flight met Chris Wood en David Lipsky. 

Luiten -16

Luiten won vorig jaar de eerste editie van het Oman Open met een score van -16 (72-66-66-68), twee slagen beter dan Chris Wood. Deze week hoopt Luiten zijn opmars op de wereldranglijst voort te zetten maar vanwege het zwakke deelnemersveld zijn er weinig punten te verdienen. Luiten, die volgende week ook in Qatar speelt, heeft nog een minieme kans zich te plaatsen voor The Players (top 50 wereldranglijst op 4 maart). Kwalificeren voor het WGC Dell Technoligies Matchplay eind maart is zeker haalbaar (positie in de top 64 van de wereldranglijst op 18 maart maar door afzeggers zal dat zeker nog een aantal plaatsen opschuiven). Klik hier als je wilt weten wat Luiten moet doen om de andere WGC-toernooien en de majors dit jaar te kunnen spelen.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 07:30 - 09:30 en 11:00 - 14:00 za en zo 09:00-13:30 

Leaderboard

Geniet met deze beelden nog even van de zege van Joost vorig jaar.


28 februari - 3 maart, PGA Tour, The Honda Classic, PGA National, Palm Beach Gardens, Florida, Prijzengeld: $ 6.600.000. 

De Honda Classic is duidelijk slachtoffer van het nieuwe schema op de PGA Tour met veel grote toernooien samengebald in een korte tijdspanne. Kwamen vorig jaar twaalf spelers uit de top 30 van de wereld aan de start, plus de vetste vis Tiger Woods, dit jaar komen er acht spelers uit de top 30 naar PGA National en Woods neemt een week vrij. De hoogst geklasseerde spelers zijn titelverdediger Justin Thomas en Brooks Koepka. Ook Rickie Fowler, winnaar in 2017, is van de partij.

Florida swing

PGA National wordt soms ook wel een waterpark genoemd. Op veertien van de achttien holes komt water in het spel. Berucht is het trio holes 15-16-17, de Bear Trap, genoemd naar Jack ‘The Golden Bear’, Nicklaus, gastheer van de Honda Classic en de man die een aantal renovaties aan het oorspronkelijke ontwerp van Tom Fazio heeft uitgevoerd. Naast de waterhindernissen hebben de spelers te maken met de wind die zich bijna altijd flink laat gelden, over de laatste vijf jaar gemeten gemiddeld meer dan 15 mijl per uur. De Honda Classic is het eerste toernooi van de Florida Swing, vier toernooien in de Sunshine State. Na de Honda Classic volgen de Arnold Palmer Invitational, The Players (van mei weer terug naar maart) en het Valspar Championship. The Masters, de eerste major van het jaar (11-14 april) is dan niet ver meer weg...

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 20:00 - 24:00 za en zo 19:00-24:00

Leaderboard 

Anne in Australië

Het weer in Canberra zal ongetwijfeld mooi zijn, de baan prima maar het prijzengeld is met een kleine ton in euro's wel heel laag. Maar Anne van Dam zal denken beter toernooigolf spelen op een prima baan in mooi weer dan thuis zijn en het feit dat Australië haar favoriete land is zal ook meespelen.

Leaderboard

Dewi Weber

Dewi Weber moet nog even geduld hebben voor ze haar seizoen begint op de Symetra Tour, het circuit onder de LPGA dat ook wel de “Road to the LPGA” wordt genoemd. Op het onlangs bekend gemaakte schema voor 2019 staat een recordaantal van 24 toernooien met in totaal vier miljoen dollar prijzengeld. De top 10 van de jaarranglijst aan het einde van het seizoen verdient speelrecht op de LPGA in 2020. Het eerste toernooi is het SKYiGolf Championship in Florida dat 7 maart begint.

Speelkalender Symetra Tour 2019

Pasqualle Coffa

Pasqualle Coffa, een andere Nederlandse rookie bij de pro's, vermaakt zich prima op de Sunshine Ladies Tour. Deze week speelt ze de Supersport Ladies Challenge. Coffa is ook te volgen op haar website waarop ze wekelijks 'stories of my life on Tour' schrijft. 

Leaderboard

Challenge Tour

De Challenge Tour heeft het schema voor 2019 eindelijk gepubliceerd. Het eerste toernooi van het nieuwe seizoen is het Jordan Mixed Open dat van 4 t/m 6 april wordt gespeeld.

Kalender Challenge Tour 2019 

27 februari - 3 maart, Amateurs, Spaans Amateur, Dames Zaudin GC, Heren Las Colinas G&CC.

Traditiegetrouw doen er weer veel Nederlandse topamateurs mee aan  de Spaanse Amateur Kampioenschappen. 

Vrouwen: Romy Meekers, Zhen Bontan en Danielle Modder vanuit de NGF ingeschreven. Anouk Sohier en Mayka Hoogeboom zijn op eigen gelegenheid naar Spanje gegaan. 

Mannen: Jerry Ji, Kiet van der Weele en Dario Antonisse zijn de NGF-spelers die samen met coach Taco Remkes afreizen. Op eigen gelegenheid gaan Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg, Felix van Dijk, Thom Hoetmer en Bob Geurts.

Leaderboard Dames  Leaderboard Heren