Fleetwood en zijn putter van $13.
Beeld: Getty Images/Jonathan Wall

Fleetwood en zijn putter van $13

19 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Als je deze week naar golf op tv gaat kijken, let dan eens op Tommy Fleetwood. De Engelsman heeft niet alleen een vrij oude putter in zijn tas, maar vooral een heel goedkope: $13.

Vanaf donderdag spelen de pro's van de PGA Tour in het WGC-Mexico Championship (klik hier voor de preview in 'Wie speelt waar?'). De Europese Ryder Cup held Tommy Fleetwood speelt meer in Amerika dit jaar en de geliefde speler vertrouwt sinds een paar weken op een opvallend goedkope putter: de DFX 2-ball blade van Odyssey. De putter verscheen voor het eerst in 2007 en is een model dat nu niet meer te koop is. 

De putter is pakweg 12 jaar oud, en dat is goed te zien aan de prijs. In Amerika kan je de putter via eBay voor niet meer dan 13 dollar op de kop tikken. (Als je in Nederland zoekt op eBay zie je dat je de puttter voor een paar tientjes in huis hebt). 

Fleetwood verving een aantal weken geleden zijn Odyssey White Hot Pro #3 nadat hij als titelverdediger in Abu Dhabi 42ste werd en in Dubai als 16de eindigde.

Waarom is het zo opvallend? Tourspelers kunnen spelen met het materiaal wat ze willen. In aanloop naar een toernooi op de tour zijn alle merken vertegenwoordigd op de driving range en putting green. Het nieuwste materiaal staat voor ze klaar om uit te kiezen. Sinds Nike geen clubs meer maakt staat Fleetwood nergens onder contract voor zijn materiaal. Het maakt hem misschien wat vrijer in zijn keuze, maar dan nog is het opmerkelijk dat de golfer kiest voor een putter uit 2007. 

Hoe Fleetwood aan de putter is gekomen is onduidelijk. De putter was nog niet helemaal naar wens voor Fleetwood, dus liet hij zijn caddie - voor wat extra hulp bij het oplijnen - met een zwarte stift een streep zetten (recht door het midden van de twee ballen, zie foto boven).

10 miljoen euro met een putter van 39 dollar

Natuurlijk zijn er meer voorbeelden van tourspelers die met goedkoop materiaal spelen - en daar heel veel succes mee hebben. Een van de beste voorbeelden is Jim Furyk, die in 2010 het Tour Championship en de FedEx Cup wist te winnen met een tweedehands (!) putter. Furyk had de putter een week eerder voor niet meer dan 39 dollar uit een rek gepakt bij een golfwinkel. In dat geval ging het om de 'Sophia' van het merk Yes! Een goede koop als je bedenkt dat Furyk een week later ruim 10 miljoen euro verdiende met 'Sophia' in zijn tas.  

 

'If it ain't broke, don't fix it'

Tiger Woods gebruikte voor al zijn 14 majors een Scotty Cameron putter. Zijn eerste - de Masters in 1997 - won hij met een zwarte Scotty Cameron, de Newport Teryllium TeI3 om precies te zijn. Sinds 1999 speelt hij met een ander model:  een custom made Newport 2. Hij won er 13 majors mee. Na een periode met de Nike Method putter, die qua ontwerp heel erg op de Newport lijkt, is zijn vertrouwde 'Scotty' weer terug in de tas.  

Ook een speler als Steve Stricker - alom beschouwd als een uitstekende putter - is al heel lang trouw aan zijn Odyssey White Hot #2 uit 2003. Nog een beroemd voorbeeld - en dit keer geen putter - is de houten-3 van Henrik Stenson. De Callaway Diablo Octane uit 2010 gaat maar niet uit de tas van de Zweedse majorwinnaar.  

Ken jij nog meer goede voorbeelden of speel je zelf met hele oude of goedkope clubs? Stuur een mail naar redactie@golf.nl.

Meer foto's van de putter van $13 die Tommy Fleetwood deze week gebruikt tijdens het Genesis Open:

Lees meer over

Equipment Topgolf