golf provisionele bal

Speel een provisionele bal

24 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Mei is de maand van Ready Golf. Deel vier van een vierdelige serie tips & tricks om een prettig speltempo te bevorderen.

De snelheid van het spel op een baan of in een wedstrijd is soms zo traag dat golfers daardoor het plezier in de sport dreigen te verliezen. 9-Holes ronden die daardoor drie uur duren terwijl het ook in twee uur kan. Om die reden hoor je steeds meer de term Ready Golf vallen. Het doel? Simpel, een prettig speltempo bevorderen en slow play bestrijden. 

Ready Golf betekent dat je speelt zodra het kan mits het veilig is - ook al is het nog niet jouw beurt. Deze week geven we weer 4x4 Ready Golf tips. Lees ze, deel ze en voer ze uit natuurlijk.

13 Tassen slim wegzetten

Als je naar de green loopt, zet je tas dan meteen op de weg richting de afslag van de volgende hole. Soms zie je de volgende afslag al liggen of er staat een bordje dat de richting aangeeft. 

14 Voorbereiding op een slag

Terwijl je naar je bal toe loopt of terwijl anderen in je flight aan het spelen of voorbereiden zijn, kan je al veel informatie inwinnen die belangrijk is voor je volgende slag. Waar komt de wind vandaan, wat is de afstand die je wilt overbruggen, hoe loopt de hole, waar liggen de hindernissen? Op deze manier ben je klaar om je bal te slaan als je aan de beurt bent.

15 Afwisseling van spelvormen

Een van de mooie aspecten van golf is dat er verschillende spelvormen zijn. Het maakt de sport niet alleen divers maar het kan ook helpen bij de spelsnelheid. Strokeplay is een van de langzaamste spelvormen aangezien iedereen elke hole moet uitspelen. Stableford spelen gaat sneller; de spelers moeten de bal oppakken als ze geen punten meer kunnen halen. Hetzelfde geldt voor bogey- en par-wedstrijden en foursomes. En matchplay gaat ook snel omdat tegenstanders slagen aan elkaar kunnen geven. 

16 Kijk mee als anderen slaan

Als je een rondje speelt, kijk dan altijd mee als een ander slaat. Bij een scheve slag vind je dan veel eerder de bal. Ga bij een rechtshandige speler bij voorkeur rechts naast de speler staan. Je staat dan veilig en kunt de bal goed volgen.

Klik hier voor alle 16 tips.

Meer over Ready Golf

Ready Golf is een initiatief van de R&A om langzaam spel te bestrijden. Het is bedoeld voor sneller spel in strokeplay of stableford. (In matchplay kan het spel ook vaak sneller gespeeld worden dan dat nu gebeurt maar in matchplay is het belangrijk dat je niet voor je beurt speelt.) 

De R&A en nationale golfbonden promoten Ready Golf omdat uit onderzoek blijkt dat golfers meer van de sport zouden genieten als het minder tijd kost om te spelen. Veel recreatiegolfers spelen al Ready Golf maar het geldt niet voor iedere golfer en de langzame spelers houden de spelers met een normaal tempo op.

De NGF heeft Ready Golf in 2017 succesvol geïntroduceerd in nationale wedstrijden en voert in 2018 een campagne om het op banen en clubs in te voeren. Ready Golf bestaat enerzijds uit tips voor golfers (die adviezen zul je de komende weken op GOLF.NL vinden) en anderzijds uit maatregelen die clubs kunnen nemen. Een vereniging kan namelijk met verschillende aanpassingen het speltempo bevorderen, bijvoorbeeld door een goede bewegwijzering of door de hoogte van de rough in toom te houden. Informatie voor clubs is te vinden op het NGF-informatieplein maar banen en verenigingen kunnen ook inlichtingen winnen bij Christine Saxton van de NGF.

Wat vind jij van Ready Golf? Mail redactie@golf.nl of reageer op Twitter of Facebook. #readygolf

}