De nieuwe F-MAX Superlite clubs van Cobra.
Beeld: Cobra Golf

Cobra F-MAX Superlite: lichter is langer?

10 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Hoe help je golfers met een gematigde swingsnelheid? Lichte clubs kunnen uitkomst bieden. Cobra zet vol in op licht materiaal met de nieuwe F-MAX Superlite lijn.

Wat is het?

‘Het is heel simpel: met een lichte shaft kan je sneller swingen. Net als bij vliegtuigen heb je bij meer massa meer snelheid nodig om op te stijgen. Als snelheid geen probleem is heb je meer aan een zwaardere shaft voor extra consistentie.’ 

Bovenstaande tekst komt uit een recent artikel op GOLF.NL over clubfitting. Cobra speelt goed in op het principe 'licht = snel' met de F-Max Superlite ijzers, hybrides, fairwaywoods en drivers.  

Volgens Cobra zijn de F-MAX Superlite clubs de lichtste (en daarmee makkelijkste) clubs die ze ooit ontwikkelde. In 2017 introduceerde het merk al de lichte F-MAX lijn en in de Superlite, een lijn voor mannen en vrouwen, hebben ze nog meer gewicht weten te besparen. Het gaat om grammen, maar alle beetjes helpen in de zoektocht naar meer snelheid. Claude Harmon III, coach van o.a. Brooks Koepka, legt in het kort uit: 

Wat is er nieuw?

IJzers/hydbrides

Om te beginnen bij de ijzers is de totale gewichtsbesparing 16 gram (4 gram clubhoofd, 5 gram shaft, 7 gram grip). Maar niet alleen in het gewicht zijn er dingen veranderd. De lange ijzers hebben korte hosels om het zwaartepunt laag te houden voor een hoge lancering. De hosel in de korte ijzers en de wedges zijn langer voor een hoger zwaartepunt en een lagere en beter te controleren balvlucht. Vergeleken met de kortere ijzers hebben de langere ijzers meer offset om een draw te stimuleren. 

Extra gewicht laag in de hiel en de teen zorgt voor meer vergevingsgezindheid (MOI) als je de bal niet op de sweetspot raakt. Ook de lofts zijn verhoogd voor meer carry en een snellere stop op de greens. Naast ijzers lanceert Cobra ook nieuwe hybrides voor zowel dames als heren (zie onder).  


Drivers/fairwaywoods

Ook de Superlite drivers zijn een stukje lichter geworden. Dankzij een 6 gram lichter clubhoofd, 5 gram lichtere shaft, en een 7 gram lichtere grip is de totale besparing 18 gram. Bij het kiezen van de driver kan je gaan voor de offset hosel of een traditioneel straight-neck design. De extra offset helpt tegen de slice en zorgt voor meer hoogte en afstand. 

'Elke speler met een gematigde swingsnelheid heeft profijt van de innovaties in deze productlijn', aldus Tom Olsavsky, Vice President R&D bij Cobra Golf.

Alle clubs uit de F-MAX Superlite lijn zijn (zoals het hoort!) ook verkrijgbaar voor dames met een blauwe finish.Wat vinden wij?

Als het gaat om de juiste shaft in je driver is gewicht tegenwoordig belangrijker dan de flex (regular, stiff etc.). Het gaat er uiteindelijk om dat je de sweetspot van het clubblad weet te vinden, en het gewicht speelt een belangrijke rol in het al dan niet goed zuiver raken van de bal. Iets wat licht is kan je sneller laten bewegen, maar een zwaardere shaft is stabieler en kan zorgen voor minder spreiding. 

Er zijn heel veel merken naast Cobra die hele lichte clubs maken. En dat is maar goed ook, want heel veel golfers (met name beginners en oudere spelers en speelsters) spelen met veel te zware clubs. Een zwaardere shaft in een driver weegt ongeveer 70 gram terwijl een lichte shaft (zoals in de hier besproken nieuwe F-MAX lijn) ongeveer 50 gran weegt. Een groot verschil en om erachter te komen welke shaft het beste resultaat geeft (lees: de juiste balans tussen afstand en spreiding) is het devies nog steeds: laat je fitten... 

Productinformatie

De F-MAX Superlite clubs zijn vanaf nu (oktober 2018) verkrijgbaar.

IJzers heren
Staal (zeven ijzers, 5-PW, SW): € 649,-
Graphite (zeven ijzers, 5-PW, SW): € 749,-
Combo (zes ijzers, 6-PW, SW + hybride): € 849,-

IJzers dames
Combo (zes ijzers, 6-PW, SW + 2 hybrides): € 849,-

Hybrides heren
3H (19°), 4H (22°), 5H (25°), 6H (28°), 7H (31°): € 189,- 

Hybrides dames
4H (23.5°), 5H (26.5°), 6H (29.5°), 7H (32.5°): € 189,- 

Driver heren
45-gram superlite shaft (stiff/regular/lite flex), rechtshandig 10.5° en 11.5°, linkshandig 10.5°: € 329,- 

Driver dames
40-gram superlite shaft, 11 en 15°: € 329,- 

Fairwaywoods heren
55-gram superlite shaft (stiff/regular) en 50-gram (lite flex), rechtshandig 16, 20, 23°, linkshandig 16 en 20°: € 219,-

Fairwaywoods dames
50-gram superlite shaft (ladies flex), rechtshandig 19, 23, 27 °, linkshandig 19 en 23 °: € 219,-

Meer weten? cobragolf.com

Lees meer over

Equipment