Topgolf

Luiten opent onder par in Alpen

Joost Luiten is redelijk begonnen aan de Omega European Masters. Tussen de Alpentoppen op Crans-Montana kwam de Nederlander tot -1, aan het einde van de dag goed voor een gedeelde 54ste plek.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten moest vanochtend al vroeg uit de veren, om iets na achten Zwitserse tijd samen met Troy Merritt en Christiaan Bezuidenhout zijn opwachting te maken op de tee van 10. Net als bij zijn Amerikaanse flightgenoot, vielen ook voor de Bleiswijker al gauw de eerste birdies. Op 13 en 14 won Luiten slagen, om in het vervolg van zijn eerste negen de kaart schoon te houden: -2. Op die score was hij op dat moment terug te vinden bij de beste 10 spelers in de baan.

Ook op de volgende twee holes mocht Luiten solide scores van par op zijn kaart zetten, maar na een dubbel-bogey op de par-3 3de kon hij weer van vooraf aan beginnen. En dat deed hij, want met birdie op de korte par-4 5de dook hij opnieuw onder par voor het toernooi. Ook de wonderschone 7de, vanochtend de makkelijkst spelende hole van de Crans-sur-Sierre Golfclub, werd gebirdied en zo was Luiten weer terug waar hij was voor de uitschieter op 3. Daar kon hij echter niet lang van genieten. Op 8 was de Nederlander genoodzaakt zijn eerste bogey van de dag te noteren en na een afsluitende par tekende Luiten voor een openingsronde 69 (-1) Bij binnenkomst in het clubhuis stond hij daarmee op de gedeeld 31ste plaats, maar hij eindigde de dag als 54ste.

'Eén slechte swing'

'Ik speelde beter dan mijn score laat zien’, aldus Luiten na de ronde. ‘Ik maakte eigenlijk maar één echt slechte swing vandaag en dat was op hole 8, daar mis ik de green aan de verkeerde kant. Die dubbel op hole 3 was een beetje pech. Ik mis de green net links, de bal krijgt een heel harde stuit en komt op een kaal stukje grond bij een boom, daar kon ik niets mee. +3 op twee par-3 holes is natuurlijk te veel, dat was zonde.’ 

Maar er stond volgens de winnaar van zes toernooien op de European Tour ook veel goeds tegenover. ‘Ik speelde gewoon prima, kreeg veel kansen. Er had vandaag zeker -2 of -3 ingezeten met iets meer geluk op de greens. Maar daar heb je niets aan, ik moet het met -1 doen en morgen weer verder.’

Frans-Oostenrijks duo leidt

Niet Rory McIlroy, Lee Westwood of Matt Wallace, maar Matthias Schwab en Mike Lorenzo-Vera leiden na dag 1 in Zwitserland. Zowel de jonge Oostenrijker als de inmiddels ervaren Fransman wonnen nog nooit op het hoogste niveau. De twee hebben een voorsprong van één slag op een achtervolgend drietal. Van de grote sterren in het veld staat Tommy Fleetwood er na 18 holes het beste voor op -5. Sergio Garcia ging in de Alpen rond in 66 slagen: -4.

Leaderboard