Loading the player...
De reactie van Luiten na zijn ronde 64
Bron: Ziggo Golf

Superslot van Luiten in Mexico

24 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is het WGC-Mexico Championship ijzersterk geëindigd met een ronde in 64 slagen (-7). Dankzij deze fraaie slotronde werd de Nederlander gedeeld tiende. Dustin Johnson was de winnaar in Mexico.

Joost Luiten was na drie ronden (71-67-74) gedeeld 30ste, maar in de vierde ronde ging hij los op Chapultepec Golf Club bij Mexico City. Hij maakte bogey op de par-4 vierde maar daarna volgden negen birdies waarvan vier op een rij (hole 9 tot en met 13). Na birdie nummer negen van de dag, op hole 16, was Luiten gedeeld vijfde. Op 17 maakte hij een par maar de 33-jarige Nederlander sloot de birdiedag af met een tweede bogey voor een ronde 64 en een totaal van -8. Dat betekende een gedeelde tiende plaats, samen met onder anderen Tiger Woods.

'Vandaag was goed maar ik baal heel erg van die bogey op de laatste hole', zei Luiten. 'Ik ging er voor, ik viel de hole aan want wilde met een birdie eindigen, maar het werd een bogey. Maar het was natuurlijk wel een prima week.'

'Na de derde ronde (een ronde 74) ben ik op de puttingreen aan het werk gegaan', aldus Luiten. 'Het verschil tussen de ene en de andere dag, dat zijn vaak kleine dingen. Er klikte vandaag iets en ik had een goed gevoel voor de snelheid van de greens en holede een paar goede putts. Ik had ook het geluk dat ik relatief vroeg startte. De greens van deze baan zijn zacht en er was nog weinig schade toen ik speelde. Vier constante ronden op een rij: dat is niet makkelijk, dat zijn ook kleine dingen waardoor dat soms niet lukt. Op de Chapultepec Golf Club moet je messcherp zijn, elk foutje wordt afgestraft. Messcherp was ik gister niet en als je op deze baan uit positie bent, dan is het lastig scoren. En de PGA Tour prepareert de banen moeilijk. De pinposities staan op moeilijke plaatsen.'

Het is de eerste top-10 notering van Luiten in een World Golf Championship. Een top-10 notering betekent gewoonlijk dat een speler de volgende wedstrijd van de PGA Tour mag spelen, de Honda Classic. Maar dat geldt niet bij een top-10 plaats in een WGC. Luiten reist daarom door naar het Oman Open van volgende week; in die wedstrijd van de European Tour verdedigt hij zijn titel. 'Vanaf de tee met de driver, dat moet wel beter', zegt Luiten over zijn spel in het algemeen. 'Maar ik sta wel met vertrouwen te spelen. De ijzers zijn sterk.'

Luiten speelde tot nu toe 14 WGC's en een 13de plaats in het WGC Cadillac Championship van 2014 op Doral was tot deze week zijn beste resultaat.

Wereldranglijst

Luiten was voor Mexico nummer 71 op de wereldranglijst. Hij zal goede zaken doen in de world ranking (vermoedelijk stijgen naar plaats 65 ongeveer) maar er is ook heel wat nodig wil Luiten zich kwalificeren voor de allergrootste toernooien van 2019. Het WGC-Dell Match Play gaat vermoedelijk wel lukken (daarvoor moet Luiten op 18 maart in de top 64 van de wereldranglijst staan maar door afzeggers kan het top 65 of meer worden). Om de Masters te spelen, moet Luiten op 31 maart in de top 50 staan. Lees Luiten in de grote toernooien van 2019.

Eerder dit jaar speelde de Rotterdammer een geweldige slotronde (65) in het Abu Dhabi HSBC Championship. In dat Rolex Series-toernooi steeg hij op de slotdag van de 12de naar de derde plaats en dat leverde 384.690 euro op. Dat was de grootste cheque in zijn loopbaan. In Mexico verdiende Luiten € 142.416.

Luiten mocht meedoen aan het Mexico Championship, een World Golf Championship, omdat hij in de top 10 van de Race to Dubai stond (hij was voor het toernooi nummer acht). 

Johson wint

Dustin Johnson begon de slotronde als leider met vier slagen voorsprong op Rory McIlroy. Johnson, de nummer drie van de wereld voor het toernooi in Mexico, werd niet meer ingehaald. Met een slotronde in 66 slagen en een totaal van 21 onder par won de Amerikaan het toernooi voor de tweede keer. McIlroy (een ronde 67) werd tweede met -16. De derde plaats, op -11, werd gedeeld door Paul Casey, Ian Poulter en Kiradech Aphibarnrat. Sergio Garcia werd gedeeld zesde.

Leaderboard. Race to Dubai.

Een prachtige recovery van Luiten op hole 5, zijn eerste birdie in de slotronde: