De nieuwe Big Bertha ijzer van Callaway.
Beeld: Callaway Golf

Callaway Big Bertha in nieuw jasje

26 november 2018 Redactie GOLF.NL
Een van de meest iconische productlijnen ooit - Big Bertha - heeft een update gekregen. Callaway komt in 2019 namelijk met nieuwe Big Bertha ijzers en hybrides.

Wat is het?

De laatste Big Bertha 'launch' van Callaway dateert alweer uit 2016, om precies te zijn de Big Bertha OS lijn. Twee jaar later is het volgens het merk - de nummer 1 met Rogue als het gaat om verkochte ijzersets - tijd voor een nieuwe model. 

De nieuwe Big Bertha ijzers en hybrides behoren tot de super game improvement categorie, oftewel clubs gericht op spelers met een hogere handicap (denk dan aan 20-plus) die op zoek zijn naar wat meer hulp, met name als het gaat om afstand. Geheel in die lijn hebben de Big Bertha ijzers een grote kop, een wijde zool, veel offset en een brede topline. Alle ingrediënten om de grootste groep golfers te helpen aan meer vertrouwen en afstand. 

Wat is er nieuw?

De grootste verandering aan de nieuwe ijzerlijn is de Suspended Energy Core. Het is volgens Callaway de motor in de nieuwe Big Bertha ijzers. De constructie zorgt voor een hogere lancering, meer afstand en een fijn gevoel en geluid bij impact. Waar het op neer komt: de wolfraamgewichtjes, die zijn gebruikt om extra gewicht laag in het clubhoofd te houden voor een hoge lancering, zijn verpakt in een jasje van urethaan. Dit zorgt voor het zachte gevoel en een beter geluid bij impact. Waarom? Een dunner en flexibel clubblad in een 'distance' ijzer klinkt en voelt vaak minder goed. Daar moet de Suspended Energy Core iets aan doen. 


En dan de Big Bertha hybrides. Deze zijn flink wat groter van hiel tot teen en van voor naar achter. Het is de eerste hybride van Callaway met het Jailbreak-systeem. Wat doet het succesvolle Jailbreak - voor het eerst gebruikt in de Epic clubs - ook alweer? De tralies maken het clubhoofd stijver, waardoor de energieoverdracht van club naar bal beter is. De OptiFit hosel, waarmee je de hybrides kan afstellen, is kleiner om gewicht te besparen. En net als bij de ijzers is dat gewicht laag in het clubhoofd geplaatst voor een betere lancering. 

Wat vinden wij?

Het blijft bijzonder: een ijzer produceren waarmee je makkelijker de bal hoog en ver zou moeten slaan, en dan de ijzer-7 niet meer dan 30 graden loft geven. Er is geen industriestandaard maar de 'standaard' ijzer-7 heeft een loft van 34/35 graden. Callaway is absoluut niet de enige fabrikant die lofts 'sterker' maakt. Het compenseren van deze lage lofts met een laag 'CG', oftewel een laag zwaartepunt waarmee de bal makkelijker hoog van het clubblad vliegt, lijkt aan te slaan. 

Omdat de lofts wat sterker zijn is het belangrijk om tijdens een fitting uit te vogelen of je nog wat extra hulp - van een shaft met het juiste gewicht en buigprofiel - kan gebruiken om de bal goed te lanceren, en belangrijker: goed kan laten stoppen op de green met de juiste hoeveelheid spin en (steile) invalshoek. Fitten is altijd belangrijk, en dat is bij de nieuwe Big Bertha clubs zeker niet anders.

De zwarte 'Smoked PVD Finish' van de nieuwe Big Bertha clubs valt op en ziet er goed uit, al is de vraag hoe lang dat zo blijft na een paar stootjes en gerammel in je tas. Dat de nieuwe lijn ook een hybride 8 heeft kunnen wij alleen maar toejuichen. Het is een hele goede oplossing voor spelers die moeite hebben om met een hoger ijzer ook echt een hoge balvlucht te produceren.    

Productinformatie

De nieuwe Big Bertha ijzers en hybrides zijn vanaf 1 maart 2019 verkrijgbaar.

Prijzen

IJzers: €1.299,- (Staal) & €1.399,- (Graphite)
Hybrides: €299,-

Meer weten? callawaygolf.com


Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Equipment