Joost Luiten
Joost Luiten op Valderrama
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten eindigt op 11de plaats

22 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Een goede prestatie van Joost Luiten in zijn eerste toernooi na zijn polsoperatie. De Nederlander is in de Valderrama Masters in Spanje in de top 15 geëindigd. Titelverdediger Sergio Garcia won de wedstrijd op Real Club Valderrama.

Joost Luiten speelde zondag 14 holes van zijn derde en laatste ronde totdat het spel gestaakt werd vanwege onweer. De toernooiorganisatie had op zaterdag al besloten om de wedstrijd in te korten tot 54 holes.

Luiten was na de vierde dag gedeeld 14de. Hij pakte maandagochtend de draad op waar hij gestopt was: op de green van de par-3 zesde hole lag hij op zes meter van de hole. Hij maakte par. Op de par-4 zevende maakte de Nederlander ook par. Op de par-4 achtste moest Luiten een bogey noteren maar hij maakte op de par-4 negende een vijfde birdie voor een ronde 67 (-4) en een totaal van twee onder par. Luiten werd daarmee gedeelde elfde en verdiende 32.680 euro.

'Het was een lange week om mee te beginnen na vijf maanden niet spelen, maar ik heb bij vlagen goed gespeeld en het allemaal goed bij elkaar weten te houden', zei Luiten maandagochtend. 'Vandaag heb ik dus maar 3,5 hole gespeeld en het was lastig opstarten, om er gelijk in te zitten. Mijn birdieputt op 6 viel niet Op hole 7 was mijn drive een meter te ver rechts en de bal lag achter een boom dus ik moest uit chippen. Met een goede wedge op 3 meter heb ik er toch nog een par uitgesleept. Op 8 was mijn ijzer-3 te ver links. De bal raakte een boom en sprong nog verder naar links. Na een slag uit de bomen lag ik net voor de green, maar het werd helaas geen up and down voor par. Maar op 9 sloeg ik een goede drive naar de linkerkant van de fairway. Daarna een ijzer-7 op 3 meter en een lekkere birdie om mee af te sluiten.'

De Rotterdammer speelde zijn eerste toernooi na bijna vijf maanden blessureleed. In de Race to Dubai is Luiten gestegen van de 64ste naar de 61ste plaats. De spelers die na de Nedbank Challenge (8-11 november) in de top 60 staan, mogen meedoen aan het slotkampioenschap van het seizoen, het DP World Tour Championship in Dubai (15-18 november).

Max Albertus, die een wildcard kreeg voor het toernooi op Valderrama, miste de cut op één slag.

Garcia wint

Titelverdediger Sergio Garcia begon dag vijf van de Valderrama Masters als leider met drie slagen voorsprong op Lee Westwood. De Spaanse Ryder Cup-speler won de wedstrijd met een totaal van 12 onder par en vier slagen voorsprong op de nummer twee, Shane Lowry. De Ier sloot het toernooi af met een ronde 66. 

Garcia - zijn Sergio Garcia Foundation was gastheer van het toernooi - voltooide een hattrick: hij won de Valderrama Masters ook in 2011. Hij heeft nu in totaal 15 keer een wedstrijd van de European Tour gewonnen.

Mikko Korhonen uit Finland werd derde en Westwood eindigde op de gedeelde vijfde plaats.

Gonzalo Fernández-Castaño werd ook vijfde en heeft daarmee net zijn Tourkaart behouden. De Valderrama Masters was de laatste wedstrijd die meetelde voor kaartbehoud; de top 116 van de Race to Dubai behoudt in het seizoen 2018-2019 volledige speelrechten voor de European Tour, de spelers buiten de top 116 moeten naar de Qualifying School om een volledige Tourkaart te heroveren. Oud-KLM Open-winnaar Romain Wattel valt net buiten de boot, hij eindigt het seizoen als nummer 117. Matteo Manassero is ook niet in de top 116 geëindigd.

Leaderboard. Race to Dubai

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Joost Luiten European Tour