Joost Luiten
Joost Luiten
Beeld: Getty Images

Recordprijs voor Luiten en collega’s

13 februari 2019 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten en zijn collega’s op de European Tour kunnen aan het einde van het seizoen meer dollars dan ooit incasseren. De winnaar van het slottoernooi in Dubai krijgt liefst drie miljoen.

De European Tour heeft de verdeling van het prijzengeld in de drie laatste Rolex Series toernooien  van het seizoen aangepast. In een vandaag uitgebracht persbericht wordt nogal ronkend gesproken over ‘The largest first prize in the history of tournament golf.’ Toegegeven, daar is niets aan gelogen. De winnaar van het DP World Tour Championship, het jaarlijkse slottoernooi in Dubai, krijgt namelijk een cheque van drie miljoen dollar. Afgelopen november moest winnaar Danny Willett het nog doen met 1,33 miljoen. Ook de eerste prijs van de twee voorafgaande toernooien, het Turkish Airlines Open en de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika, is flink opgetrokken.  De winnaar in Turkije krijgt twee miljoen dollar (was in 2018 1,16 miljoen) en wie als eerste eindigt in de Nedbank Golf Challenge incasseert 2,5 miljoen dollar (in 2018 nog 1,25 miljoen).

70-60-50

Dat klinkt heel mooi, en het is ook mooi voor de winnaars, maar er zit wel een flink addertje onder het gras van de fairways. Het totale prijzengeld voor de drie toernooien blijft namelijk gelijk aan dat in 2018: Dubai DP World acht miljoen, Nedbank Challenge 7,5 miljoen en het Turkish Airlines Open zeven miljoen. Wat wel anders wordt is het aantal beschikbare plaatsen in de drie slottoernooien: de top 70-van de Race to Dubai kwalificeert zich voor  Turkije, in Zuid-Afrika komt een week later de top 60 aan de start en om het slottoernooi in Dubai voor de drie miljoen dollar hoofdprijs te kunnen spelen moet je na Zuid-Afrika in de top 50 staan. In de drie slottoernooien zijn ook extra punten te verdienen voor de Race to Dubai: 9.000 punten voor de winnaar in Turkije, 10.000 in Zuid-Afrika en 12.000 in Dubai. 

Wereldtoppers verleiden

Ook de verdeling van de bonus pool is aangepast. In 2018 kreeg de top 10 van de Race to Dubai een leuke eindejaarsuitkering, aan het einde van dit seizoen wordt alleen de top 5 nog extra beloond. De winnaar van de Race to Dubai wordt met twee miljoen dollar wel rijkelijker beloond dan Francesco Molinari in 2018 met 1,25 miljoen. 

Keith Pelley, de baas van de European Tour, hoopt met al deze veranderingen vooral meer wereldtoppers te verleiden de grote toernooien van de European Tour te spelen. Het is natuurlijk afwachten of dat ook echt gaat gebeuren.


}