De baan op

Golfen als de dagen korter zijn

De dagen dat je tot een uur of negen 's avonds kunt golfen, zijn al een tijdje voorbij. Maar nu de klok een uur achteruit is gezet en de wintertijd is ingegaan, zijn er nog minder golfuren in een dag. Hoe haal je toch het maximale uit deze kortere dagen?

De komende dagen kun je maar tot ongeveer 17.30 uur een ronde spelen en dit 'uiterlijke' tijdstip zal tot half december steeds eerder op de dag liggen. De kortste dag is bij midwinter dit jaar op woensdag 21 december. Het goede nieuws is dat daarna de dagen alweer langer worden. 

Velen zullen alleen in het weekend aan golfen toekomen, maar nu er structureel meer thuis gewerkt wordt, kunnen sommigen ook overdag een moment vrijmaken. Hoe kun in de wintertijd de dagen maximaal golfend benutten? 

Spelen op een verlichte golfbaan

Als je in de winter wilt blijven spelen, dan kun je naar een baan die 's avonds verlicht is. De Haarlemmermeersche heeft bijvoorbeeld een volledig verlichte par-3-baan en sinds oktober 2020 heeft Golfbaan Princenbosch lichten op haar par-3-baan staan.

Bezoek een indoor golfcentrum

Er zijn in Nederland heel wat indoor golfcentra slagkooien (al dan niet met met simulator) waar je volle swings kunt maken. Je kunt er bovendien in een aangenaam warme omgeving chips en putts oefenen. Bij Golfcentrum Roosendaal is bijvoorbeeld een gloednieuwe hal van 500m2. Bekijk hier het complete overzicht van indoor golfcentra.

Thuis oefenen

Thuis je golfspel naar een hoger niveau tillen? Het kan. Controleer tijdens het koken de polspositie in de top van de backswing, voorkom onder de douche die vliegende rechterelleboog, een poef is ideaal voor het oefenen van de juiste impactpositie, een pedaalemmer helpt je de swing mooi op links te eindigen, pak een kussentje van de bank voor de goede heupdraai of train die heupdraai met de hulp van twee stoelen.

Spelen op een golfsimulator

Een ronde op een golfsimulator spelen lijkt nog het meest op een ronde in de baan. Je kunt terecht bij een simulator in de buurt of je kunt er eentje kopen voor thuis. Lees hier meer over een golfsimulator voor thuis en wat er voor nodig is.

Oefenen op verlichte golffaciliteiten

Op veel banen zijn de oefengreens en drivingrange 's avonds verlicht en soms zelfs voorzien van heaters. Bij Golfcenter Seve in Rotterdam en Prise d'Eau in Tilburg kun je zelfs met het swinganalysesysteem TrackMan aan de slag. (Lees ook: Drivingranges met extra's) De winter is ook de ideale tijd om lessen te nemen en aan de finesse van je swing- of putt-skills te werken, in het voorjaar ben je weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Lees meer over
Golftips