Equipment

IJzers uit 'topklasse': Callaway Epic Forged

Met de nieuwe 'Epic Forged' ijzers wil de marktleider op het gebied van ijzers ook in de duurdere 'premium' categorie de grootste blijven. Naast een gesmeed clubhoofd krijg je dankzij de nieuwste technologie heel veel afstand in de nieuwe toplijn van Callaway.
Beeld: Callaway Golf

Beeld: Callaway Golf

Hoogwaardige materialen en innovatieve gewichtsverdeling zijn in de Epic Forged de belangrijkste ingrediënten om een hele grote groep golfers aan meer afstand te helpen. Tel daarbij het gevoel op van een gesmeed ijzer en je hebt volgens Callaway een winnende combinatie. Maar hoeveel technologie en snufjes moet je in een ijzerset (7 ijzers) stoppen om een prijs van bijna €2300,- te kunnen verantwoorden?

'Makkelijk'

Die hoge prijs zit vooral in het feit dat het clubhoofd van de Epic Forged uit meerdere materialen bestaat en dat dit een kostbaarder fabricatieproces met zich meebrengt. Daarnaast is er alles aan gedaan om zoveel mogelijk meters uit deze ijzers te persen. 

De gesmede kop en het clubblad is van 1025 koolstofstaal. Maar daar begint het pas. Voor de eerste keer heeft Callaway een Suspended Tungsten Core gebruikt in een gesmeed ijzer. Deze 'Core' bestaat uit een gewicht van wolfraam waarmee het zwaartepunt precies op de juiste plek zit om de bal op de juiste hoogte te lanceren. 

Hoe zit dat? In de lage ijzers (bijv. de ijzer 5 of 6) zit het extra gewicht vooral laag voor een hoge balvlucht. Bij de ijzer 9 en pitchingwedge zit dat gewicht hoger ten behoeve van controle. Ter compensatie van ongewenste vibraties, die vaak gepaard gaan met een dun clubblad, heeft Callaway een strip met urethaan (zie foto onder) achter het clubblad geplaatst. 

'Dankzij de combinatie van een snel clubblad en de juiste gewichtsverdeling in elke club zou elke golfer direct extra afstand moeten krijgen', zegt Alan Hucknell, directeur R&D van Callaway. 'Daarnaast is de vergevingsgezindheid en het gevoel wat hoort bij een gesmeed clubhoofd van deze ijzers ongeëvenaard.' 

De nieuwe Epic Forged ijzers van Callaway
Beeld: Callaway Golf


Focus op afstand

Kort samengevat: Epic Forged is de ijzerlijn waarmee Callaway alles uit de kast haalt als het gaat om technologie. Voor de buitenkant is gekozen voor een platinum chrome finish, en dat ziet er wat ons betreft heel goed uit. Je kan goed zien dat het hier gaat om een premium golfclub. Duidelijk is ook dat deze clubs gericht zijn op golfers die niks anders willen dan afstand (en met een gesmeed clubblad niet al te veel inleveren op gevoel). Volgens het merk zijn de Epic Forged ijzers geschikt voor golfers met een handicap tussen de 6 en 20, een grote groep golfers dus.   

Diep in de buidel

Voor de Epic Forged moet je diep in de buidel tasten, maar Callaway is zeker niet het enige grote merk dat de prijs van een setje premium ijzers flink aan het opschroeven is. Natuurlijk zijn er goedkopere alternatieven maar er zijn inmiddels aardig wat grote merken die een super-premium ijzer in hun catalogus hebben. Denk dan aan de Taylormade P790 TI (€400 per ijzer), de Titleist CNCPT (€559 per ijzer) of de PXG 0311 ST ($650 per ijzer). Callaway is dan nog relatief bescheiden met een prijs van € 330 euro per ijzer. Dat gezegd hebbende: tegelijk met de lancering van de Epic Forged verscheen ook de 'Star' versie. Deze Epic Forged Star, die is overgewaaid uit Japan, is een lichtgewicht versie voor golfers met een lagere swingsnelheid en is met een prijskaartje van € 2499,- (set van 7 ijzers) nog net iets duurder... 

De Callaway Epic Forged ijzers zijn vanaf nu verkrijgbaar. 

Prijs per set (4-PW, 7 ijzers)
€ 2299

De nieuwe Epic Forged ijzers van Callaway
Beeld: Callaway Golf

Epic Flash Hybrid

Naast nieuwe ijzers komt er ook een nieuwe versie van de Epic hybride, namelijk de Epic Flash hybride. Net als in de ijzers haalt Callaway alle technische snufjes uit de kast. De hybride heeft naast Jailbreak (de tralies die het clubhoofd stijver maken, waardoor de energieoverdracht van club naar bal beter is), een ultradun clubblad (voor nog wat extra afstand) en een kroon van koolstof voor extra gewichtsbesparing. De Epic Flash hybride is vergeleken met de Apex en de Big Bertha (de andere twee hybrides in de line-up) wat duurder, maar daarvoor krijg je - net als bij de Epic Forged ijzers - de laatste technologie.Prijs per hybride
€ 329 
Lofts: 18, 21, 24, 27 graden

Meer weten?
callawaygolf.com

Lees meer over
Equipment