Golf na werk totdat de zon ondergaat ...
Beeld: Getty Images
William Willett, voorvechter van de zomertijd, met zijn dochter

Waar golfers naar uitkijken: zomertijd!

22 maart 2018 Redactie GOLF.NL
De zomertijd is min of meer te danken aan een golfer en de golfindustrie.

Elk jaar wordt in maart de klok verzet en zaterdagnacht is het weer zover. Heerlijk voor golfers die overdag werken, die kunnen na werk nog een aantal uurtjes de baan in!

Goed beschouwd is de zomertijd een uitvinding van en voor golfers. Het was een hartstochtelijke golfer die op het idee kwam...

De feiten en cijfers

1 De zomertijd houdt in dat de klok in de lente een uur vooruit gaat en in de herfst wordt teruggezet. 

2 Nederland heeft al in de periode van de Eerste Wereldoorlog met een zomertijd gewerkt maar de zomertijd is pas definitief in 1977 ingevoerd. De aanleiding was de oliecrisis van 1973. De klok vooruit zetten in het warme seizoen zou energie (licht) besparen want door de zomertijd is er 's avonds langer daglicht. 

3 In totaal zijn er zo'n 75 landen die de zomertijd hanteren, maar de data verschillen soms. In de VS bijvoorbeeld is de zomertijd (daylight saving time) dit jaar al op 11 maart begonnen.

4 In Europa voerde Duitsland de zomertijd als eerste in. Dat was in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, om energie te besparen. Landen als Groot-Brittannië, Amerika en Nederland volgden.

5 Maar daarvoor al, kort na 1900, was een Brit aan het lobbyen voor het invoeren van een zomertijd. Deze William Willett, een aannemer en uitvinder, vond dat de overheid iets moest doen aan de verspilde uren daglicht waarin mensen sliepen.
Willett had een extra motief om voorvechter van een zomertijd te worden. Hij was een hartstochtelijk golfer en vond het zonde dat hij zijn middagrondjes moest afbreken omdat de zon onderging. Hij vocht daarom extra hard voor het verzetten van de klok ... Willett stierf in 1915 en maakte het niet meer mee dat hij 's zomers tot ongeveer 22:30 uur golf kon spelen.

6 De zomertijd was dus geen initiatief van boeren zoals vaak gezegd wordt. In Amerika werd de zomertijd definitief nationaal ingevoerd na een lobby van winkels, want het gaf arbeiders meer tijd boodschappen te doen voordat het donker werd. Het doel was dus meer handel, meer omzet.

7 Er wordt elk jaar gediscussieerd of 'daylight saving time' afgeschaft moet worden en het Europees parlement is zich nu over deze kwestie aan het buigen. Maar verschillende industrieën vechten voor behoud van de zomertijd. Allereerst de golfindustrie. In Amerika heeft de golfbusiness met succes gevochten voor verlenging van de zomertijd. 'In 1986 zei de golfindustrie dat een maand extra zomertijd 400 miljoen dollar extra aan greenfees en golfspullen zou betekenen', vertelt Michael Downing in zijn boek Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time

8 Een andere business die groot voorstander is van de zomertijd? De barbecue-handel...

9 Dus wie tegen de zomertijd is, moet de schuld geven aan de golf- en barbecue-industrie. Maar welke golfer is tegen de zomertijd?

Hoelang is het licht? 

De zomertijd begint in de nacht van zaterdag op zondag (dan wordt de klok om 02:00 uur naar 03:00 uur gezet) en duurt tot 28 oktober. 

Je kunt nu tot ongeveer 19:00 uur golfen. Op zondag is dat dus tot ongeveer 20:00 uur. Aanstaande zondag wordt toevallig een redelijke lentedag. De zon laat zich dan behoorlijk zien en het wordt een graad of 11.

Maart is de maand waarin er het meeste daglicht bijkomt. In deze periode komt er dagelijks een kleine 4 minuten daglicht bij, dus dat is 4 minuten extra golftijd. (In die tijd kun je een par 3 spelen.)

Op dit moment hebben we al ruim 12 uur daglicht per 24 uur en kunnen we dus 12 uur golf spelen. (Drie keer 18 holes.)

Tot 21 juni worden de dagen langer en langer. Op 30 april kunnen we tot 21:00 uur de baan in. En op 21 juni wordt het pas na 22:00 uur donker.

In de weken rond 21 juni hebben we dagelijks 16 uur en 45 minuten licht. (Vier keer 18 holes.)


Als je een rondje gaat spelen, gebruik dan de vernieuwde app van GOLF.NL!