Wintertijd golf

Help! De wintertijd is begonnen...

28 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
De wintertijd is begonnen. Voor veel golfers niet de beste tijd van het jaar. Kon je in de voorbije weken in de namiddag tot ongeveer 18.30 uur een ronde spelen, dat is nu voorbij. Hoe blijft een golfer gelukkig als het 's avonds donker is en de dagen kort zijn?

In het laatste weekend van maart ging de zomertijd in en werd de klok een uur vooruit gezet. Dat is fijn voor golfers die tussen negen en zes werken, want dan kun je na werk nog een ronde spelen. In de zomer kun je zelfs tot 22.00 uur de baan in.

Maar vandaag houdt het feest op, de klok is weer teruggezet naar de 'echte tijd'. De komende dagen kun je maar tot ongeveer 17.30 uur spelen en dit tijdstip zal steeds eerder op de dag liggen. Voor vroege vogels onder golfers betekent de wintertijd wel dat je een tijdje eerder de baan in kan; gisteren werd het rond half negen licht, de komende week rond half acht.

Vanaf nu worden de dagen steeds korter met het jaarlijks dieptepunt bij 'midwinter': in 2018 is 21 december de kortste dag. Je kunt dan de baan in om 8.48 uur en om 16.29 uur gaat de zon onder. Maar het is wel net genoeg voor twee 18-holes ronden - als je vrij bent.

Het goede nieuws: na de kortste dag (21 december) neemt de daglengte heel snel toe! En misschien komt er nog wel beter nieuws nu in 2019 een knoop moet worden doorgehakt over de algehele afschaffing van de zomer- en wintertijd in Europa, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. Uiterlijk in maart 2019 moet ons kabinet aan Brussel melden of Nederland overschakelt naar permanente zomer- of wintertijd. De voorkeur van de golfers laat zich raden... 

Hoe blijft een golfer gelukkig in de winter?

In de wintertijd komen de meeste golfers alleen nog maar in het weekend aan golf toe. Wat kun je doordeweeks doen als je alleen in de avonden vrij hebt?

Spelen op een verlichte baan
Als je in de winter heel veel wil blijven spelen, dan moet je naar een baan die 's avonds verlicht is. De 9-holes par-3 baan van Amstelborgh-Borchland heeft lampen waardoor je er ook in de avond kunt spelen.

Oefenen op verlichte oefenfaciliteiten
Op veel banen zijn de oefengreens en drivingrange 's avonds verlicht. Oefenen in de winter kan dus prima want het kan ook in de avonden. Op sommige ranges, bijvoorbeeld die van Seve in Rotterdam, kun je zelfs met het swinganalysesysteem TrackMan aan de slag. De winter is ook de ideale tijd om lessen te nemen en aan een nieuwe swing te werken, in het voorjaar ben je klaar voor een nieuw seizoen.

Spelen op een golfsimulator
Een ronde op een golfsimulator spelen lijkt nog het meest op een ronde in de baan. Je kunt terecht bij een simulator in de buurt of je kunt er eentje kopen voor thuis. Lees hier meer over een golfsimulator voor huizen en wat er voor nodig is.

Bezoek een indoor golfcentrum
Er zijn in Nederland heel wat indoor golfcentra waar bijna ook altijd een simulator staat (zie boven). Je kunt er bovendien in een aangenaam warme omgeving chips en putts oefenen. Veel centra hebben een slagkooi waar je volle swings kunt maken.

Thuis putten
Het is niet echt een vervanging voor golf maar je kunt in de winter wel aan je putt-techniek werken - thuis en met de kachel aan. Alles wat je nodig hebt is een redelijk vlakke vloer en een mat of tapijt met de snelheid van een puttinggreen. 

Lees ook over de 'winterregels' in golf.