Joost Luiten met caddie John Dempster.
Beeld: Getty Images

Sterke start Luiten (-3) in Dubai

15 november 2018 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is de seizoenfinale in Dubai begonnen met een ronde 69 (-3). De 32-jarige golfer kwam op de Earth Course van Jumeirah Estates nauwelijks in de problemen en staat gedeeld 10de.

De beste golfer van Nederland deed weinig fout in de openingsronde van het laatste toernooi van het seizoen. Het enige 'smetje' op zijn kaart was een bogey op de par-4 16de, het gevolg van een drie-putt. 'Dat was een langere uphill putt omhoog, die ik te hard over de slope sla', zei Luiten over de enige bogey. 'De putt terug mis ik.' 

Luiten herstelde zich direct met een birdie op 17, zijn vierde birdie van de dag. 'Dat was lekker', zegt hij. 'De start was ook goed. Met birdies op hole 1 en 2 zit je er direct goed in.'

Met -3 staat Luiten nog net in de top-10. Jordan Smith en Adrian Otaegui gaan met -6 samen aan de leiding. Titelverdediger Jon Rahm staat er met -5 ook heel goed bij. Francesco Molinari, de leider in de Race to Dubai, is op dreef: -4 na 18 holes.

Rory McIlroy, die deze week liet weten dat de kans groot is dat hij in 2019 bijna geen European Tour toernooien gaat spelen, noteerde net als Luiten een 69 (-3).   

Luiten: 'Ik sla de bal bijna tien meter verder'

Voor Luiten is het toernooi in Dubai pas het 14de toernooi van zijn seizoen, dat naast een zege (Oman) vroeg in het jaar in het teken stond van een vervelende polsblessure, die hem bijna vijf maanden aan de kant hield. De fitte Luiten is flink gezakt op de wereldranglijst (115de), maar is sinds zijn comeback wel verder gaan slaan.

'Ik sla de bal bijna tien meter verder dan ik gewend ben', zegt de professional. 'Dat is even schakelen, vooral omdat je moet vertrouwen op die nieuwe afstanden. Ik heb er niet een duidelijke verklaring voor. Misschien is het dat ik fitter ben of dat ik voor mijn blessure toch onbewust heb ingehouden. Ik heb natuurlijk ook hard aan mijn techniek gewerkt, dus dat kan het ook zijn. Dat ik verder sla is natuurlijk fijn, het is alleen even wennen', aldus Luiten, die in 2018 133ste staat als het gaat om driving distance op de European Tour. Met de nauwkeurigheid van Luiten is heel weinig mis. Hij staat 8ste met 68.4%. 

De nummer 57 in de Race to Dubai start vrijdag laat, om 11:55 (08:55 NL tijd).

Moliwood

Er zijn twee spelers in de race voor de winst van de Race to Dubai 2018: Francesco Molinari en Tommy Fleetwood. Leider Molinari heeft een flinke voorsprong van meer dan een miljoen euro op Fleetwood, die dus een zege nodig heeft om zijn Italiaanse vriend voorbij te gaan. Als Molinari - die de afgelopen vier jaar in de top-10 eindigde in Dubai - 5de wordt (samen met 1 andere speler) is Fleetwood sowieso kansloos voor de eindzege en de eindbonus van 1.250.000 euro.

De Champion Golfer of The Year had donderdag de beste start: Molinari (-4) staat gedeeld 4de (o.a. met Thomas Pieters), Fleetwood met -3 gedeeld tiende.

Leaderboard. Race to Dubai.

Anne van Dam viert vakantie in Dubai en deed via Twitter verslag van de eerste ronde van Luiten:

Geen tweede Nederlander op de European Tour

Daan Huizing had in de laatste ronde van de Finale van Qualifying School een hele lage ronde nodig, en die kwam er helaas niet. De Nederlander noteerde een ronde 71 (level par) voor een totaal van -9. Hij komt daarmee zeven slagen tekort voor de top-25 - en een kaart voor de European Tour in 2019. 

Huizing begon de dag op hole 10 en noteerde na acht pars een birdie. Op hole 11 viel het doek definitief met een dubbel bogey. De twee birdies op hole 4 en 5 (naast een bogey op 8) leverden niet meer op dan een gedeeld 63ste plaats in het eindklassement. 27 spelers met een score van -16 en beter ontvingen uiteindelijk een kaart.

Huizing is nog niet uitgespeeld dit seizoen. De Nederlander speelt volgende week in Australië de ISPS Handa Melbourne World Cup of Golf met Joost Luiten. Prijzengeld: 7 miljoen dollar.

Leaderboard.

Column Gerard Louter: Fin-Ned: 5-1