Topgolf

Top-50 voor Van Dam dankzij goed slot

Dankzij een sterke laatste 9 holes is Anne van Dam in de top-50 geëindigd van het 43ste Women's British Open. De 23-jarige Arnhemse speelde de eerste negen holes in +3 maar herstelde knap met vijf birdies om alsnog onder par voor het toernooi te eindigen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Van Dam begon de slotdag voortvarend door na vijf parren een birdie te noteren. Op de par-5 7de ging het vervolgens even flink de verkeerde kant op voor de Nederlandse speelster. Na een dubbel-bogey in zeven slagen noteerde ze op hole 8 en 9  ook bogeys om met +3 door de turn te gaan. 

Gelukkig keerde het tij, want in de tweede helft produceerde ze een uitstekende eindsprint door vijf birdies (10, 12, 14, 17 & 18) en slechts één bogey te noteren. 

De eerste drie dagen tekende Van Dam voor een 72, maar op de slotdag sloot ze dankzij de birdies af met een ronde onder par: 71 (-1). Van Dam begon de dag op de 51ste plaats - momenteel staat ze met -1 op de gedeeld 45ste plaats (er zijn nog veel speelsters in de baan).

'Goed om zo te eindigen'

Na afloop had Van Dam gemengde gevoelens. De Nederlandse was blij met het goede slot, maar wist tegelijkertijd dat er deze week meer in zat dan een plek in de top-50.  

'De eerste twee dagen was mijn lange spel niet heel scherp en creëerde ik weinig kansen. En de laatste twee dagen was mijn lange spel juist heel solide. Veel kansen gecreëerd en dan speel ik helaas niet de twee rondes die erin zaten. Dat is jammer, ' concludeerde Van Dam. 

'De verschillen zijn zo klein', zei Van Dam over de marges. 'Misschien dat ik op de tweede negen vandaag net iets meer geduld heb en dan zie je dat het net wat beter loopt', zei de 23-jarige professional over het sterke slot op zondag. 'Ik sla de ballen misschien net iets dichterbij en ik hole dan wel een paar putts.' 

Over de vijf birdies in de laatste zeven holes, om op -1 in plaats van +3 te eindigen, was Van Dam logischerwijs positief, zeker na de problemen op de laatste paar holes van de eerste negen holes. 

'Op hole 7, een moeilijke par-5, sla ik met mijn tweede slag de bal rechts diep in de rough. Dan hoef je eigenlijk niet te zoeken, zo hoog is het daar. Dat was helaas de slechtste bal van de week en dat leverde een dubbel-bogey op. Op de par-3 8ste sla ik de bal over de green en weet ik de lastige up-and-down niet te maken. Op 9 sla ik een slechte approach en dat leidt ook tot een bogey. Dat ik dan na negen holes +3 sta en alsnog zo eindig ben ik natuurlijk wel blij mee. Conclusie is dat ik net teveel kleine foutjes maak om rond de 20ste plek te eindigen.'

Solheim Cup

Captain Catriona Mathew van het Europese Solheim Cup team maakt volgende week - na het Scottish Open - haar vier wildcards bekend voor de ontmoeting met Team USA op Gleneagles van 13 t/m 15 september. 

Van Dam staat momenteel 3de in de Solheim Cup ranking, waarbij de beste drie speelsters van de ranking een plek krijgen in het team. De nummer-4 is Charley Hull, die er goed voor staat op Woburn en de Nederlandse voorbij kan in de ranking. Als dat gebeurt heeft de Nederlandse volgende week een goed resultaat of een wildcard nodig.

'Ik denk dat Hull me wel voorbij gaat', zei Van Dam over haar kansen. 'Veel Europese speelsters staan er goed voor en staan in de top-20 van het klassement op dit moment. Het is simpel, ik moet volgende week aan de bak. Dat gezegd hebbende, ik ben er niet heel veel mee bezig. Het halen van de Solheim Cup is niet mijn allergrootste prioriteit. Aan het begin van het jaar heb ik als doel gesteld om zo goed mogelijk mogelijk te spelen op de LPGA Tour en mijn kaart te behouden. Ik focus mij op goed spelen, en als ik het haal dan is dat vooral een heel erg mooie bonus', aldus Van Dam, die volgende week het Schots Open speelt op The Renaissance Club.

Sensatie Shibuno

De zege op Woburn ging naar de Japanse Hinako Shibuno. De verrassing (de 20-jarige speelster speelde deze week haar eerste toernooi buiten Japan) holede op 18 met overtuiging een putt voor birdie om met een totaal van -18 de laatste major van het seizoen op te eisen. Lizette Salas uit Amerika werd alleen tweede met -17. De nummer-1 van de wereld, de Koreaanse Jin Young Ko, eindigde op de 3e plaats. 

Met deze zege wint de Japanse een cheque van 675 duizend dollar. Anne van Dam ontving voor haar gedeeld 44ste plaats $18.431,-. 

Eindstand.

Instructie

Golfinstructie: Chip met je knoopjes!

Veel golfers bewegen tijdens de chipbeweging de verkeerde kant op. PGA professional Guido Loning heeft een goede (kleding) tip!
Lees meer
Beeld: Ladies European Tour
Spelersprofiel

Anne van Dam

Anne van Dam (1995) is de beste Nederlandse golfster. De Arnhemse speelt op de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa, en de LPGA Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Anne wordt alom geroemd om haar krachtige swing en verre drives.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LPGA LET