wil besseling
Wil Besseling
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 18

30 april 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

2 – 5 mei, European Tour, Volvo China Open, Genzon Golf Club, Shenzhen. Prijzengeld: CNY 20.000.000 (ca. 3.000.000 euro). Leaderboard

2 – 5 mei, PGA Tour: Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $ 7.900.000 Leaderboard

2 – 5 mei, LPGA Mediheal Championship, Lake Merced GC, Daly City, Californië. Prijzengeld: $ 1.800.000 Leaderboard

2 – 5 mei, Challenge Tour, Challende de Espana, Izki Golf, Urturi, Spanje. Prijzengeld: € 200.000 Leaderboard 

3 – 5 mei, Amateurs, Lytham Throphy, Royal Lytham & St. Annes, Engeland. Leaderboard

2 – 3 mei, Amateurs, Nationaal Strokeplay Kampioenschap Meisjes & Jongens t/m 15 jaar,  Nunspeetse Golfvereniging De Verwaeyde Sandbergen. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week!


2 – 5 mei, European Tour, Volvo China Open, Genzon Golf Club, Shenzhen. Prijzengeld: CNY 20.000.000 (ca. 3.000.000 euro). 

De 25ste editie van het Volvo China Open en Joost Luiten is er niet bij. Luiten bereidt zich in Nederland voor op het British Masters en het US PGA Championship. Gelukkig voor de Chinezen is Lia Hao Tong wel van de partij. De Chinees is niet alleen de thuisfavoriet, met een 39ste plaats op de wereldranglijst is hij ook de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst in het niet bijster sterke veld. Li won het Volvo China Open al een keer, in 2016 op de Topwin Golfclub. Een jaar eerder won er ook een Chinees, Ashun Wu, de man die afgelopen september het KLM Open op zijn naam schreef. In de voorgaande 24 edities van het Volvo China Open waren er 23 verschillende winnaars, alleen Alexander Levy won twee keer (2014 en 2017).

The Dutch

Het toernooi wordt voor de tweede keer gespeeld op de Genzon Golfclub. De baan is een paar maanden geleden toegevoegd aan het immer uitdijende lijstje ‘European Tour Properties’, banen waarmee de Tour een nauwe band heeft. The Dutch te Spijk hoort daar ook bij.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do-vr 04:30 – 06:30 en 08:30 - 11:30 za en zo 06:30 -11:00

Leaderboard

Vorig jaar won de Zweed Alexander Björk.

2 – 5 mei, PGA Tour: Wells Fargo Championship, Quail Hollow Club, Charlotte, North Carolina. Prijzengeld: $7.900.000

Het Wells Fargo Championship leek het meest logische volgende toernooi voor Tiger Woods na zijn historische zege in de Masters, maar de winnaar van vijftien majors besloot anders. Woods voelt zich fysiek en mentaal nog niet klaar om weer te spelen. Dat was even slikken voor het Wells Fargo Championship. Er komen meer dan genoeg mooie namen aan de start – Rory McIlroy, Justin Rose, Rickie Fowler, Phil Mickelson - maar Tiger weer in actie zien na het winnen van zijn vijfde groene jasje, daar kijkt iedereen naar uit. We zullen nog even geduld moeten hebben, want Woods gaat van major naar major. Zijn volgende optreden wordt het US PGA (16 – 19 mei).

'Green Mile'

Het Wells Fargo Championship staat sinds 2003 op de kalender van de PGA Tour. In 2017 werd het toernooi eenmalig niet op de Quail Hollow Club gespeeld. In dat jaar was Quail Hollow namelijk de gastheer van het US PGA Championship dat werd gewonnen door Justin Thomas. De Amerikaan is er opvallend genoeg deze week niet bij, titelverdediger Jason Day wel. Quail Hollow is een pittige baan met aan het einde de 'Green Mile', hole 16 (lange par 4), hole 17 (par 3 met een green omgeven door water) en als afsluiter een serieuze kuitenbijter, de 452 meter lange par-4 18e. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do-vr 20:00 – 24:00 za-zo 19:00-24:00

Leaderboard

2 – 5 mei, LPGA Mediheal Championship, Lake Merced GC, Daly City, Californië. Prijzengeld: $ 1.800.000

Na haar 48ste plaats afgelopen zondag in Hollywood een nieuwe kans op de LPGA voor Anne van Dam. Dit keer in Daly City, niet ver van San Francisco. Titelverdedigster is  Lydia Ko en het veld is weer sterk met ook Minjee Lee aan de start, de Australische die zondag het Hugel-Air Premia Open op haar naam schreef (zie de beelden onder). 

Televisie: Ziggo Sport Golf, samenvatting vrijdag 10 mei 08:30 - 10:00

Leaderboard

2 – 5 mei, Challenge Tour, Challende de Espana, Izki Golf, Urturi, Spanje. Prijzengeld: € 200.000

Gaan we deze week op de Challenge Tour weer mooie resultaten zien van de Nederlanders na de overwinning van Daan Huizing in Jordanië (telde niet mee voor de jaarranglijst) en de gedeelde derde plaats van Wil Besseling en Darius van Driel afgelopen zondag in Turkije? Er doen op de door Severiano Ballesteros ontworpen baan van Izki Golf in het Spaanse Baskenland vier landgenoten mee: naast Huizing, Van Driel en Besseling speelt ook Maarten Lafeber. Reinier Saxton ontbreekt op de startlijst. 

Leaderboard

Beelden van de Challenge de Espana in 2018
Dewi Weber

Zondag werd Dewi Weber knap vierde op de Symetra Tour, deze week is er geen toernooi. De speelster van Golf Team Holland komt van 9 – 11 mei weer in actie in de IOA Invitational in Georgia.

Alps Tour / ProGolf Tour

Deze circuits liggen ook een weekje stil. Eerstvolgende toernooien: ProGolf Tour, 10 – 12 mei EXTEC Trophy. Alps Tour, 9 – 11 mei, Alps de Las Castillas.

3 – 5 mei, Amateurs, Lytham Throphy, Royal Lytham & St. Annes, Engeland. 

Zeven Nederlanders komen aan de start in dit hoog aangeschreven toernooi voor amateurs: Jerry Ji, Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg, Thom Hoetmer, Bob Geurts, Kiet van der Weele en Dario Antonisse. In 2012 won Daan Huizing de 72-holes wedstrijd op Royal Lytham & St Annes, elf keer gastheer van The Open, met een score van -7, elf slagen beter dan de runner-up. 

Website 

Hoofdklasse NGF Competitie

Dit weekend geen competitiegolf, op 11 mei, de laatste speeldag in de poulfase van de Hoofdklasse, wordt bepaald wie naar de kruisfinales (weekend van 25 en 26 mei) 
gaan. 
Uitslagen en programma: Dames: Poule D1Poule D2. Heren: Poule H1Poule H2.

Mis nooit wat: klik hier voor alle leuke golfweetjes en -tips in onze nieuwsbrief!