G&CC Lauswolt
G&CC Lauswolt
G&CC Lauswolt
De Groene Ster
De Groene Ster
BurgGolf Sint Nyk
Gaasterland
Het clubhuis van Gaasterland

De beste banen van Friesland

22 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Waar moet je spelen als je in Friesland bent? Dit zijn de beste banen van de provincie volgens golfers.

Op Leadingcourses.com kunnen golfers banen beoordelen. Op basis van de reviews van golfers hebben we een top 3 per provincie samengesteld. Dit zijn de beste banen van Friesland (peildatum maart 2018):

  1. G&CC Lauswolt
  2. Leeuwarder GC de Groene Ster & BurgGolf Sint Nyk & GC Gaasterland
    Alle banen in Friesland.

Speciale actie: Spelen op de beste golfbanen - per provincie
‘Win 12 x 2 greenfees’. Mee doen? Klik hier

1 Lauswolt 8,2

Er zijn elf golfbanen in Friesland en Lauswolt wordt het beste gewaardeerd door golfers. De 18-holes baan in Beetsterzwaag scoort gemiddeld een 8,2. Lauswolt biedt fraaie bosholes afgewisseld met open holes langs water en mooie vergezichten. De eerste negen holes stammen uit 1966 en zijn van architect Frank Pennink, in 1995 kwamen er negen holes bij van Donald Steel. Het is er heerlijk stil en rustig en de baan grenst aan het hoog gewaardeerde Bilderberg Landgoed Lauswolt.

'Schitterende bosbaan!' zegt een golfer op Leadingcourses.com. 'Uitdagende holes en met wind zeker niet makkelijk om recht te blijven, wat erg belangrijk is op deze baan.' 'Uiterst vriendelijke en gastvrije club met een uitstekend restaurant', zegt een andere golfer.

Greenfee - in het seizoen, vanaf 1 maart: 18 holes ma-do 60 euro; 18 holes vr-zo 70 euro; 9 holes ma-do 38 euro; 9 holes vr-zo 43 euro. Bekijk een baanportret van Lauswolt.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

2 De Groene Ster 7,7

De Groene Ster krijgt op Leadingcourses een 7,7 net als Sint Nyk en Gaasterland. De 18 holes van De Groene Ster (negen uit 1993 en negen uit 20113) zijn ontworpen door architect Gerard Jol en liggen in een Fries landschap met solitaire bomen en bospartijen. Waterpartijen vormen de grootste moeilijkheid op de rustige Friese baan. Op het golfcomplex vlakbij Leeuwarden ligt ook een kleine 5-holes oefenbaan.

'Mooie combinatie van holes, veel afwisseling', zegt een golfer op Leadingcourses. Een andere speler zegt: 'Baan is uitdagend met veel water en hazards! Er is een interessant risk and reward ratio: als het risico nemen goed uitpakt, wordt je beloond en dat voelt fantastisch!' 

Greenfee - 18 holes 60 euro, 9 holes 35 euro.

2 BurgGolf Sint Nyk 7,7

De 18-holes baan uit 2001 die vroeger bekendstond als Sint Nicolaasga is deels in een bos gelegen en deels temidden van het Friese boerenland. Het landschap en het ontwerp van de architecten Paul Rolin en Alan Rijks is heel gevarieerd. De baan ligt in het plaatsje Legemeer, ten westen van Heerenveen en niet ver van de Afsluitdijk. Naast de 9-holes ban zijn er ook drie oefenholes.

Het oordeel van een golfer: 'Een prachtige, goed onderhouden baan - zowel fairways, greens als afslagplaatsen - met afwisselende holes.'

Greenfee -  18 holes varieert tussen de 49 en 69 euro, afhankelijk van de dag; 9 holes varieert tussen de 24,50 en 34,50 euro.

3 Gaasterland 7,7

De 9-holes baan van Gaasterland krijgt een hoog cijfer en heeft een aantrekkelijk tarief (45 euro voor een dagkaart). De holes naar een ontwerp van Alan Rijks liggen in een natuurgebied van 42 hectare. De baan bestaat sinds 2003 en ligt in Oudemirdum, op korte afstand van het IJsselmeer. Naast de 9-holes baan zijn er ook drie oefenholes.

Een golfer op Leadingcourses.com: 'Wat een mooie baan in een rustig natuurgebied in het Gaasterlandse land - in het zuidwesten van Friesland - 15 km van de snelweg. Afwisselend met bos, heide, weiland en ruigland.'

Greenfee - dagkaart 45 euro, 9 holes 35 euro. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


* Het cijfer op Leadingcourses.com is een overall cijfer: niet alleen een cijfer voor de golfbaan maar ook voor het onderhoud, het clubhuis en de faciliteiten.

Volgende keer de top 3 van Gelderland. Lees ook: De beste banen in Zeeland.

}